16. Contemporary İstanbul Ardından Akılda Kalanlar | Yazan Fulden Karayel Okumuş

Fulden Karayel Okumuş

3 yıl önce

İstanbul’da sanat sezonunun başladığını siz nasıl anlarsınız bilmiyorum ama ben en çok Contemporary İstanbul başladığında hissediyorum. Aylardır heyecanla beklediğimiz Contemporary İstanbul, çok farklı bir değişiklik yaparak baştan sona restore edilen, geçmişle modern’in buluştuğu Tersane İstanbul’da 5-10 ekim tarihleri arasında yoğun bir ilgiyle gerçekleşti. Peki 16. Contemporary Istanbul ardından akılda kalan eserler neler oldu? Fuar’a İstanbul’dan katılan galerilerin yanısıra Yurtdışından Londra, Berlin, Moskova, Barselona, Tahran, Zürih, Newyork, Düsseldorf ve Lizbon dan katılan galeriler de dikkat çekiyor.  

Size favorilerimden oluşan bir seçki derledim ve dahası var. Leyla Emadi’nin Gel ne olursan ol yine gel duvar yerleştirmesinden, Ayla Turan’ın Kral çıplak heykeline, Mr.Besk grafiti sanatçısının mickey’li eserlerinden Tuba Elmas’ın neon duvar eserine, Nilay Özenbay’ın love heykelinden Hande Uğur’un Art Addict eserine, Server Demirtaş ın kinetik heykellerinden Christian Lievers’in Aquaverde eserine kadar sıradışı eserler favorilerim arasında yer alıyor.

İşte Contemporary İstanbul’un ardından akılda kalan özel projeler ve sanat eserleri şöyle;

FIRAT NEZİROĞLU- FÜTÜRİSTİK ŞEHZADE

Uluslararası dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun Anna Laudel Galeri’deki Fütüristik Şehzade adlı NFT eserini görüyorsunuz.  NFT hayatımızı sonsuza kadar değiştirecek bir teknoloji mi? Yoksa sanat piyasasında gelip geçici mi? Sorularını esere bakarken düşünebilirsiniz. Eser Yeni nesil bir teknolojinin özünde de duygudan bağımsız ve köklerimizden özgür bir deneyim değil tam tersine şehzade ile özümüzü modernize eden bir yaklaşıma gönderme yapıyor. Ekranda eserin NFT’sini görürken aynı zamanda kimin sahip olduğu bilgisini de görebileceksiniz.

THE YARD

30 sanatçının büyük ölçekli iş ve heykellerin yer aldığı The Yard alanında Evdeyim Evdeyim Evdeyim heykel sergisi sanatseverleri karşılıyor. Sergi, duygu ve düşüncelerin değişkenlik içinde önemini yitirdiği ya da önem kazandığı dünyada, tarihi bir mekanda yapılan kurgusu ile izleyicilerle samimi bir iletişim kurabilmeyi umuyor. Programda 30 sanatçı ve 38 eser yer alıyor.

GELECEK İÇİN BAYRAKLAR

Sanatın sürdürülebilirliğine dikkat çeken sergi dahilinde Contemporary Istanbul iş birliği ile gerçekleşen Gelecek için Bayraklar, bayrak kavramını yeni bir anlayış ile ifade ederken bayrağı kolektif düşünce ve özgür sanatsal ifade için bir çalışma alanı olarak görmeye davet ediyor. 25 sanatçının katılımı ile gerçekleşen Gelecek için Bayraklar satışlarından elde edilen gelirlerle Parley for the Oceans ve TURMEPA’ya bağış yaparak kıyı ve denizlerin korunmasını desteklemeyi amaçlıyor. 

Projede, ödüllü mimar Sir David Adjaye, İskoçyalı şair ve heykeltıraş Robert Montgomery, One World Trade Center’ın lobisi için yarattığı duvar resmiyle New York’taki en büyük ölçekli resmin yaratıcısı José Parlá ile Coby Kennedy, Fransız moda tasarımcısı ve sanatçı Jean-Charles de Castelbajac, yarattığı Mr. A karakteriyle ünlü André Saraiva, Türkiye’de çağdaş sanatın önemli isimlerinden Ali Elmacı, ödüllü yönetmen Alphan Eşeli, katmanlı heykelleriyle dünyaca tanınan Seçkin Pirim, çok yönlü kavramsal sanatçı Ahmet Öğüt, spekülatif biyoloji alanında işler yapan multidisipliner sanatçı Pınar Yoldaş, kendi ürettiği fırçalarla üç boyutlu hissedilen eserler üreten multimedya sanatçısı Jamie Nares, ressam, grafiker ve fotoğrafçı Kezban Arca Batıbeki, yapıtlarında kültürel ve toplumsal eleştiriyi mizah ve ironiyle işleyen Ferhat Özgür gibi sanatçıların bayrak tasarımları yer alıyor.

