''Dünyanın En Pahalı Resimleri'' Genco Gülan

40 B izlenme
27.11.2020

Genco Gülan’ın “Dünyanın En Pahalı Resimleri” başlıklı serisi 4 Mart – 3 Nisan tarihlerinde Cihangir Daire Sanat'da izyecilerle buluşuyor. Gülan, sergide Dünya’nın en pahalı tablolarından on tanesini yeniden yorumluyor. Sanatçı yapıtlarında ölçülebilir ve ölçülemez olanı birbiriyle çarpıştırıyor. Kavramsal sanatçı Genco Gülan, son serisinde dünyadaki en pahalı on tabloyu farklı malzeme, teknik ve teknolojiler kullanarak yeniden yorumluyor. Picasso, Warhol, Rubens gibi üstatlara ait tuvalleri yazılım kullanarak yeniden boyayan Gülan, tablolarına referans aldığı sanatçının ismini veriyor.

Sanatçı, referans listesini oluştururken yaygın bulunan kaynakları kullansa da, ilk on tanesini seçerken bir sergi yapımcısı gibi çalışıyor ve kişisel beğenilerini de işin içine katıyor.Gülan’ın takımında yer alan üstatlar şunlar: Pollock, Van Gogh, Renoir, Picasso, Rubens, Jasper Johns, Monet, Cezanne, Warhol, Malevich. Sanatçı, bu yeni serisinde sanat ve piyasa kriterlerini sorguluyor. Kritersiz kalındığı iddia edilen bir dönemde, yeni ve eski değerleri çarpıştırıyor, seyirciyi görsel estetik ve etik ilişkisi üzerine yeniden düşündürmeyi amaçlıyor. Tuval üzerine akrilik resimlerde gerçek gözyaşları boyayla beraber kullanılıyor. Dökümantasyon malzemeleri ile sunulacak “Dünyanın En Pahalı Resimleri”, ilk başta bir yerleştirmeden çok resim sergisi izlenimi uyandıracak. Yapıtlarında sık sık sanat tarihi referansları kullanan Gülan, farklı medyaların kullanımı ve malzemedeki yorumuyla öne çıkıyor.

Ocak 2010’da Ankara, Bodrum ve Berlin’de kişisel sergiler açan sanatçı, halen Mimar Sinan, Yeditepe ve Boğaziçi üniversitelerinde ders veriyor. Projede kullanılan algoritma ve yazılım Kutsal Kaan Bilgin tarafından geliştirilmiş. Video performanslarda Gökçe Akyıldız, Neşe Mengüloğlu ve Pınar Öznal rol almışlar. Sunuş yazısını sanat yazarı Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı sergi 3 Nisan’a kadar açık kalacak.

Dünyanın En Pahalı Resimleri” adlı sergi, 4 Mart – 3 Nisan 2010 tarihlerinde Salı  Cuma 11.00 – 18.00, Cumartesi 11.00 – 19.00 arası Cihangir Daire Sanat’ta görülebilir. 0212 244 12 68


En Çok İzlenenler