Ergün Başar | Atatürk : İz Bırakan İlkler | Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi
402 izlenme 18.11.2025Ergün Başar
Atatürk : İz Bırakan İlkler Dev Portreler Sergisi
17 Kasım 2025 - 11 Ocak 2026
Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi
Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan ve Atatürk’ün liderliğinde iz bırakmış önemli isimleri yeniden görünür kılmayı amaçlayan “ATATÜRK: İZ BIRAKAN İLKLER – Dev Portreler Sergisi”, sanatçı Ergün Başar tarafından hayata geçirildi.
Sergi, bugüne kadar yeterince ele alınmamış olan Atatürk portreleri ile Cumhuriyet’in ilk kuşağına ait değerlerin genç nesillere aktarılmasını hedefliyor. Portrelerle Gelen Ulusal Bellek Çabası 1935–1937 yıllarında Atatürk’ün portreleri profesyonel sanatçılar tarafından seri olarak çizilmiş olsa da bu üretimin süreklilik kazanmaması, sanatçı Ergün Başar için bu serginin çıkış noktası oldu. Antkabir’deki tüm Atatürk portrelerinin Rus sanatçılar tarafından yapılmış olması ise onun için başka bir motivasyon kaynağıydı.
Başar, bu eksikliği gidermek amacıyla 2015 yılından itibaren “ATATÜRK TÜRKİYE’SİNDE iz bırakmış kişiler” üzerine dev portreler üretmeye başladı. 2014’te büyük boy Atatürk portresi ile başlayan çalışma süreci, 2015–2021 arasında toplam 110 dev portre ile genişledi. Bu eserlerin 52 adedi, Türkiye Cumhuriyeti adına Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanarak 2023 yılında açılan Ergün Başar Portre Müzesi’ne yerleştirildi.
Sergi Geçmişi Projenin başlangıcından bu yana sergi; Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve daha birçok şehirde toplam 11 kez sanatseverlerle buluştu. Bu duraklardan bazıları: 2019 Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi, ANKARA 2019 Beşiktaş Deniz Müzesi, İSTANBUL 2020 Odunpazarı Çağdaş Sanatlar Galerisi, ESKİŞEHİR 2020 Resim Heykel Müzesi / Kültürpark Sanat Galerisi, İZMİR 2023 Ergün Başar Portre Müzesi açılışı, ESKİŞEHİR 2025 Bağlarbaşı Kültür Merkezi, İSTANBUL 2026 Odunpazarı Çağdaş Sanatlar Galerisi, ESKİŞEHİR Sanatçının Misyonu Ergün Başar, bu projeyi; Cumhuriyet’in kurucu değerlerine duyduğu sorumluluk, genç neslin Atatürk’e ve Cumhuriyet’e dair bilinç ve minnettarlığını artırma arzusu ile hayata geçirdiğini belirtiyor. Başar, yaptığı işin temel amacını şöyle ifade ediyor: “Gençlerimizin Atatürk’ü görmesini, hissetmesini ve bu duyarlılığı geleceğe aktarmasını istiyorum. Bu portreler, Kemalist Cumhuriyet’in nereden nereye geldiğini anlatan sessiz, güçlü tanıklardır.” Sanatçı, hayatta olan ilk kuşak Cumhuriyet insanlarının da belgelenmesi gerektiğine inanıyor; biyografilerinin yazılması, büstlerinin yapılması ve belgesellerinin çekilmesinin kültürel bir zorunluluk olduğunu vurguluyor. Bugüne kadar Türkiye ve Avrupa’da 29 kişisel, çok sayıda karma sergi gerçekleştiren Başar’ın eserleri hem müzelerde hem özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Ortak Duygular British Council Koleksiyonu’ndan Yapıtlar | Pera Müzesi
594 izlenme 28.11.2025İyileştiğim Yer | RS Sanat Alanı
402 izlenme 30.11.2025Ara Katman | Galeri KEV
561 izlenme 2.12.2025DenizBank VI. IAAF İstanbul Sanat Fuarı | Lütfi Kırdar Kongre ve Fuar Merkezi
435 izlenme 5.12.2025