Arura Mardin İkinci Sergisinde Mahmut Celayir’in Yapıtlarını Ağırlıyor

ArtNews

5 gün önce

İlhamını Mardin’in çok dilli, çok kültürlü hayatından alan, bünyesindeki çağdaş sanat galerisinde gerek uluslararası gerekse bölgenin sanatçılarını aynı çatı altında buluşturmayı amaçlayan Arura Mardin, ikinci sergisinde Türkiye çağdaş resminin ustalarından Mahmut Celayir’in yapıtlarını ağırlıyor. Eserlerinde kimlik, yurt, aidiyet, doğa kavramları üzerine yoğunlaşan sanatçının “HORA” başlıklı sergisi, coğrafya ve mekan konusunda yeni bir sorgulama alanı açıyor.

Sergi Mahmut Celayir’in manzara resmi altında ürettiği çalışmalarının ondaki varoluşsal izdüşümlerini sunmasının yanı sıra izleyiciyi coğrafyaya, toprağa ve aynı göğü paylaşmaya dair düşünmeye davet ediyor.

Zazaca bulut anlamına gelen ‘hora’ metaforu altında oluşturulan sergideki yapıtlar, varoluşumuzun görsel ve düşünsel ipuçlarını barındıran, kozmik bir alan duygusu veriyor. ‘Dokularla bir görsel alfabe oluşturan’ Celayir için manzara resmi bir kimlik göstergesi ve taşıyıcısı olarak öne çıkıyor. Böylelikle onun çalışmaları doğayla ilgili tartışmaların çok ötesinde daha öz ve varoluşsal yapılarla ilgili kodlar barındırıyor. Yaşanmışlığın izlerini taşıyan çalışmalarında toprağa, doğaya ve manzaraya bakarken aslında kolektif belleğin ipuçlarını sunan Mahmut Celayir “Sanatçı, manzara resmi adı altında manzaranın çok ötesine uzanan şeyler söylemeye çalışandır. Bir tür ozandır. Bu anlamda doğa anlatımı daima politiktir ve her görsel imge arkasında mutlaka güçlü bir kavram barındırır” diyor.

Mardin’in bu yeni sergisini nasıl etkilediğini ise şöyle anlatıyor: “Bir tarafta eserlerimin temel dokularını barındıran Mezopotamya’nın uçsuz bucaksız düzlükleri diğer tarafta kadim bir kent kültürüne yaslanan Mardin, üretimimi meşgul eden meseleler üzerine detaylı şeyler söylemeye imkan tanıyor. Bölgede yakın zamanda meydana gelen yangınlar ve bunun yarattığı ekolojik tahribatla beraber yaşanan insan kayıpları, coğrafyadaki sert siyasal ve kültürel bellek üzerine de bizi düşünmeye sevk ediyor.”

Mahmut Celayir’in “HORA” adlı sergisi 13 Eylül - 13 Aralık 2024 tarihleri arasında Arura Mardin’deki Arura Galeri’de izlenebiliyor.

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

4 saat önce

Bu Yıl İlki Düzenlenen Galeri Beylikdüzü ‘Görsel Sanatlar Yarışması’ Sonuçlandı!

7 saat önce

Filmekimi İçin Geri Sayım Başladı!

dün

İstanbul Kültür Yolu Festivali Başlıyor!

dün

Joan Miró'nun Daha Önce Görülmemiş Eserleri Arkas Sanat Merkezi’nde!

5 gün önce

Taviloğlu’nun Yarım Asırlık Sanat Serüveni: Bir Koleksiyoner Hikâyesi

En Çok Okunanlar