Modern sanatımızın öncü isimlerinden Balkan Naci İslimyeli, 45. sanat yılını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe ve Tek Kubbe salonlarında aynı anda açılan “Hatırla” sergisiyle kutluyor! İslimyeli’nin, her şeyin hızla tüketildiği günümüzde, yaşananları unutmamak ve hafızada canlı tutmak için “Hatırla” adını verdiği sergide; sanatçının son 30 yılından seçkilerle birlikte son 15 yıldır ürettiği ancak hiç sergilenmemiş eserleri yer alıyor. “Hatırla” sergisi 20 Eylül – 27 Ekim 2017 tarihleri arasında gezilebilir.
Günümüz sanatının öncü isimlerinden Prof. Balkan Naci İslimyeli 45 yıllık sanat kariyerini, son 30 yıldır ürettiği eserlerden derlenen ve Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nin iki büyük salonunda birden sanatseverlerle buluşacak büyük bir sergiyle kutluyor. Mimar Sinan’ın yarattığı büyülü atmosferde gerçekleşen sergide, Balkan Naci İslimyeli’nin tuval, fotoğraf, video, enstalasyon, tasarım ve heykel alanında ürettiği yapıtlar yer alıyor. Sergisine, her şeyin hızla tüketildiği günümüzde, yaşananları unutmamak ve hafızada canlı tutmak arzusuyla “Hatırla” adını veren sanatçı, kariyerinin son 15 yılından hiç sergilenmemiş eserlerini de ilk defa sergiliyor. Açılışı, aynı zamanda sanatçının 70. yaş günü olan 20 Eylül 2017, Çarşamba akşamı gerçekleşen sergi, 27 Ekim’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
“HATIRLA” SERGİSİ HAKKINDA
Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı “Hatırla” sergisi özellikle, Balkan Naci İslimyeli’nin sanatsal serüveninin ikinci yarısı olarak adlandırılabilecek bir dönemi kapsıyor. “Hatırla” sergisinin seçkisi; çoğu, sanatçının özel koleksiyonu için sakladığı, kendi dönemlerinin sayılı örneklerinden oluşuyor. Tüm işleri gibi son dönemdeki yapıtları da insan ve bellek merkezli olan sanatçının “Hatırla” sergisinde kronolojik bir sıralama bulunmazken, sergi tematik bölümlere ayrılıyor. Böylece tüm dönemlerindeki farklılıkların ve ortak noktaların birlikte, net bir şekilde görülmesini hedefleyen İslimyeli’nin şiirleri ve metinleri ise, hem yapıtların içine hem de mekanın bütününe yayılıyor.
Sanatçı, hatırlamanın en yapıcı insani değer olduğunu belirtiyor. “Sanat, belleğin en yüceltilmiş halidir ve ancak hatırlayanlarla unutmayanlar gelecek hayalleri üretebilirler. Özetle, yaşadığımız günü doğru kavramak, önceki yaşananları hatırlamakla mümkün.” diyen sanatçı, insanlık tarihinin bir parçası olmanın, ancak hatırlamakla mümkün olabileceğini dile getiriyor.
Unutkanlıklarla sakatlanmış bir toplumun belleğini, kendi tarihinden bir derlemeyle yenileme isteğinden doğan “Hatırla” sergisinin seçkisi, sanatçının tipik tercihlerini yansıtıyor. Çok hızlı değişen ve bu değişimi, kendini yitirerek gerçekleştiren bir toplumda yeni kuşaklara böyle hatırlatmalar yapmak gerektiğine inanan sanatçı, hiç sergilenmemiş bir birikimi öncekilerle birlikte sunmanın vaktinin geldiğini ifade ediyor.
PROF. BALKAN NACİ İSLİMYELİ HAKKINDA
Prof. Balkan Naci İslimyeli sanat hayatının başından bu yana yaratım alanının yerleşik değerlerini sorgulayarak kendine yeni yollar açmış bir sanatçıdır. Bellek, zaman, kimlik ve kültür sorgulamaları Balkan Naci İslimyeli’nin tüm sergilerinde değişik malzemelerle yeni ifadeler kazanır. Yapıtları, sanatlararası ilişkilerin özgün bir toplamıdır; resim, fotoğraf, heykel, enstalasyon, tasarım ve video gibi alanların tümünde ürün veren sanatçı, şair ve yazar kimliği ile de bilinir.
Anadolu coğrafyasının evrensel boyutunu yapıtlarında çok yönlü, çok kültürlü ve çok katmanlı bir bütünlük içinde hissettiren sanatçı, zaman içinde hep varolan insan sorunlarına yönelir. Bunlar aidiyet, sınırlar, yabancılaşma, parçalanma ve arayış sorunları içinde bunalan insanın yaşamına ilişkin sahnelerdir.
Balkan Naci İslimyeli’nin sanatına incelikle yerleştirilmiş bir mizahtan söz edilebilir. Bu, her dönemdeki yapıtlarında sezilen melankoliyi yumuşatan bir ironi biçimindedir.
Balkan Naci İslimyeli, sanatı, hocalığı ve duruşu ile kendinden sonraki kuşakları kuvvetle etkileyen bir sanatçıdır.
Balkan Naci İslimyeli’nin “Hatırla” sergisi 20 Eylül – 27 Ekim 2017 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe ve Tek Kubbe salonlarında ziyaret edilebilir.
Adres: Boğazkesen Cad. Defterdar Yokuşu No:2
Tophane- Beyoğlu İSTANBUL