fea9fc85-a4dd-409c-a5d3-ca191ef6a237.jpeg

Baksı Müzesi’nde Çağdaş Sanat ve Geleneksel El Sanatları Sergileri

ArtNews

6 gün önce

Kapak: Amelie Strömer, Tiles of Home

Baksı Müzesi, yaz sezonuna iki yeni sergiyle devam ediyor. Çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarının buluştuğu bu özel sergiler izleyicilerini bekliyor.

Sessiz Hayatlar, Büyük Hikayeler

1 Temmuz 2025’te Baksı Müzesi’nde açılan “Sessiz Hayatlar, Büyük Hikâyeler” adlı sergi, 100 yıllık bir yaşamın ilmek ilmek işlenmiş izlerini taşıyor. Bu sergi, Almanya doğumlu, Avustralya’da hayatını sürdürmüş ve Türkiye’ye gönül vermiş Helga Franke’nin el emeği eserlerini bir araya getiriyor.

Sessiz Hayatlar, Büyük Hikayeler, Genel Görünüm

1924 Hamburg doğumlu Helga Franke, 1950’de Avustralya’ya göç etti ve burada devlet demiryollarında çalışmaya başladı. 64 yıl boyunca aralıksız çalıştı. Hayatının en önemli dönüm noktalarından biri, 1968 yılında Avustralya’ya gelen Sarıkamış doğumlu Sabahattin Tölük ile tanışması oldu. İkili, Helga Franke’in 100 yaşına girdiği 2024’e kadar birlikte yaşadılar.

Helga Franke’nin vefatının ardından, birlikte geçirdikleri ömrün sessiz tanıkları olan bu el işleri, Sabahattin Tölük’ün ifadesiyle “Unutulmayanlar ölmemiştir” diyerek yeniden hayata döndü. Onlarca yıl boyunca Helga Franke’nin ellerinin değdiği bu işler, onların yok olup gitmesine gönlü razı olmayan Sabahattin Tölük’ün çabasıyla Baksı Müzesi’ne ulaştı.

Sessiz Hayatlar, Büyük Hikayeler, Genel Görünüm

Sabahattin Tölük, bu eserleri sergilemek istemesinin en önemli nedeninin gençlere ilham vermek olduğunu söylüyor. Hayatının sonuna dek üretmeye devam eden Helga Franke’nin disiplini, estetik anlayışı ve sabrı, sadece birer el işi değil; aynı zamanda bir yaşam duruşunun izlerini taşıyor.

“Sessiz Hayatlar, Büyük Hikâyeler” sergisi Ekim ayına kadar Baksı Müzesi’nde ziyaret edilebilir. 

 

 Ütopya Atölyeleri Sergisi: “Çünkü dönüşüm için düşlere ihtiyacımız var!”

Baksı Müzesi, 2024 yaz aylarında 2. kez gerçekleştirdiği Ütopya Atölyeleri kapsamında üretilen eserlerden oluşan yeni sergisine 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ev sahipliği yapıyor. “Ütopya Atölyeleri Sergisi”, genç sanatçılarla büyük ustaların olağanüstü bir doğa ve düşünce ortamında bir araya gelerek oluşturdukları özgün işleri izleyiciyle buluşturuyor.

Nancy Atakan Atölyesi, Grup Çalışması

Serginin küratörlüğünü üstlenen Amelie Strömer’in, atölyenin katılımcılarından olup, Baksı’ya serginin küratörü olarak geri dönmesi de yapılan çalışmaların etkisini ve dönüştürücü gücünü gösteriyor ve sergiyi daha da anlamlı kılıyor. 

 

Doğu Anadolu’nun kültürel ve doğal bağlamında gerçekleşen bu buluşmalar, sanat eğitiminin geleneksel sınırlarını aşarak yeni bir üretim ve paylaşım biçimi öneriyor. Sergide yer alan eserler; heykel, video, performans, tekstil ve yerleştirme gibi çeşitli medya üzerinden ekolojik kırılganlık, hafıza, aidiyet ve dönüşüm gibi güncel meseleleri ele alıyor. Her bir yapıt, sanatı yalnızca bir ifade biçimi olarak değil, aynı zamanda bir “hayal etme aracı” olarak düşünmeye davet ediyor.

Ahmet Yigider Atölyesi, Grup Çalışması

Osman Dinç Atölyesi, Seçkin Prim Atölyesi, Yeşim Akdeniz Atölyesi, Mehmet Kavukçu Atölyesi, Nancy Atakan Atölyesi, Ali Kazma Atölyesi ve Ahmet Yiğider Atölyesi’nden yetmişten fazla sanatçının yer aldığı sergi, Ekim ayına kadar Baksı Müzesi’nde izleyicisini ağırlıyor.

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

9 saat önce

Perasma’nın Yeni Sergisi Leros’ta Ziyarete Açıldı

5 gün önce

Ara Güler’in Renkli Anadolu’su Rodos Modern Sanat Müzesi’nde

13 gün önce

Bonus Parkorman’da İki Günlük Müzik Yolculuğu: Gezgin Salon Festivali

14 gün önce

32. İstanbul Caz Festivali İçin Geri Sayım Başladı

15 gün önce

Alternatif Bir Sanat Rotası: Eskişehir’deki Güncel Sergiler ve OMM

En Çok Okunanlar