Paris Louis Vuitton 11 Türk Sanatçıyı Ağırlıyor Yazan:İnci Aksoy
Louis Vuitton’ un Paris Champs Elyees’ deki mağazasının en üst katında yer alan Espace Culturel, yaklaşık 6 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen ve ağırlıklı olarak güncel sanatçıların eserlerine yer veriyor. 10 Ekim’de açılan, 6 Ocak’ a kadar sürecek sergide; güncel sanatın önemli isimlerinden 11 Türk sanatçı yer alıyor.
1970 yılında Gölcük’te doğan Murat Akagündüz, “ Cehennem ve Cennet” isimli resim ve videolardan oluşan yerleştirmesi, serginin en ilgi çeken ve düşündüren eserlerinden biriydi.
Murat Akagündüz, Halil Altındere, Silva Bingaz, Canan, Gözde İlkin, Murat Morova, İhsan Oturmak, Ceren Oykut, Tayfun Serttaş, Ali Taptık ve Hale Tenger’ in eserlerinin yer aldığı serginin küratörlüğünü de Herve Mikaeloff yapıyor. Mikaeloff, İstanbul’ da tek tek sanatçıların atölyelerini gezip sergide yer alan sanatçıları belirlemiş. Anlaşmalı sanatçıları da, temsil eden galerileriyle işbirliği yaparak Galeri Mana’dan Murat Akagündüz, Pilot Galeri’den Halil Altındere, Art Sümer’den Gözde İlkin, Galeri Nev’den Murat Morova ve Hale Tenger, The Empire Project’ten Ali Taptık’ın eserlerini seçmiş.
1971 Mardin doğumlu Halil Altındere, gerçek hayatın içine manipülasyonlar yaparak anlamları yeniden sorguluyor.
1970 İstanbul’da doğan CANAN, sergide yer alan 2009 yılında yaptığı masal içinde masallardan oluşan “İbretnüma” isimli 27 dakika süren videoyu ilgiyle izliyorsunuz
1981 Kütahya doğumlu Gözde İlkin, karışık teknikle hazırladığı yol haritasında, tüm sosyo-ekonomik referanslara dokunar1981 Kütahya doğumlu Gözde İlkin, karışık teknikle hazırladığı yol haritasında, tüm sosyo-ekonomik referanslara dokunarak gündelik hayatın sonsuz olanaklarına değindiği, kültürel sınırların birbirinin içine giren yolculuğunu bize anlatıyor.ak gündelik hayatın sonsuz olanaklarına değindiği, kültürel sınırların birbirinin içine giren yolculuğunu bize anlatıyor.
Yalnızlaştırılmış coğrafyanın birbirinden koparılmış halini anlatan sanatçı Murat Morova (1954, İstanbul), karışık teknikle hazırladığı çalışmasında dağılmış zenginliklerin, zanaatinin izlerini sürüyor.
1987 Diyarbakır doğumlu sanatçı İhsan Oturmak, kendi özüne doğru çıktığı yolculuğunda, toplumsal gerçekleri sorguluyor.
1982 Bodrum doğumlu ve halen Bodrum ve İstanbul’da yaşayan Tayfun Serttaş, sergide Maryam Şahinyan’ın Foto Galatasaray Arşivinden daha öncede SALT’ta gördüğüm Butterfly Koleksiyon’u ismini verdiği 180 imajlık ilgi çeken fotoğraflarla yer alıyor.
1983 İstanbul’da doğan Ali Taptık’ın 8 senelik arşivinden çıkan, mahreminin de bir parçası olduğunu söylediği “Kaza ve Kader” isimli fotoğrafları yer alıyor.
1960 İzmir doğumlu ve İstanbul’da yaşayan Hale Tenger sergide “Strange Fruit” isimli yerleştirmesiyle yer alıyor. Tüylerden perdeleri aralayarak salona girince, fiziki ve siyasi iki dünyadan oluşan enstalasyon ile karşılaşıp, Hale Tenger’ in dünyasında farklı duygularla, hayal ve gerçek arasında kayboluyorsunuz.
19.yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başlarında kökeni Londra’ya dayanan Art Nouveau tarzın hakim olduğu bir mimariye sahip olan Champs-Elysees’deki Louis Vuitton binası, 2005 yılında Amerikalı mimar Eric Carlson tarafından içi ve dışı yeniden tasarlanarak, modern görüntüsüne kavuşmuş.
Louis Vuitton’ un güçlü yapısının altında kuşkusuz ki sanata verdiği önem yatıyor. Her sezon çıkarttığı koleksiyonlarında sanat eserlerinden ilham alan markanın yaptıkları modanın çok ötesinde. Sahibi Bernand Arnault’un da sanata düşkün bir koleksiyoner olduğu biliniyor.
10 Ekim’de açılan ve 6 Ocak 2013 tarihine kadar devam edecek olan “Journeys/Yolculuklar ” sergisinde yer alan 11 sanatçı, ziyaretçileri günümüzün Türkiye’sinde gezintiye çıkarıyor.
Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy
Yazı ve Fotoğraflar: İnci Aksoy
Yorum yapmak için tıklayın