Londra’nın yeni çağdaş sanat fuarı ART 14 Yazan: Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

10 yıl önce


ZHAO Zhao , Waterfall 2013, parafin mum, mdf lake kaplama

Giriş kapısında yer alan kırmızı erimiş mumların etrafı kapladığı bu eser Zhao Zhao adlı Çinli sanatçıya ait. Sanatçı, Berlin’deki Asian Art Müzesinde orjinali sergilenen Qing Dynasty imparatoruna ait olan tahtın replikasını yaparak ve üzerini erimiş kırmızı mum ile kaplamış. Kırmızının Çin geleneklerine göre anlamı yüklü: imparatorlugun rengi olmakla beraber Maoism, politika ve toplum baskısını temsil ediyor. “ Dünyadaki bütün karanlık bir mumdan çıkan ışığı karartamaz” adlı Çin özlü sözünden yola çıkılarak yapılan eser sanatçının diğer eserlerinde de olduğu gibi kalıplaşmış yargı sistemini, özgürlüğü  ve ideolojik gelenekleri konu alıyor.


Nancy Fouts , Jesus Exit 2012

Amerikalı sanatçı Nancy Fouts, günlük objeleri hiç beklemediğimiz şekilde manipule ederek ve birbiri ile alakası olmayan objeleri birlikte kullanarak anlamlarını değiştiren ve izleyiciyi komik unsurlar, sürpriz objeler ile şaşırtmayı seven bir sanatçı. Zaman, dini figürler, hayvanlar, doğa ve komik unsurları eserlerinde konu alan sanatçı bu sefer sanat severleri heykellerinden farklı olarak led ışıklı bir eser ile güldürmeyi  ve şaşırtmayı başarıyor. Kariyerine reklamcı olarak başlayan sanatçı 1960 lardan bu yana sanat ile uğraşmakta.


Serkan Özkaya

Serkan Özkaya’nın 2006 yıllarında ürettiği yumurta düşüren çocuk heykellerinden bir tanesi de yabancı galerilerden birinde sergilenmekteydi. İzleyicilerin oldukça ilgisini çeken bu heykel sanatçının alışılmışın dışında yaptığı eserlerden birtanesi. İzleyicileri şaşırtmayı seven sanatçı bu heykeliyle yer çekimine karşı koyan bir heykel ile havada uçan yumurtaları canlandırıyor ve ortaya ilginç bir görüntü çıkıyor.


Jowhara AlSaoud , Knots series, Negatives 2012

Cidde doğumlu genç sanatçı Jowhara Amerika ve Avrupa’da birçok galeri ve fuarda yarattığı figüratif eserleriyle tanınmakta. Özellikle bu serisi eserleri arasında dikkat çekenlerden bir tanesi.Led boxlar üzerinde çizdiği figürleri ince detaylarla yaptığı çizgilerle kaplıyor ve ortaya hoş bir görüntü çıkıyor.


Yao Chung Han , Florasan Enstelasyon 2012

Işık ve ses üzerine performanslar sergileyen ve eserler üreten Taiwanlı genç sanatçı Yao Chung Han’ın florasan lambalardan yaptığı zincir görünümlü sarkıt.


Reinier Bosch , Letter Table 2013

1980 doğumlu Hollandalı sanatçı Reinier Bosch , genç yaşında kanser olduğunu öğrendikten sonra hayata daha sıkı bağlanarak sanatına devam etti.  Aynı zamanda tasarımcı olan sanatçı çalışmalarına 2010 yılında İznik Çinilerinden ürettiği eseri ilk defa İstanbul Tasarım Bienali'nde sergilendi.  Sanatçının en ilginç ve orjinal eserlerinden biri olan harflerden oluşan bu cam sehpa fuarda oldukça ilgi gördü.


Michal Macku, cam içinde 3D Fotoğraf

Çek sanatçı Michal Machu’nun cam içine yerleştirdiği 3 boyutlu görünüm kazanan  insan figurleri fuarda göze çarpan en yaratıcı ve değişik eserlerden biriydi. Gellage adını verdiği kendine özel tekniği diğer eserlerinde uygulayan sanatçının ana teması figürler insan vücutları. Jelatin ve kolajı bir arada kullanarak ürettiği işler dışında en çok ilgi gören eseri  kalın camlar içine yerleştirilmis, birer hayalet gibi uçuşan, yarı saydam figürler. Sanatçının tekniği ve diğer eserleri incelemeye değer! http://www.michal-macku.eu/


