Bozlu Art Project Şişli | Mongeri Binası

109 B izlenme
31.10.2020
Bozlu Art Project Şişli
Mongeri Binası

2013 yılında kurulduğundan bu yana Nişantaşı’ndaki galerisinde, sanat dünyasında ses getiren sergilere ve etkinliklere imza atan Bozlu Art Project, Şişli’deki sanat merkezinin kapılarını 1 Mart’ta sanatseverlere açıyor. 
 
Cumhuriyet dönemi I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli örneklerinden biri olan tarihi Mongeri Binası, iki yıla yaklaşan bir hazırlık sürecinin sonunda Bozlu Art Project’in etkinliklerine ev sahipliği yapacak bir sanat merkezine dönüştürüldü. 2013 yılından bu yana Nişantaşı’ndaki sanat galerisinde düzenlediği sergiler, sanatçı konuşmaları, belgesel, katalog ve arşiv çalışmalarıyla vizyonunu sanatseverlerle paylaşan Bozlu Art Project, Şişli’deki sanat merkezinin kapılarını Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu ve Bozlu Art Project sanatçılarından derlenen karma sergiyle sanatseverlere açıyor. Bozlu Art Project Şişli, açılış sergisinin ardından kütüphane, arşiv, sergi, yayınevi ve sanat semineri gibi faaliyetlere ev sahipliği yapacak. 
 
2015 yılına kadar Bozlu Holding’in yönetim binası olarak kullanılan Şişli Mongeri Binası, ünlü İtalyan mimar Giulio Mongeri’nin 1920’li yılların ortalarında gerçekleştirdiği, 1500 metrekarelik alana sahip tarihi bir yapı. Klasik Osmanlı mimarisine özgü karakteristik mimari öğelerden izler taşıyan Mongeri Binası; kubbeli kulesi, yapıya renk katan çini panoları ve sivri kemerleriyle bir dönemin ruhunu yansıtan özgün yapılardan biri. Günümüzde etrafındaki plazalar ve apartmanların arasında adeta bir vahayı andıran görünümüyle, Bozlu Art Project’in sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapmaya başlayacak olan tarihi yapı, sanatseverlere mimari ile çağdaş sanatı harmanlayan sıra dışı bir atmosfer sunuyor. Bozlu Art Project Şişli, 10.000’i aşkın yayından oluşan kütüphanesi, kalıcı ve süreli sergilere ayrılan sergi salonları ve sanat konuşmalarının yapılacağı seminer odalarında araştırmacıları ve sanatseverleri ağırlayacak. 
 
Bozlu Art Project Şişli’nin açılış sergisi, geçmişi 1970’li yılların sonuna kadar uzanan Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu ve Bozlu Art Project sanatçılarından derlenen seçkiyi içeriyor. Modern ve çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinin yer aldığı karma sergide sanatseverler; Adnan Çoker, Abdurrahman Öztoprak, Güngör Taner, Mustafa Ata, Zekai Ormancı, Mehmet Güleryüz, Komet, Utku Varlık, Nur Koçak, Koray Ariş, Halil Akdeniz, Bedri Baykam, Balkan Naci İslimyeli, Bubi, Server Demirtaş, Halil Altındere, Ekrem Yalçındağ, Selma Gürbüz, Serhat Kiraz, Kazım Karakaya, Volkan Diyaroğlu, Semih Zeki, Evren Erol, Ali Alışır, Çağatay Odabaş gibi farklı kuşaklardan sanatçıların yapıtlarını geniş bir tarihsel perspektifte izleyebilecekler. Mongeri Binası’nın tarihi atmosferinde sergilenen, resim, heykel, video sanatı, fotoğraf gibi farklı disiplinlerin yer aldığı seçki, kendi içinde çeşitli bölümlere ayrılıyor. Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu’nun en çok ilgi çeken bölümlerinden biri olan “Sanatçı Atölyeleri”ne ayrılan odada klasiklerden günümüze birçok önemli sanatçının palet, boya çantası, fırça, önlük, eldiven, çekiç, boya tüpleri gibi sanatsal üretimleri esnasında kullandıkları malzemeler yer alıyor. Türkiye’de bu kapsamdaki tek örnek olan koleksiyonda Şevket Dağ’dan, Fahrelnissa Zeid ve Nejad Melih Devrim’e, Mübin Orhon’dan, Mehmet Güleryüz, Nur Koçak, Komet, Utku Varlık, Neş’e Erdok, Seyhun Topuz ve Bedri Baykam’a kadar çok sayıda sanatçının atölyelerinde kullandıkları kendileri ile özdeşleşmiş malzemeleri görebilmek mümkün. Video sanatına ayrılan bölümde ise sanatseverler, Halil Altındere’nin “Portrait of a Dealer” ve Ali Alışır’ın “Hafıza” isimli video çalışmaları ile video heykelleriyle dikkat çeken İsviçreli sanatçı Marck’ın  “Danger - Artist at Work”, “Artstudent”, “Neue Freiheit” isimli yapıtlarını izleyebilecekler. 
 
Müzik:Müzikotek

En Çok İzlenenler