f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Frieze Heykel Bahçesi 2021 Yılı Seçkileri ile Regents Park İngiliz Bahçeleri Bölümü'nde! | Yazan Nurdan Ateş

Nurdan Ateş

2 yıl önce

Geleneksel Frieze Heykel Bahçesi 2021 yılı seçkileri ile Regents Park İngiliz Bahçeleri Bölümü'nde sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü 9. yılda yine Clare Lilley’in üstlendiği bu görsel şölen her sene olduğu gibi bu sene de halkın ve sanatseverlerin büyük ilgilisini ve beğenisini topladı.

Bu yıl ki tema mimari, çevresel kaygı ve jeopolitik güç yapıları. Güney Amerika, Afrika, Endonezya, Pakistan, ABD ve Kanada olmak üzere dünyanın dört bir kösesinden 18 sanatçının eserinin yer aldığı parkı Rose Wylie ‘nin Pineapple 2020 eseri ile gezmeye başlayalım.

1934 doğumlu İngiliz ressam sanatçı Rose Wylie ‘nin ilk  ananas çalışması 2013  yılına dayanıyor.Sanatçı için sivri dış yüzeyi,insani orantıları ve büyük taç yapraklarıyla büyük taç yapraklarıyla “dikenli Kadın”üzerine alaycı bir yorum olmasının yanı sıra ananas lüxün ,ikramın temsili niteliğinde.

2. eser Sudan’lı ressam, diplomat 1930 Doğumlu İbrahim El-Salahi’ye ait “Meditasyon Ağacı”.

Sanatçı ağacı, cennet ve yeryüzü, yaratıcı ile yaratılmış arasında bir bağlantı noktası, metafor olarak görüyor.

Amerika’lı sanatçı Daniel Arsham  ait Uneathed Bronze Eroded Melpomene eseri. Louvre Müzesi koleksiyonunda bulunan bir seri  klasik Roma büstünden ilham alan sanatçı döküm heykeli sanki yüzyıllarca sonra toprak altından çıkarken aşınmış, yokolmuş belki kırılmış olabileceğini düşündüğü bölümlerini  kristalize camlarla süslemiş.

Environnement de Transchromie Circulaire 

Venezuela doğumlu sanatçı Carlos Cruz-Diez, Environnement de Transchromie Circulaire. Dikey bir şekilde sıralandırılmış renkli plaksiglass şeritler etrafında dönerken dünyaya sanki bir vitray camın arkasında bakıyormus hissi uyanıyor. Adeta, yerden fırlamış hissi uyandıran renklerden meydana gelmiş bir anıt niteliğinde.

Bulgar sanatçı Stoyan Dechev imzalı Event Horizon 2019. Farklı disiplinler yanında arkeoloji, mitoloji gibi konulara olan ilgisini çalışmalarına yansıtan sanatçı eserinde fırtına bulutları ve altında yer alan şimşek ile neye dikkat çekmek istiyor olabilir?

Arka planda Los Angeles’te yasayan Canadalı ve Porteriko‘lu sanatçı Gisela Colon‘a ait Quantum Shift. Minimalizmden ve arazi sanatından etkilenen Colon erkeksi formları kasıtlı olarak feminize edilmiş bir güce dönüştürüyor.

Portekiz’li sanatçı José Pedro Croft, Untitled, 2021 eseri. Büyük ölçekli bir çalışma içinde kırılganlık, istikrarsızlık ve sürekli olamama durumuna dikkat çekmek istemekte.

Sumayya Vally, Counterspace 

Tasarımı günümüzde toplantı, organizasyon vs gibi etkinliklerde kullanılan bir çeşit masa...

Isamu Noguchi, Play Sculpture

Standart kanalizasyon borusundan yapılmış çalışma rengi ve formu ile çok cezbedici...

Yunizar, Induk Monster (Mother Monster)

Endonezya‘lı sanatçı Ana canavar isimli eseriyle doğal ve yapmacık arasında ki çizgiyi geçerek tuhaf ve absürt olanla yüzleşiyor.

Annie Morris, Stack 9

İngiliz sanatçı annelik,kadın bedeni ile ilgili olarak göğe doğru yükleselen ,uzanan düzeli düzensiz sekilli bronz patine küreler.

Anthony Caro, Palanquin, 1987-1991

Sanatçının deyimiyle “mimarlığın sınırında”bir heykel.İç mekan görünümünde bir yerleştirme.

Vanessa da Silva, Muamba Grove #1, #3 & #4, 

Brezilya’lı sanatçı Vanessa da Silva’nın susam sokağı fiğürleri gibi neşeli hareketli heykelleri. Sanatçı bu seri ile ”insan vücüdu, doğa ve dönüşüm arasındaki kesişimi araştırıyor.Köksüz bedenler, cinsiyetsiz ne insan ne de doğanın parçası olarak görünenler hala bilinmeyen bir şeye dönüşen melezlerdir” diyor.

31 Ekim’e kadar sürecek bu açık hava heykel sergisi, Regents Park İngiliz Bahçeleri'nde ücretisiz olarak görülebilir.

Yazı ve Fotoğraflar: Nurdan Ateş



En Çok Okunanlar