Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi-İzmir

139 B izlenme
31.10.2020
Ege Üniversitesi
Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi
İzmir


EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilere sunmaktadır. Bilgi ve görselleriyle her eğitim düzeyindeki öğrencilere seslenen müze, Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra, konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz konuma sahip.
 
Ege Üniversitesi, eski Levanten köşklerinden 19. yüzyılın Ballian Konutu’nda kurduğu müzenin alt katında kağıdı, üst katında kitabı konu ederken eski ve modernin bir araya getirildiği proje için ideal bir ortam yaratmıştır. Müzede yer alan objelerin tamamına yakını kişi, kurum ve sanatçıların bağışlarından oluşmaktadır. Birçok alanda ilkleri gerçekleştirmiş olan Ege Üniversitesi, Türkiye’de bir ilk, dünyada benzerleri az olan önemli bir müzeyi ülkemize kazandırmış bulunuyor.
 
Kağıdın üretiminden, sanat eserine vardığı noktaya kadar çok çeşitli kağıt ve baskı aşamalarından örneklerin sergilendiği müzenin giriş katında el yapımı kağıt üretimi, kağıt tarihi, günümüz renkli kağıt sanatçıları, dünya renkli kağıtları, modern kağıt sanatı bölümleri, üst katında ise kitap sanatları, exlibris, matbaa, sanatçı kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri, minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri yer alıyor. Kağıt ve kitabın Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, günümüze kadar geçirdiği evrelerden örneklerin bulunduğu müzede 700’den fazla eser ziyaretçilere sunuluyor. Müzede modern kağıt sanatı bölümünde IAPMA üyesi sanatçıların eserlerine geniş ölçüde yer verilmektedir. Müze açılışında IAPMA adına konuşan Helene Tschacher, müzenin uluslar arası benzerleri arasında eşsiz bir konuma sahip olduğunu dile getirmiştir.
 
Ege Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana, bilgi ve birikimini değişik başlıklar altında toplumla paylaşmayı kendine ilke edindiğini dile getiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, üniversitenin bilimsel faaliyetlerin ve eğitimin tamamlayıcısı olarak müze, koleksiyon ve kalıcı sergiler kurmaya özel önem verdiğini ifade etti. Ancak, müzelerin sadece değerli eserlerin sunulduğu özel mekanlar olması dışında işlevleri bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz: “Bu yüzden, müzelerimizde yenileşme ve değişime özen göstererek ilgiyi artırmayı ve eğitsel boyutu öne çıkarmayı ilke edindik. Yenilenmiş biçimiyle Ballian Köşkü, müze, koleksiyon ve daimi sergi yelpazemize çok değerli bir müze daha kazandırmamıza aracılık etmektedir” dedi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milattan önce 3500’lerde papirüsün kullanımıyla başladığı kabul edilen kağıt tarihi; giderek, kağıtların ciltlenerek bir arada tutulması ile ortaya çıkan kitabın tarihi, insanlığın bugün ulaştığı uygarlık aşamasının büyülü, ışıklı yolu gibidir. Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, bu ışıklı yolun bir göstergesi olacaktır.”
 
Müzenin koordinatörü Uzm. Nedim Sönmez projenin Avrupa’da galeri, yayınevi, fuar ve müzelerde geçen 30 yıllık bir hayatın ve buralardan edinilen tecrübelerin ürünü olduğunu belirtti. EÜ Kağıtve Kitap Sanatları Müzesi ile uygarlık tarihinin bu büyülü yolunda yapılacak bir yolculuğun ana hatlarını sunmak ve  bu yolculuğa rehber olmak gayesinde olduklarını söyledi.
 
Müze içerisinde ayrıca düzenli sergilerin açılacağı bir sanat galerisi bulunuyor.
 
Müzenin bahçesinde Dr. Hilmi Kumcuoğlu adına ailesi tarafından yapılan bağışlarıyla Yrd. Doç. İlker Yardımcı tarafından yapılan “Lirik İleti” adlı heykel de yer alıyor. Heykel, kağıt ve kitabı sembolize eden metal yaprakların farklı noktalardan birleşimi ile oluşuyor. 
Müzik:Müzikotek

En Çok İzlenenler