Ceramic Brussels Uluslararası Seramik Üretimini Üçüncü Kez Bir Araya Getiriyor

ArtNews

13 saat önce

Brüksel’de 22 - 25 Ocak 2026 tarihleri arasında üçüncü kez gerçekleşen Ceramic Brussels, çağdaş seramiğe odaklanan bir fuar olarak uluslararası sanat sahnesindeki yerini sağlamlaştırıyor. Üçüncü edisyon, seramiğin çağdaş sanattaki yerini yeniden “kanıtlama” ihtiyacını geride bırakarak, malzemenin kavramsal, politik ve biçimsel olanaklarını doğrudan üretim üzerinden tartışmaya açıyor.

Kısa sürede Avrupa sanat takviminde kendine özgü bir alan açan fuar, bu yıl da farklı coğrafyalardan galerileri, sanatçıları, küratörleri ve koleksiyonerleri bir araya getiriyor. Ceramic Brussels, seramiği ayrıksı bir kategori olarak ele almak yerine, güncel heykel ve enstalasyon pratikleriyle eş düzlemde konumlandıran bir seçki sunuyor.

Üçüncü edisyonda öne çıkan işler, seramiği yalnızca fiziksel özellikleri üzerinden değil, taşıdığı anlam katmanları üzerinden ele alıyor. Kırılganlık ve dayanıklılık arasındaki gerilim, bedenle kurulan dolaylı ilişkiler, ekolojik kaygılar, bellek ve zamansallık gibi temalar; seramiğin hem maddesel hem de kavramsal potansiyeli aracılığıyla görünür hâle geliyor.

Geleneksel üretim teknikleri, deneysel formlar ve disiplinlerarası yaklaşımlar iç içe geçerken, fuar genelinde tek bir estetik ya da söylem dayatılmıyor. Aksine, seramiğin çağdaş sanat içindeki çoğul kullanım biçimleri yan yana gelerek açık uçlu bir okuma alanı yaratıyor.

Alev Ebuzziya, İsimsiz, 2022, Seramik, 16,5 x ø 37 cm

Fuarın bu yılki edisyonunda Türkiye’den galerilerin katılımı da dikkat çekiyor. Galerist & Galeri Nev, Ceramic Brussels’te "Teğel" başlıklı ortak bir seçkiyle yer alıyor. Alev Ebüzziya, Elif Uras, Nermin Kura, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan ve Lara Ögel’in eserlerini bir araya getiren seçki, farklı kuşaklardan kadın sanatçılar arasında malzeme, sezgi ve dokunuş üzerinden kurulan sessiz bir diyaloğu izliyor. Bellek, aidiyet ve bedenin seramikle kurduğu ilişkiler; doğrudan tematik bir çerçeveye yaslanmadan, incelikli jestler ve üretim süreçlerine içkin süreklilikler üzerinden görünür hâle geliyor.

Ertugrul Güngör & Faruk Ertekin, Le Bain Turc

Anna Laudel Gallery ise Ceramic Brussels’teki ilk sunumunda Anke Eilergerhard ile sanatçı ikilisi Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin’in işlerini bir araya getiriyor. Galerinin Almanya ve Türkiye’deki mekânları arasında kurduğu üretim ve dolaşım ağı, seramiğin geleneksel referansları ile güncel yorumları arasında açılan alanı vurgularken, çağdaş seramik pratiğinin uluslararası bağlamdaki güncel yönelimlerine de işaret ediyor.

 

Kapak: Galeri Nev & Galerist Standı Genel Görünüm

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

dün

London Art Fair'de Türkiye Esintisi

2 gün önce

Haldun Dormen’e Veda

3 gün önce

Haute Couture’un Ustası Valentino Garavani'ye Veda

3 gün önce

Gündelik Olanın İzinde: Hasip Özbudun'dan “Evcil Çizgiler”

3 gün önce

Tiyatro Tarihimizin Arşivle Yüzleşmesi: “Tiyatro Hazinemizden” Depo'da

En Çok Okunanlar