Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu
6 Kasım 2014 - 31 Temmuz 2015
Rezan Has Müzesi
Rezan Has Müzesi’nin Urartu dönemine ait takı ve kemerlerden oluşan 1.100 parçalı özel koleksiyonu, Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi’nde tüm tarih ve sanat tutkunları ile buluştu. Urartu dönemi takılara ait en kapsamlı sergi olan Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi 31 Temmuz 2015 tarihine kadar Rezan Has Müzesi’nde yer alacak.
Urartu kültüründe yüzyıllar boyunca toplumsal statüyü belirleyen en önemli unsurların başında gelen, beğenilme, gösteriş gibi insani duyguları yansıtan takı ve kemerleri kapsayan, Türkiye’nin en kapsamlı koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu çok özel bir sergi ile sanatseverlerle buluşuyor.
Doğu Anadolu’ya özgü bir uygarlık olan Urartu Krallığı’na ait takıların yer aldığı sergide; M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl’a ait iğneler, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri, pektoral ve bütün bunların yanı sıra, 74 adet kemer bulunuyor.
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Üniversitesi’nin sadece eğitim alanında değil, kültür ve sanat alanlarında da öncü olduğunu belirterek, “Neolitik’ten Selçuklu’ya uzanan geniş bir arkeolojik eser koleksiyonuna sahip olan Rezan Has Müzemiz, geçen yıl Bank of America Merrill Lynch’in katkılarıyla; koleksiyonunda yer alan 1000’in üzerinde Urartu dönemi takılarının restorasyon ve konservasyon çalışmalarını gerçekleştirdi. Metropolitan, Louvre, Hermitage, British Museum gibi dünya çapındaki müzelerle aynı projeye seçilmiş olmak, bizler için gurur kaynağıdır. Bugün burada, müzemizin Urartu Takı Koleksiyonu sergisini sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Rezan Has Müzesi Koleksiyonu’ndan Urartu Takıları
Türkiye’nin en kapsamlı Urartu dönemi koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi koleksiyonu yaklaşık 1.100 eserden oluşuyor. Anadolu’ya ait bir uygarlık olan Urartu Krallığı, topraklarındaki zengin maden yatakları sayesinde tunç, altın, gümüş ve demiri üstün bir sanatsallıkta işlemiş; kemer, kolye, bilezik, pazıbent=kolçak, boyunluk, pektoral, iğne, fibula, yüzük gibi objeleri hem takı olarak kullanmış hem de dinsel öğeler yüklemişlerdir.
Koleksiyonda bulunan kemerler üzerinde kullanılan bazı figürlü, geometrik ve bitkisel bezemeler, Urartu sanatı açısından yeni unsurlar sergilemektedir. Bu da Urartulu ustaların zengin düşünce yapısını yansıtmakta ve özellikle ikonografik açıdan, çağdaşı uygarlıklarla mukayese edilmez derecede üstün olduklarını göstermektedir.
Bezemeli kemerler, Urartu resim sanatının zengin sahnelerini, döneminin estetik değerlerini, sosyal yaşamı, sınıf farklarını ve kemerlerin dini işlevini yansıtması açısından önemli veriler içeriyor.
Urartuların kurdukları başarılı sistem, devletin yaklaşık 250 yıl ayakta kalmasını sağlamıştır. Bu süre içerisinde devlet kademelerinde çalışan görevlilerin statülerini belirlemede ne tür sembollerin kullanıldığını kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kemerlerin bu anlamda giysi ve diğer takılarla birlikte önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Urartu toplumu tarafından yaygın bir şekilde kullanılan metal kemerler üzerlerindeki dinsel içerikli konular, muhtemelen kemeri taşıyan kişileri kötülüklere karşı koruması, cesaret ve güç vermesi inancıyla işlenmiştir.
Müzik:Müzikotek