David Mach , Mickey Mouse I 2013, Boyanmış İğneler


David Mach , Goofy 2013 , İskambil Kağıtları

İskoçyalı heykeltraş ve enstalasyon sanatçısı David Mach’ın birbirinden ilginç ve orjinal eserleri dünyanın en iyi galerileri ve müze koleksiyonlarında yer almakta. Eserlerine bakınca en çok keyif aldığım sanatçının kibritlerden yaptığı heykeller de görmeye değer. Disney karakterlerinden, dergi sayfalarına, kaplardan arabalara ve buddhalara kadar uzanan birçok konuyu eselerinde işleyen sanatçının halka açık yerlerde dev heykelleri yer almakta. Son yıllarda ürettiği eserlerden en ilginçleri iğne toplarından yapılmış şeker gibi Mickey kafası ve iskambil kağıtlarının büyük bir özenle yerleştirilerek ortaya çıkardığı Goofy suratı. Sanatçının diğer işlerine buradan göz atabilirsiniz. http://www.davidmach.com/


Su Blackwell , Rose From Sonnets 2014, Kitap sayfaları

Enstelasyon , set tasarımı ile de ilgilenen genç İngiliz sanatçı Su Blackwell’in eserlerini kitaplardan keserek yaptığı 3 boyutlu heykeller oluşturmakta.  Kitap sayfalarının ve kağıtlarının çok hassas materyaller olması sanatçının ilgisini çekmiş ve duygularını bu şekilde sanatına taşımış. Her eserinde farklı konular ele alan sanatçı genelde doğa  orman, yalnızlık , gibi konular işliyor. Eserlerine yakından baktığınızda adeta kitabın içinden fırlayan bir masal ortaya çıkarıyor sanatçı. Kağıtlara verdiği şekil ve ortaya çıkardığı minicik detaylara sahip olan eserler bir daha kitaplara çok farklı bir göz ile bakmanızı sağlıyor, insanı oldukça şaşırtıyor. Web sayfasından diğer eserlerine ulaşabilirsiniz..
http://www.sublackwell.co.uk/portfolio-book-cut-sculpture/


Gordon Cheung’ un eserleri ile beraber

İngiltere’de doğan ve yaşayan genç sanatçı Gordon Cheung’un çiçek tablolarını gördüğünüzde öncelikle 3 boyutlu olmaları dikkat çekiyor. Çiçeklerin detaylarını adeta heykel parçası gibi tuvalden canlanıp çıkıyor. Yakından baktığızda bu güzel parlak renkli çiçek görüntüsünün arkasını Financial Times gazetesinden finans ve ekonomi haberlerinin kapladığını görüyorsunuz. Gordon Cheung’un asıl amacıda dışardan oldukça süslü, renkli gözüken dünyamızın aslında teknoloji , ekonomi ve politika üzerine kurulu olduğunu ve her ne olursa olsun güzelliklerin arasından yüzeye çıkan günümüz sorunlarını anlatıyor.


Liu Bolin – Hiding in the City serisinden

Çin’ de doğan ve yaşayan tanınmış sanatçı Liu Bolin’in en güzel serilerinden biri olan “ Şehirde Saklanmak” ta fuarda gösterilen başarılı eserlerden biriydi. Çin’de sanatçıların yeterince hakları olmadığını , ve sanat üretmelerine saygı duyulmadığını düşünen sanatçı kendini boyayarak görünmez hale getiriyor ve fotoraflıyor kendisini. Uzaktan bakıldığında figürün çok zor görüldüğü bu eserler Çin’de ki sosyal , politik ve ekonomik sorunlara istinaden yapılmış. Bu fotoğraflar bana insanların görünmez olmadıklarını , birer birey olduklarını ve haklarını savunmaları gerektiği mesajını verdi...


Liu Bolin


Hwang Seon- Toe Bedroom 2013 , temperli cam ve led ışık

Koreli sanatçının Tae’nin eserleri fuardaki orjinal işlerden bir tanesiydi. Katlayarak ayna efekti verdiği kağıtların üzerine kurşun kalem ile yalın ve sade iç mekan çizimleri yapan sanatçı daha sonra tamperli camı çizimlerinin arkasına led ışıkla birlikte yerleştiriyor ve böylece camdan giren güneş efekti ortaya çıkıyor. Eserlinde güneş ışığını ve boş iç mekanları kullanarak sessiz,gösterişsiz  yalın ve huzur verici bir ortam yaratmaya çalışıyor.



Cafelerin yanına yerleştirilen üzerine sandalye fırlatılmış ve yangın tüpü ile kırılmış barda sanatın bir parçasıydı..

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı
 

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

7 yıl önce

Art Basel Miami 2017'nin Ardından | Yazan Yasemin Vargı

7 yıl önce

MOMA’da Francis Picabia Sergisi | Yazan Yasemin Vargı

7 yıl önce

New Museum’da İlginç Bir Sergi | Yazan Yasemin Vargı

8 yıl önce

Roma’da ‘Sevgi’ Sergisi | Yazan Yasemin Vargı

8 yıl önce

Art Basel 2016’nın Ardından | Yazan Yasemin Vargı

En Çok Okunanlar