Art Basel Miami Beach 2018, Sanatın Mabedinde Bir Hafta | Yazan İnci Aksoy

İnci Aksoy

6 yıl önce


Paul McCarthy

Art Basel Miami Beach, 6-9 Aralık tarihleri arasında 17. kez yenilenen mekanı Convention Center’da sanatseverlere kapısını açtı.


Sarah Lucas

Dünyanın 35 ülkesinden, en önemli 268 lider galeri ve 4.000 yakın sanatçı fuarda yerini aldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, fuara ilgi büyüktü. Dünyanın dört bir yanından gelen koleksiyonerler, küratörler, sanat insanları Miami’ye akın ettiler. Oteller ve restauranlarda yer bulmak hiç de kolay değildi. 5 Aralık Çarsamba sabahı saat 11.00 itibariyle saat 16.00’ ya kadar ‘First Choice’ diye verilen kartla koleksiyonerler içeri girilebildi. Zaten 12.30’ da gittiğimizde beğenip, fiyatlarını sorduğumuz yapıtların çoğu satılmıştı.


George Segal

Fiyatlarda 30 bin doların altında değildi! Gagosian, Paul Kasmin, Pace Gallery, Kamel Mennour, Perrotin gibi dünyanın en önemli galerileri ve onların dünyaca ünlü sanatçıları Anish Kapoor, Damien Hirst, Daniel Buren, Yayoi Kusama, Jeff Koons, David Hockney olunca koleksiyonerler hiç düşünmeden yapıtları satın aldılar. Bu yıl en az 5 galeride Anish Kapoor’un yapıtları göze çarpıyordu. Fransız sanatçı Daniel Buren’de birkaç galeride birden işleriyle yer almıştı. Galerilerin daha çok Latin Amerika zevkine göre işleri Miami’ye getirdiğini düşünüyorum.


Daniel Buren

Benim için bu yıl Art Basel Miami, geçen yıllara nazaran yapıtlar çok daha iyiydi. Yine de Miami’nin ilk fuarı olan Art Miami’de daha genç ve farklı işler gördüğümü söyleyebilirim. Bu yıl da Art Basel Miami’de hiç bir Türk galeri yoktu ne yazık ki ve geçen yıllara nazaran gelen Türk koleksiyoner çok daha azdı. Türk galerilerinden Zilberman Gallery tek Türk galerisi olarak Untitled Art Miami’de sanatçı Antonio Cosentino’yu sergiliyordu. Context Art Miami ise Gama Galeri, Devrim Erbil ve Koray Erkaya’nın işlerine yer vermişti. Yine Context fuarında Gallery LeRoyer’de Ali Alışır yer alıyordu.


Design Miami'de, Fransız bir galeride Alev Ebüzziya

Art Miami’de Emmanuel Fremin Gallery’de Ardan Özmenoğlu ve Ethan Cohen Gallery’de Belkıs Balpınar’ın çağdaş kilimleri dikkat çekiciydi! Türk sanatçıları dünya sanat liginde görmek ayrıca memnun ediciydi! Art Basel Miami’den bir gün önce açılan Miami Desingn District’de tasarım mobilyalar ve mücevherler ilgi çekiciydi. En çokta ilgi gören Sevan Bıcakçı’nın muhteşem sanat eseri, mücevherleri ve yine Fransız bir galeride bulunan Alev Ebüzziya’nın seramikleriydi.
 


Sevan Bıcakçı’nın muhteşem sanat eseri mücevherleri, Design Miami'de.

Art Basel’e paralel olarak 20’ye fuar bulunuyordu, bunlardan en önemlileri Pulse, Untitled, Art Miami, Desing Miami, Nada ve Scope diyebilirim.


Intitute of Contemporary Art Miami (ICA) bahçesinde George Segal heykelleri ile

Tabi bu fuarların yanı sıra özel koleksiyonlar ve özel müzeler, Bass Müzesi’nde her zamanki gibi yine çok güzel üç sergi yer alıyordu.
 


Paola Pivi’nin ‘Art With A View’ Sergisi

İtalyan sanatçı Paola Pivi’nin ‘Art With A View’ Sergisi görülmeye değerdi. Kendisiyle tanışma fırsatı yakalamam, sergiyi kendi anlatımıyla dinlemem, çok değerliydi! Paolo Pivi’nin şaşırtıcı, etkileyici, çok çeşitli eserleri; bir çok kreatif bakış açısının bir araya gelmesinden oluşuyor. Kendine has tarzıyla işlerinde, bir tarafta heyecan ve heveskâr tavrını hissettirken bir tarafta basitliğin güzelliğini kutluyor. Her eserinde konu ve nesneyi manipülasyona uğratarak sanat severlere beklenmedik görseller ile sürprizler sunuyor.

[[Video:https://data.arttv.com.tr/ekav/temp/mp4/2018/12/21/3665.mp4
Paola Pivi - Videoyu izlemek için görselin üzerine TIK'layın.


[[Video:https://data.arttv.com.tr/ekav/temp/mp4/2018/12/21/3666.mp4
Jean-Claude - Videoyu izlemek için görselin üzerine TIK'layın.

Mayıs 1983 yılında sanatçılar Christo ve Jean-Claude Miami’nin ıssız Biscayne koyunu su üstünde yüzen pembe termoplastik dokuma kumaşıyla çevreledi. “Surrounded Island” adı altındaki bu çalışma şehrin kültürel tarihinde büyük bir etki yarattı. Perez Art Museum’da yer alan; su, gökyüzü ve yeşilliğin ahengini belgeselleştiren sanatçıların eseri; bu sene Miami Art Basel’de en çok dikkat çeken sergilerden biri oldu.


Art Miami'de Carole Feuerman'ın yüzücü heykeliyle fuarda yine ilgi odağıydı.



Çağdaş ve genç sanatçılara destek veren Monica Mora ile
Meksikalı sanatçı Gabriel Orozcu eseri önünde.

Fuar boyunca, özel koleksiyonerler evlerinin kapılarını sanatseverlere açtılar. Monica & Javier Mora Koleksiyonu, özenle seçilmiş, özgün bir koleksiyondu.



Sanatla bir hafta boyunca rüya gibi geçen Art Basel Miami Beach sanat fuarının ardından önümüzdeki yıl buluşmak üzere, kalbimizi Miami'de bırakarak ayrıldık.


Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy

Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

2 ay önce

Frieze London 2024: İngiltere’nin En Prestijli Sanat Fuarından İzlenimler

2 ay önce

60. Venedik Bienali’nin Ardından

bir yıl önce

Tüm Şehri Etkisi Altına Alan Sanat Rüzgarıyla Art Basel Miami Beach 2023 | Yazan İnci Aksoy

bir yıl önce

PARIS+ par Art Basel'in İkinci Edisyonunun Ardından | Yazan İnci Aksoy

2 yıl önce

Art Basel Miami Beach 2022: Sanat Maratonunda Bir Hafta | Yazan İnci Aksoy

En Çok Okunanlar