Dünya Sanat Günü İzmir' 19 | Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi
84 B izlenme 31.10.2020Dünya Sanat Günü İzmir’ 19
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi
Küratör: Serdar Yörük
EGE BÖLGESİ GÖRSEL VE PLASTİK SANATLAR DERNEĞİ
ULUSLARARASI KATILIMLI DİSİPLİNLER ARASI KARMA SERGİ
05 NİSAN – 11 MAYIS 2019
2011 yılında Meksika’nın Guadalajara kentinde yapılan UNESCO A.I.A.P/17. Dünya Sanat Dernekleri Genel Kurulu’nda Türkiye’yi temsil eden UPSD (Uluslararsı Plastik Sanatlar Derneği)’nin önerisiyle, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, ‘‘Dünya Sanat Günü’’ olarak ilan edilmiş ve ilk olarak 2012 yılında ülkemizde de kutlanmaya başlanmıştır.
Ege Bölgesi Görsel ve Plastik Sanatlar Derneği olarak, Dünya Sanat Günü dolayısıyla bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz 05 Nisan-11 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Serdar Yörük küratörlüğünde, uluslararası 77 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek resim, heykel, fotoğraf, seramik, tekstil, enstalasyon, video vb. eserlerden oluşan seçkimizi sanat severlerle paylaşmaktan gurur duyarız.
Bu yıl sergimizde 11 ülkeden 16 yabancı sanatçının eserlerini sergilemekten mutluluk duyuyoruz. Amerika, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Mısır, Kore, Litvanya, İran ve Azarbaycan gibi ülkelerde üretim yapan sanatçıların eserlerini yakından görme fırsatı yakalayacağız.
Ayrıca ülkemizin çeşitli illerinde başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara, Eskişehir, Muğla, Uşak, Kastamonu, Afyon, Kütahya, Tekirdağ, Kayseri, Antalya, Bilecik gibi, usta, akademisyen ve genç sanatçılarımızın üretimleriyle de birlikte olma imkanı bulacağız.
Sergimizin kavramsal teması 'İnsan Doğası' olarak belirlenmiştir. Günümüz sisteminin her türlü özne ve olguya kendince biçtiği tanımlar, onları gerçek tabiatlarından koparmakta, sunileştirmekte ve kaçınılmaz olarak değersizleştirmektedir. Kuşkusuz ki sanat, bu deforme etki alanının en ön saflarında yer almaktadır. Sanatçılar bu sistem tarafından kendilerine yabancılaştırılmakta, eser üretmenin ve sanat yapmanın kendilerine verdiği ve vereceği haz unutturularak, sadece eser üretme sürecine, herhangi bir zihinsel aktivite öğesi taşımayan mekanik bir işlemmiş gibi odaklanmaya itilmektedirler. Oysa ki sanat eseri sanatçının kendisinden bir parçadır. Sanatçı ise toplumsal değerlere sahip kollektif bilincin taşıyıcısı ve kendi eylemlerinin bilinçli bir öznesi olmalıdır. Sanat eserinin icrası ve değer tanımı üstünde alternatif bir arayış içerisinde olan bu sergileme, sanatçının kendi doğasına dönmesine, bitazi izleyiciyi de sorgulama eylemine davet etmektedir.
Müzik: Müzikotek
EgeArt Sanat Günleri
106 B izlenme 10.11.2020