"Derin Tutku"
17 Nisan - 28 Nisan
MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi
Tek Kubbe Binası.
Endonezya’nın Sulawesi adasındaki eşsiz su altı dünyasını ve canlılarını kendi objektifinden yansıtan Ayşegül Dinçkök’ün bu sergi ile en büyük amacı, gençlere ve çocuklara dokunabilmek, pek çoğunun uzak olduğu bu büyülü dünya ile onları tanıştırabilmek ve çevre bilincini geliştirmek.
Ayşegül Dinçkök’ün derin tutku serüveni Endonezya’nın uzak adalarında başladı. Dünyanın en zengin tropikal su altı yaşamının tam kalbinde yer alan Raja Ampat Adaları, hem bilim dünyası hem de fotoğrafçılarla yeni yeni tanışıyor. Bundan on sene öncesine kadar ulaşılması çok zor olan bu bölge, şimdi araştırma ve korunma konusunda büyük ilgi çekiyor. Dünya gezegeni üzerindeki en zengin mercan türlerine ve resif balıklarına sahip bölge araştırıldıkça her geçen gün yeni bir zenginlik daha sunuyor. Derin Tutku’nun ilk kareleri burada çekilmeye başlandı. Küçük pigme denizatlarından, sakallı köpekbalıklarına kadar Raja Ampat Adaları bir masal deniziydi.
Endonezya, “Mercan Üçgeni” adı verilen Filipinler, Endonezya ve Avustralya arasında kalan dünyanın en zengin tropikal su altı yaşamının tam merkezinde yer alıyor. Derin Tutku’nun ikinci durağı bu sefer Sulawesi Adası’ydı. Adanın kuzey ucundaki Tangkoko Yanardağı’nın hemen altında yer alan Lembeh Boğazı, yanardağın siyah kumlarının mercan resifleriyle birleştiği bir noktada bulunuyor. Mercan resiflerinin bilinen canlı hayatından, siyah kumların altında yaşayan değişik türdeki pek çok canlıya kadar Lembeh Boğazı her gün yeni sürprizler sundu Derin Tutku karelerine. Her karede gezegenin sahip olduğu şaşırtıcı güzelliğin aslında ne kadar kırılgan olabildiğine de tanıklık edildi. Derin Tutku tarihe tanıklık etti. Belki de bundan 40 sene sonra sadece fotoğraf karelerinde kalacak canlıların yaşam hakkına duymamız gereken saygıyı da hatırlatmak istedi.