Andy Warhol MoMA’da | Yazan Gönül Özgürel
Bir gün herkes 15 dakika ünlü olacak sözünün sahibi sıradışı sanatçı Andy Warhol herkesin yakından bildiği gibi yaptığı işlerle kendinden çok söz ettirmiş bir sanatçı, film yapımcısı ve yayıncı. Popart denince ilk akla gelen isim. Radikal ve ilginç seçimleriyle dikkat çeken sanatçı dış görünüşüyle de iz bırakmış. İlginç gözlükleri ve gri saçlarıyla üretimleri gibi ikonlaşmıştır, Andy Warhol şaşırtıcı söylemleriyle onu anlamaya çalışan ve her hareketini takip eden bir sanat medyası oluşmasını sağlamıştır. Sanata ve hayata olan muzip ve eğlenceli yaklaşımı sayesinde de çok sempati toplamış ve merak edilir hale gelmiştir. Popüler kültür imgelerini üretim ve sunuş şekli tüketim toplumunu eleştirmiştir.
‘‘Nakitim yoksa keyfim olmaz’’ diyen sanatçı, para ve sanat arasında kurduğu ilişkiyi iş dünyasında iyi olmak en büyüleyici sanat türü, para kazanmak sanattır, çalışmak sanattır, iyi ticaret ise en iyi sanattır sözleriyle vurgulamıştır. Warhol'un bu sözleri çok eleştiri alsa da üretimlerinin ticari olarak ciddi kazançlar getirmesine engel olamamıştır. Zaten de 60’lı yıllar Amerika'sında kapitalizmin her alanda hakim olduğu yılların bir getirisidir bu. Sanatçının yapmaya çalıştığı da bunu hissettirebilmektir. Asıl amacının da onunla dalga geçenlerle sanatı paraya çevirerek dalga geçmek olduğu bilinmektedir. Andy Warhol yaptığı eserlerini seri üretim ve makineleşme üzerine kurgulamıştır. Çoğu çalışmasın da da seri üretimi sanatın içine dahil edip kendisinin de ikonik ve ironik bir makine olduğuna dikkat çekmeye çalışmıştır. Çünkü üretimleri spontan ve özgürdür.
Bu sergide Campbell’s Soup Cans ‘’çorba konservesi’’ işi ve 1953-1967 arası diğer işleri de var. 62 Serisinden de 32 tane iş bulunmakta. Küratörlüğünü Starr Figura’nın yaptığı sergi New York The Museum of Modern Art müzesinde yer almakta.
Marilyn Monroe, 1967
Warhol çok sayıda Marilyn portresini tekrarlar şeklinde üretmiştir ama hepsi aynı gibi gözükse de kendi içinde farklıdırlar ve farklılıkların tekrarları şeklinde üretilmişlerdir.
Illustrator olarak başladığı çalışma hayatında ismini çabucak duyuran sanatçı 70li yılarda zamanının çoğunda ünlü insanların resimlerini yapmış ve bu resimleri çoğaltmıştır. Gündelik yaşamın tekrarlardan ibaret olduğunu kendisinin de bununla bağlantılı olarak tekrarlar yaptığını her fırsatta ifade etmiştir.
Campbell’s Soup Cans, 1962
Andy bu çalışmasında sıradan bir konverse kutusunu resmedip ikonlaştırarak Amerikanın tüketim temelli kültürünü gözler önüne sermeyi hedeflemiştir. İlk başlarda böyle bir çalışmanın sanat olarak değerlendirilmesi şaşkınlık yaratsa da sanatın ne olduğu konusunu odak noktası yapmıştır.
Gold Mariyln Monroe, 1957
Jade White ButterflyDouble Elvis, 1963A Gold Book, 1957A La Recherche Du Shoe Perdu, 1955
Sergideki Miller ayakkabıları için yaptığı çizimler de Andy Warhol’un tanınmasına ve ödül almasına sebep olan işlerinden.
Bu sergide, çarpıcı renkleri ustaca kullanan sanatçının sanat üzerine oluşmuş tüm kavramları yıkış serüvenini bir kez daha keşfediyorsunuz...
Yazı: Gönül Özgürel
Yazı ve Fotoğraflar: Gönül Özgürel
Yorum yapmak için tıklayın