RACHEL HAYES ENSTALASYONU

Açık alanda ölçekli işler üretmek için kumaşı tercih eden Rachel Hayes’ın, gökyüzüyle bütünleşen enstalasyonunun içinde kendinizi kaybetmeniz mümkün. Rachel Hayes, eserlerinde hem beşeri hem de doğal ortamları, renk ve farklı formlar katarak zenginleştirmeyi amaçlıyor. Hayes’in formları ve geometrik desenleri, mevcut mimari ve çevre unsurlarıyla iç içe geçerken izleyicileri eserler ile etkileşime geçmeye davet ediyor. 

100 YAŞINDAKİ HEYKELCİ : İLHAN KOMAN

Sergi kapsamında Heykeltıraş İlhan Koman’a ait 4 eser, ustanın 100. yaş gününde fuarı izleyicileri ve sanat severler ile buluşuyor.  Tosyalı Holding, bu sergi ile üretim süreçlerinin DNA’ sında yer alan ileri dönüşümün sanatla buluşmasına destek oluyor. 

HEPSİBURADA-AKRESİA

Akrasia’nın anlamını biliyor musunuz? Akrasia; Yapılacak şeyin doğru olduğu bilindiği halde erteleme durumudur. Ekolojik krizler, toplumsal eşitlik, sürdürülebilirlik gibi güncel sorunlara ilişkin kayıtsızlığa farkındalık yaratma sürecinde sanatın meditatif fonksiyonunu farklı disiplinlerden mercek altına alan seçki, bireylerin akrasia durumu karşısındaki tutumlarını göz önüne seriyor. 

CI ve Hepsiburada’nın sanat ekonomisinin dijitalleşme gelişiminin izlenmesi amacıyla uzun süreli iş birliğinin ilk adımı olarak düzenlenen Akrasia sergisinde 14 kadın sanatçının eserleri yer alıyor. Ne mutlu ki sergiden elde edilen gelir Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Sergide yer alan sanatçılar arasında Azade Köker, Begüm Yamanlar, Belkıs Balpınar, Devran Mursaloğlu, Ebru Döşekçi, Ebru Uygun, Efsun Erkılıç, Günnur Özsoy, Gonca Kopuz, Hayal İncedoğan, Jennifer İpekel, Neriman Polat, Şerife Bilgili Ercantürk, Şükran Moral dikkat çekiyor.

 NEF – SITKI KÖSEMEN – DÖNÜŞÜMLER

Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği siyah beyaz fotoğraflardan oluşan ve kentin tüm bileşenlerine tanıklık eden Dönüşümler sergisini göreceksiniz. Sergi, Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında çektiği Bodrum fotoğraflarından oluşuyor. Küratörlüğünü Bihter Sabanoğlu’nun yaptığı ve Nef’in katkılarıyla gerçekleşen sergide sanatçının 21 eseri bulunuyor. Geçmişle bugünü buluşturan eserler, Sıtkı Kösemen’in bakış açısıyla zamandan bağımsız bir şekilde ortaya konulan bir Bodrum günlüğünü yansıtıyor. 

AKBANK SANAT-KENDİNE GİZ/Lİ UZAM

Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın farklı disiplinlerinde uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat bu yıl 16. Contemporary İstanbul’da yer alan standında Kendine Giz/li Uzam başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği sergide sanatçı Ben Willikens ve Bernar Venet’nin eserleri yer alıyor.

Willikens’in kendine bir düş ve gizem alanı olarak belirlediği uzayın sınır çizgileri Fransız sanatçı Bernar Venet’nin yapıtında bir başkaldırı hattı olarak gelişiyor. Venet, apeiron’u işaret eden sınırsızlığı kendi kütlesel olmayan ama hacim taşıyan, çizgileri boşluğa doğru genişleyen yapıtında saklıyor. Venet’nin yapıtlarında da insan yok. Oysa işte oradadır insanlar. Bu özelliği Venet’nin yapıtını tarih öncesiyle özdeşleştiriyor. 

 YILDIZ HOLDİNG- EKREM YALÇINDAĞ & BURHAN DOĞANÇAY DİYALOG

Yıldız Holding sergi alanında gerçekleşen sergide de sanat severler, bu iki önemli sanatçının eserlerine Ekrem Yalçındağ gözünden bir düzenlemeyle birlikte bakacaklar. Ekrem Yalçındağ’ın Burhan Doğançay okuması CI 16’da bir diyalog sergisine dönüşüyor. Bu buluşmanın sanatseverler için heyecan dolu bir karşılaşma olduğu ise şüphesiz. 

 

Yazı: Fulden Karayel

Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

20 gün önce

Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!

bir ay önce

Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?

2 ay önce

Hayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş

3 ay önce

Tesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş

4 ay önce

Mücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş

En Çok Okunanlar