Fevzi Karakoç
Dünyanın Görüldüğü Yer
4 Nisan - 4 Mayıs 2013
ARTE İstanbul
Fevzi Karakoç “Dünyanın Görüldüğü Yer” sergisiyle Arte İstanbul Sanat Merkezinde.
Sanatçı Fevzi Karakoç’un “ Dünyanın Görüldüğü Yer “ isimli solo sergisi 4 Nisan- 4 Mayıs 2013 tarihler arasında Arte İstanbul Sanat Merkezinde sanat severlerle buluşuyor.
Karakoç’un ilk dönem eserlerinden son dönem eserlerine kadar uzanan yolculuğunda Ortadoğu coğrafyasının birbirine benzer görünen farklı tarihsel dönemlerini, aynı görünen dönemlerde ki farklı coğrafyaların izini sürmek mümkün.
Sanatçı’nın daha önceki sergilerinde izlediğimiz, gizemli, büyülü dünyasının izini bu sergisinde de sürmeye devam ediyoruz. Farklı dönem resim ve heykellerde Karakoç, gerçek ve masalsı yolculuklarından derlediği imgeleri konuşturuyor: At figürlerine nar ve limonlar eşlik ediyor, Minyatürlerinden, esintiler getiriyor.
Karakoç’un sanatı imgeler üzerine. Bu imgeler, sadece resimsel değil, şiirlerden, masallardan, Anadolu efsanelerinden besleniyor. Her resmin kendi öyküsü var; bir öyküden doğmak yerine oluşum sürecinde kendilerine özgü bir öykü oluşturmuşlar.
Orta Asya inancına göre “at” bereket, medeniyet güç, cesaret ve zenginlik sunmuştur. Karakoç bize bu gelenekleri renklerle ve masumiyetle sunmaktadır.
Sanatçının bu sergisinde yer alan eserleri, yalın bir anlatım dili, yalın bir ifade ve yalın renklere sahiptir. Bu gerçekliği inceden inceye işleyen Sanatçı bizim başka bir noktaya, öteye geçmemizi sağlar. Bir çok eserinde görülen derin bir kuşkuyla karşıladığı imgelerini hiç eleştirmeden devralmasıyla, sonunda imgelerine hükmetmiş oluyor. İzleyiciye herhangi bir içerik sunmaktan da önce bütün kanıları bir yana atma sorumluluğuyla yüzyüze bırakıyor. Önce anlamak zorunda olmadıkları şey anlaşılır geliyor.
Karakoç’un “ Dünyanın Görüldüğü Yer “ adını taşıyan sergisinde içinde kaybolduğu uçsuz bucaksız coğrafyasının bir bir hikayelerini anlatıyor. Serginin ismini aldığı Murathan Mungan’ın Fevzi Karakoç hakkında yazdığı yazısında
“Bozkırda kaybolmuş atlar da öyle. Konakladıkları resmin iklimine yalnızca hızlarını bırakıyorlar. Birbirlerine karışarak hızlarını bırakıyorlar.
Bozkırın kumunda, ovanın sisinde kaybolmuş, zor seçilen atlar gelip geçiyorlar resmin içinden, tekrar aynı resme dönsek bakacağız yerlerinde değiller. Kum, sis, leke kalmış yerlerinde. Bulmaya çalıştıkları şey neyse, başkalarının gözü için kaybolmuşluklarını unutturuyor onlara. Rüzgâra kilitlenmişler, kendi rüzgârlarına.
Kimi zaman aynı koyaktan dağılacakları dört yönle birlikte varlar. Toplanıp dağıldıkları yerden çıkmak üzereler yola. Kendi coğrafyasından dünyaya bakanların sağlam zamanları, sağlam zeminleri, sağlam duruşları görünüyor bu yolculukta. Bütün dünya en iyi oradan görülür. Buna ben de inanıyorum.”
Fevzi Karakoç’un resimleriyle kendi geçmişteki dünyamızı görebilmek için “Dünyanın Görüldüğü Yer” Arte İstanbul Sanat Merkezinde.
Müzik:Müzikotek