Bedri Baykam | Kayıp Eşyalar Atölyesi | Piramid Sanat
120 B izlenme 6.06.2021Bedri Baykam
Kayıp Eşyalar Atölyesi
16 Nisan – 31 Mayıs 2021
Piramid Sanat
Bedri Baykam, Kayıp Eşyalar Atölyesi başlığını taşıyan 143. kişisel sergisi ile Piramid Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Kayıp Eşyalar Atölyesi, sanatçının atölyesini “kamusallaştırdığı” ve bu yönüyle izleyicisini mahremine davet ettiği bir sergi olma özelliği taşıyor. Eserlerin her biri, Baykam atölyesinin parçalarını, anılarını, DNA’sını taşırken bahsedilen mahremiyet, sanatçının belirlediği dozlarda izleyiciye sunuluyor. “Atölyenin tetiklemesiyle” bu serinin başladığını belirten Baykam, Sinan Eren Erk ile yaptığı röportajda bu süreci “Yıllardır atölyede, her tarafta gezinen yaşam kalıntılarım, Harita’nın (Bedri Baykam’ın Sanat Tarihi Haritası) bazı bölümleri, başka eserlerimin hazırlıklarından kalan artıklar, fotoğraf parçaları… Hepsi sanki bir araya gelip, ‘Ya bizim günahımız ne, biz de sanat tarihine kalalım’ dediler. O şekilde başladım; onlar bana konuştu” cümleleri ile tanımlıyor.
İlk gösterimini İstanbul’da yaptığı Arkabahçe serisinin (2016) ardından Berlin, Kiev, Los Angeles gibi dünyanın birçok yerinde değişik dönemlerini kapsayan sergiler açmaya devam eden Baykam, 2017-2021 yıllarında ürettiği eserlerinden oluşan yeni serisi Kayıp Eşyalar Atölyesi ile İstanbul’da yeniden sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Sinan Eren Erk, “kaybetmek”, “bulmak”, “unutmak” kavramları üzerinden ilerleyerek oluşturduğu yazısında serginin çerçevesini “Sanatçı, Kayıp Eşyalar Atölyesi adını verdiği yeni sergisinde zihninin derinliklerine doğru, yöntemi yine kendisi tarafından belirlenmiş bir yolculuğu izleyicisine sunar. Bu seride kendi zihnini sanat tarihinin önemli anlarına koyarak zamanlar arası bir yolculuk yapan Baykam, geçmişi de bu süreçte yeniden okur. Ancak bu okuma, bir yandan kendi yaşamıyla yaptığı bir satranç maçını da andırır: Baykam yine Baykam’a karşı!” olarak tanımlıyor ve ekliyor “Kayıp Eşyalar Atölyesi’nin tüm eserleri böylelikle zamanın akışının tersine giden ve sanatçının geçmişin farklı anlarındaki kendine yazdığı bir dizi görsel mektuba dönüşür. Ve sanatçı aslında hiç yitirmediği, dolayısıyla yeniden bulması gerekmeyen o adamın bunları okuduğunu, izlediğini ve yorumladığının farkındadır. Hatıralarını sanatın geçmişiyle birlikte düşünür ve artık bir gerçeklik senaryosu haline gelen alternatif evrenleri, kaybetmek, bulmak, aramak gibi kavramların omuzlarında yükselttiği bir diyalektiğe dönüştürür.”
Kayıp Eşyalar Atölyesi, 31 Mayıs tarihine kadar Piramid Sanat’ta izlenebilir.