İstanbul'da Yaz Sergileri - Yazan Banu Çarmıklı

Banu Çarmıklı

10 yıl önce

AKBANK SANAT // Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü 2014




Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü 2014 yarışmasına yapılan 370 başvuru arasından seçilen 6 sanatçı, Burcu Yağcıoğlu, Berat Işık, İhsan Oturmak, Gizem Karakaş, Alican Leblebici ve Ayşegül Karakaş’ın eserleri 25 Temmuz’a dek Akbank Sanat’ta sergilenecek.


İhsan Oturmak

Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç Türk sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen bu sergideki özel seçkide en çok ilgimi çeken eser, 1987 doğumlu genç sanatçı Gizem Karakaş’ın “DİKKAT! DİKKAT!” isimli video yerleştirmesi oldu.

Sanatçının gözünden gördüğümüz “sanat piyasası” izleyici, alıcı, galerici ve basın mensubu olarak ayrılmış ve dört kanallı bir video ile kendi ağzından anlatılıyor. Bir genç sanatçının, sanatsal süreci içerisindeki yaşadığı zorlukları kendi ağzından ironik bir şekilde aktarıyor olması nedeniyle çok samimi bulduğum bu iş ayrıca “çağdaş sanatla” ilgili oldukça cesur sorular soruyor.


Gizem Karakaş
 

ÇAĞLA CABAOĞLU ART GALLERY // Şenol Altun // Aydınlatan Heykeller
 

Çağla Cabaoğlu Gallery, Lalezar Apartmanı 2.katındaki galeri mekanına, yine aynı binanın 3.katını proje alanı olarak eklemiş. Bu mekanın ilk sergisi, Şenol Altun’un kişisel sergisi ile 16 Haziran’da izleyiciye açıldı.


Şenol Altun

Altun’un ışıklı heykellerinde, sanat ve tasarımda bir araç olarak “ışık” izleyicinin karşısına çıkarken, sanatseverler mimarinin içinde ışığın oynadığı role farklı bir gözle bakma olasılığını yakalayabilecekler.
Sanatçının üretimlerinde kütle ve hacim gerçekliği ve aynı zamanda objenin bir ışık kaynağı olması nedeniyle, heykelsi bir odağa sahip nesneler, Şenol Altun’un bu projesinde izleyici ile buluşuyor.


Şenol Altun
 

RAMPA // “Burnumuzun Ucunda Duran Gizli Bir Dünya”


4 Haziran’da açılan “Burnumuzun Ucunda Duran Gizli Bir Dünya” isimli sergi, Lara Fresko ve Esra Sarıgedik Öktem’in küratörlüğünde, farklı disiplinlerde çalışan 16 sanatçının eserlerine yer veriyor. Mekanın girişinde serginin çıkış noktasını açıklayan, Amerika’lı yönetmen Noah Baumbach’ın 2012 tarihli filmi Frances Ha’dan alıntılanan sahnesinde; Frances, çakırkeyifliğin verdiği hararetle konuşurken, aşkın olası dönüştürücü potansiyeline ve dolaysız iletişimin mümkün ve görünür kılındığı mucizevi bir ana işaret ediyor.



Yaşadığımız kaotik hayatta anlık bir olay ile farkındalığımızın genişleyebileceğine işaret eden bu sergi, burnumuzun ucunda duran farklı dünyaları görebildiğimiz; ilişkilerimizin, algımızı büktüğü, açtığı, değiştirdiği anları yakalayan, yeniden düşünen veya hatırlayan işleri bir araya getiriyor.


Otto Berchem
 

ELGİZ MÜZESİ // Teras Sergileri
 

İçinde bulunduğumuz yaz aylarında açık hava projeleri ile sanatseverlere alternatif bir sergi sunan Elgiz Müzesi Maslak’ta ki terasında, muazzam görsellikte 40 yaş altı, 36 genç sanatçıya yer veriyor.


Güray Morgül

Bu mekanda sergilenen işler herhangi bir konsept çerçevesinde seçilmemiş olmasıyla genç sanatçılarımıza kendi özgün çalışmalarını sergileyebilmeleri adına çok önemli bir zemin oluşturuyor.


Mahmut Aydın


Ayrıca daha önceki Teras Sergileri’nde yer almış iki sanatçı, İsviçre’de Jura Bölgesi’nde ‘La Balade de Séprais projesinde sergilenmek üzere davet edilmiş. Bu anlamda da Proje uzun soluklu ve uluslararası bir boyuta taşınacak gibi görünüyor.

Yazı: Banu Çarmıklı

Yazı ve Fotoğraflar: Banu Çarmıklı

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

9 yıl önce

Botero'nun Kadınları Zürih'te | Yazan Banu Çarmıklı

9 yıl önce

Art Basel 2015 TOP 10 | Yazan Banu Çarmıklı

9 yıl önce

Londra Sergileri 2015 | Yazan Banu Çarmıklı

9 yıl önce

2014'ün En Pahalı Müzayede Satışları | Yazan Banu Çarmıklı

10 yıl önce

Yılın Son Sergileri - Yazan Banu Çarmıklı

En Çok Okunanlar