2. Uluslararası Fırçanın Sırdaki İzi Sempozyumu, Eskişehir | Yazan İnci Aksoy

İnci Aksoy

8 yıl önce
Hayallerin Gerçeğe Dönüştüğü Şehir... Gerçekten de öyle!

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Eskişehir, Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri olarak biliniyor. 14 adet ilçesi bulunan şehrin yüz ölçümü toplam 13,925 km2. 2015 yılında belirtilen nüfus 800.000’in üzerinde. Eski adı Dorlion olan Eskişehir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği ünvanlarını alan bir şehir.

Dört bir tarafı park olan Eskişehir'de, Seramik Park'ta en ilgi çeken eserlerden,
Elif Aydoğdu Ağatekin ''Seramikten Çınar Ağacı''

Kültür ve sanata oldukça önem veren şehir, sanat kurumları ile oldukça gelişmiş bir şehir olduğunu kanıtlanmış. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi öğrencileri şehri adeta bir öğrenci kenti haline getirmektedir. Yunus Emre, Nasrettin Hoca gibi önemli kişilerin yetiştiği bu şehirde pek çok müze bulunuyor. Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Yunus Emre Müzesi, Odunpazarı Belediyesi Lületaşı Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi, Dünya Müzeleri Müzesi, Eskişehir Havacılık Müzesi, İnönü Savaşları Karargâh Müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Odunpazarı Belediyesi Cam Atölyeleri ve Müzesi, ESOGÜ Zooloji Müzesi, Kent Belleği Müzesi, TC. Devlet Demiryolları Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Pessinus Açık Hava Müzesi, Eskişehir Osmanlı Evi Müzesi de diğer müzeler.
Çeşitli festivallere ev sahipliği yapan Eskişehir, yerel etkinlikleri ile halkı sanatla iç içe yaşatıyor. Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri, Uluslararası Eskişehir Film Festivali, Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali bunlardan sadece birkaçı.


Devrim Erbil'in seramik çalışması tabii ki kuşlar


Anadolu Üniversitesi’nde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi ise 1983’de kurulmuş. Seramik, Cam, Çizgi Film (Animasyon), Heykel, Resim, Baskı Sanatları bölümlerine sahip olan Fakülte, yetiştirdiği öğrenciler ile adından oldukça söz ettiriyor. Hatta seramik alanında geldiği nokta oluşturduğu sempozyumlarla da görülüyor. Büyükşehir Belediyesi ve Seramik Sanat Eğitimi ve Değişimi Derneği’nin Anadolu Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği, bu yıl 2. si yapılan ‘ULUSLARARASI FIRÇANIN SIRDAKİ İZİ’ adlı sempozyum, Türkiye’nin farklı alanlarda çalışan öncü sanatçılarını bir araya getirerek, seramik sanatına da dikkat çekiyor.


İlk deneyimim, Devrim Erbil ile ortak seramik çalışmamız... Kalp ile başladım, sol resimdeki hale dönüştü.


Seramik sanatçısı Doç. Dr. Saime Hakan Dönmezer benim için ''Türkiye'de Baskıresmin Gelişimi Üzerine Bir Analiz'' kitabını imzaladı. Keyifle okuyacağım.


Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen ve Prof. Dr. Zehra Çobanlı ile...


Üç gün boyunca Sayın Büyükerşen hergün gelerek halkla bütünleşti. Halkın, başkana sevgisi görülmeye değerdi. Başkanın ekibi, ağırlıklı olarak kadın yönetilerden oluşuyor. Organizasyonun başarısında bu farkı anlıyorsunuz.


Eskişehirli olan sanatçılarımızdan Yalçın Bilgin'in, yurtdışındaki başarılarını sayın başkanla paylaştık.


28 – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, Eskişehir Odunpazarı Turistik El Sanatları Merkezi gerçekleşen ‘2. ULUSLARARASI FIRÇANIN SIRDAKİ İZİ’ sempozyumuna bu yıl 18 sanatçı yer aldı. Başta Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen olmak üzere Emel Şölenay, Hayri Esmer, Saime Dönmezer, Serpil Akyıl, Atilla Atar, Devrim Erbil, Mustafa Pilevneli, Güngör Güner, Gürbüz D. Ekşioğlu, Halil Yoleri, Yavuz Pilevneli, Sebastian Stöhrer, Ms Cho Yoon Seo, Vasile Catarau, Gao Ming, Brigitte Edler, Ramon Moreno Casas yer aldı.


Sayın başkanın yüksek enerjisiyle ortaya çıkan çalışmalarını üç gün boyunca dikkatle izledim.


Alevin ritmi ‘Raku’ pişirimi


Sanatçılar, seramik yüzeylerin üzerine sır altı, sır içi ve sır üstü yöntemler kullanılarak sanat anlayışlarını yansıttılar. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdikleri sempozyumda farklı teknikler de denendi. Japonların geleneksel teknikleri olan ‘Raku’ tekniği ile düzenlenen gecede, sanatseverlere muhteşem bir deneyim yaşatıldı.

31 Mayıs 2016 Salı günü Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde açılan sergi, Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen'in açılış konuşması ile başladı. Sanatçıların sempozyum boyunca yaptığı eserler sergilendi.


Sergi açılışından bir kare, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve Devrim Erbil'in seramikleri ile


Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen'İn çalışmalarından bir tanesi.


Hayri Esmer                                              Ramon Moreno Casas


''Hayat kısa kuşlar uçuyor...''
Gürbüz D. Ekşioğlu'nun, Cemal Süreya'nın özlü sözlerinden yola çıkarak oluşturduğu seramik tabağı.



Ayrıldıktan sonra güzelliğini hala aklımdan çıkartamadığım sanat ve kültür kenti, bu yıl da sanatseverlere sanat coşkusunu yaşattı. Hayallerin gerçeğe dönüştüğü Şehir’den, önümüzdeki yıl 3. kez gerçekleşecek olan sempozyumda yeniden birlikte olmak üzere, güzel duygularla vedalaştık.

Yazı: İnci Aksoy
 

Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

22 gün önce

Frieze London 2024: İngiltere’nin En Prestijli Sanat Fuarından İzlenimler

bir ay önce

60. Venedik Bienali’nin Ardından

10 ay önce

Tüm Şehri Etkisi Altına Alan Sanat Rüzgarıyla Art Basel Miami Beach 2023 | Yazan İnci Aksoy

bir yıl önce

PARIS+ par Art Basel'in İkinci Edisyonunun Ardından | Yazan İnci Aksoy

bir yıl önce

Art Basel Miami Beach 2022: Sanat Maratonunda Bir Hafta | Yazan İnci Aksoy

En Çok Okunanlar