TÜRKİYE ile bölge ve çevre ülkelerin sanat piyasalarına ivme kazandırmayı da amaçlayan ARTANKARA, ATO Congresium’da üçüncü kez sanatseverlerle buluşacak.
Ankara’nın tek ve en büyük Çağdaş Sanat Fuarı, özgün sanat eserlerinin görülebildiği, uluslararası düzeyde sanatçıların katılımlarıyla evrensel sanatın buluşmasına zemin hazırlayan, sanat aktörlerinin fikir alışverişinde bulunduğu önemli bir platform haline geldi.
Yerli ve yabancı galerileri aynı anda ziyaret etme fırsatı sunan ARTANKARA ilk yıl 17 bin, 2016’da ise 32 bin sanatseverin “ortak buluşma noktası” oldu, sanat piyasasını hareketlendirdi. Bu yıl katılımcı sayısında olduğu gibi ziyaretçi sayında da artış bekleniyor.
Resim, heykel, seramik, özgün baskı, fotoğraf, enstalasyon ve kavramsal sanat eserlerinin görülebileceği ARTANKARA’da 100’ü aşkın galeri ile sanatla ilgili kurum, kuruluş ve sanat inisiyatifleri yer alıyor.
Uluslararası sanat arenasında kalıcı bir yer hedefleyen ARTANKARA’nın yabancı katılımcı yelpazesi de genişledi. Bu yıl Türk katılımcıların yanı sıra Güney Kore, İsviçre, İtalya, İngiltere, Avusturya, Fransa, İran, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Ukrayna, Kırgızistan, Bulgaristan, Macaristan, Rusya, Filipinler, Makedonya, Macaristan, Kazakistan, Lihtenştayn, Almanya ve Gürcistan’dan galeriler, sanatçılar ve koleksiyonerler de Ankara’da olacak.
Davide Frisoni, Roberta Coni ve Hale Karaçelik, İtalya Neo Art Gallery standında olacak. Claudia Schmidt’in tüm dünyada ilgi ile izlenen eserleri ise Galeri Schmidt standında görülebilecek. Güney Kore’nin önemli isimleri Yong-Moon KIM, Chang-Yeol KANG, Donha LEE, Won-Suk CHOI, Sang-Chul WON, Hae-Soo PARK, Jung-Dae KIM, Tae-Jong KIM AB Gallery standında olacak. Art Iberia Gürcistan standında, Nick Japaridze, David Popiashvili ve Levan Urushadze yer alıyor. Bulgaristan’dan Iliya Zhelev’in eserleri ise Aspect Gallery bünyesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Svetlana Boyarkina, Ivan Gastykh, Andrey Kovalevsky, Vasily Kudrin, Galia Kushkumbaeva, Feodor Leonid, Mikhail Maslov, AM Okinshevsky, Valery Riabovol, Elena Ryabova, S.Timonov, Maria Semenova, Sergey Kiselev, Vadim Stolyarov, Lyudmila Tartyeva, Nadezhda Vinnichenko, Alexander Vlasov, Elena Yashchuk, ZAZA (Anastasia Aldoshina) ise Rusya Yaratıcı Sanatçılar Birliği standında sanatseverlerle buluşacak isimler.
Solo Show kapsamında Bubi, Devrim Erbil, Ergin İnan, Ertuğrul Ateş, Nikolay Yanakiev’in aralarında yer aldığı sanatçıların özel sergileri görülebilecek.
Türk Çağdaş sanatının ustası Prof. Dr. Ergin İnan 50. Sanat Yılı kitabının imza günüyle bu başlıktaki etkinlikte yer alacak.
Fuarda ilk kez iş dünyası ve sanat birlikteliğinin sonuçları da izlenebilecek. İş dünyası ve sanatçı buluşmasının hayat kalitesini olumlu ve derinden etkileyecek sonuçlar yaratacağı inancıyla hayata geçirilen “İşe Giden Sanat”ta, katılımcı firmaların tesislerinde ürettikleri (alüminyum, atık malzeme gibi) malzemelerden yapılan sanat eserleri Asaş Sanat ve Farplas standında görülebilecek.
Soma’da yaranan maden faciasını ve zor şartlarda çalışan madencileri konu alan, duyarlılık ve farkındalık yaratmayı hedefleyen “Soyunuyoruz” başlıklı sergi, “İşe Giden Sanat” konseptinde fuarın dikkat çekici bölümlerinden. Granito-Rino şirketi sponsorluğunda, küratörlüğünü Füsun Kavalcı’nın yaptığı ve madencilerin soyunma odalarından esinlenerek düzenlenen sergide, 19 genç sanatçının eserleri yer alıyor.
İnsandan yana bir bakış açısıyla kültürel ve sanatsal projeler üreten kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Koridoor Çağdaş Sanat Programları ilk defa ARTANKARA’da olacak. Londra’da 2007 yılında kurulan organizasyon, yaratıcı ve eleştirici düşünce odağından hareket ederek, doğu ile batı arasında sanatla bir diyalog geliştirme hedefinde. Bilimsel araştırmalar ve ortak çalışmaların yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında bienal ve fuar programları, sergiler, konferanslar, söyleşiler, geziler, eğitim projeleri programları düzenliyor. ARTANKARA’da “10 Ülke -10 Sanatçı /10 Country - 10 Artist” ile yer alıyorlar.
Fuarda Lösev, Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü, Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi ve RC Gallery tarafından ‘Blue Brush’ adlı dört ayrı sosyal sorumluluk projeler yer alacaktır. Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi özel ihtiyaçları olan çocuklarla, sanatçıları buluşturacak. Çocuklar ve sanatçılar beraber resim yapacaklar. ‘Blue Brush’ proje kapsamında fuar ziyaretçileri ve katılımcı sanatçılar, küçük tuvaller üzerine yapacakları akrilik resimlerinin karşılığı bağışlanan bedellerin toplamı TED Türk Eğitim Derneği’nin eğitim bursuna devredilecektir. Bu dikkat çekici etkinlikler de fuarda görülebilecek.
Fuar kapsamında Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinin katılacağı söyleşi, konferans, çalıştay ve diğer etkinlikler de sanatseverler tarafından takip edilebilecek.
ARTANKARA çağdaş sanatının en seçkin örnekleri ve diğer etkinlikleriyle dört gün boyunca Ankaralılar’ın “buluşma noktası” olacak.
Fuar web sitesi:www.artfairankara.com
Fuar ziyaret saatleri: 10:00 – 20:00.
Girişler ücretlidir. Öğrenci 5TL, Tam 10TL