Contemporary İstanbul’un Ardından – Yazan Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

10 yıl önce

9. Contemporary İstanbul fuarına  23 ülkeden, 520 sanatçı, 108 çağdaş sanat galerisi katılırken, 340'ı Contemporary Istanbul tarafından davet edilen bine yakın yabancı koleksiyoner, profesyonel, akademisyen ve 8 ayrı uluslararası müze grubu da fuarı ziyaret etti.

Özel açılış kokteyline 10.000 civarında katılımcı olduğu söylenen fuar 4 gün boyunca 77.000 sanatseveri ağırladı ,oldukça ilgi gördü.

3 farklı bölümde gerçekleşen fuarda usta sanatçıların eserlerinden , genç sanatçılara , video art , enstelasyonlar, 90 dakikalık performanslara ve konuşmacılara yer verildi.  
Fuardan bazı kareler ve eserleri bu yazıda bulabilirsiniz.


Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan ‘ın 15 yaşından itibaren fotoğrafçıkla ile başlayan geçmişi ilk çektiği filmlerden kendini belli eder. İzleyiciyi gerek filmlerinde gerek fotoğraflarında resmin içine çeker , Nuri Bilge Ceylan’ın bu farklı gözü ve perspektifi onu usta bir sanatçı yapmış ve birçok ülke tarafından ilgi görmüş, müzelere girmiştir. Sanatçının fuarda sergilenen eserleride oldukça ilgi çekti ve koleksiyonlarda yerini aldı.


Arik Levy, Shine, 17/50 Edisyon, 1996 (Galerist)

Aynı zamanda tasarımcı olan Arik Levy’e ait olan bu iş 94 adet ufak ampüllerden oluşmakta ve ortaya farklı bir estetik çıkarmakta.


Merve Morkoç, 1711, 2014 (Galerist)

İlhamını kendini özgür hissettiği sokak kültürü ve dokusundan alan sanatçı eserlerinde ürkütücü karakterler ve detaylara yer veriyor. Genç sanatçının bu eseri ahşap üzerine aquarel ve pastel boya ile yapılmış ve ortaya inanılmaz bir görüntü ve etki çıkmış.


Erinç Seymen (Rampa)

Erinç Seymen’in hyperreal kapı tokmağı işi kanvas üzerine yağlı boya.


Rasim Aksan, Untitled, 2014 ( Galerist)

Hyperrealist sanatçı Rasim Aksan’ın  yağlıboya , ve akrilik airbrushla yaptığı bir fotoğraftan ayırt edilmeyecek kadar detaya sahip olan kanvas üzeri işlerinden biri.


Barış Cihanoğlu

Barış Cihanoğlu ‘nun Kül serisinden yakarak kömürleştirdiği ahşapları tuval görevi görüyor ve yağlı boya ile figuratif karakterlerini renklendiriyor.  Heykeltraş Rabarama’nın oniks heykeli Anahata, Galeri İlayda’da sergilendi ve ilgi gören eserler arasındaydı.


Rabarama


Fırat Neziroğlu, Make Me Beautiful / Latitudinaria, 2014

Sanatçının Londra'ki dansçı arkadaşından etkilenerek ortaya çıkardığı, misinayı iplik olarak kullanıp, misina üzerine dokuma yaptığı işi oldukça dikkat çekici ve orjinaldi.


Ayla Turan

Genç sanatçı Ayla Turan’ın dev devasa çocuk heykeli ve Emre Namyeter’in özel bi teknik ile ahşap üzerine özel boyalar ile yaptığı dikkat çeken eserleri Çağla Cabaoğlu Galeri’de sergilendi.


Emre Namyeter ile beraber


Ekin Saçlıoğlu

Galeri X-ist ‘ te Ekin Saçlıoğlu’nun, ""Fosiller" ve "Monodiella'nın İzinde eseri duvarda yosunlar üzerinde sergilendi oldukça değişik bir yaklaşımdı.


Emilio Cavallini, Linear Fractal Yellow (Opera Gallery )


Peter Demetz, The Opening, 2014

Bir sergi açılışında gezen çifti 3 boyutlu bir şekilde tabloda led ışıkla beraber canlandıran İtalyan sanatçının eserleri Art Forum Contemporary’de yer aldı.


Fabrizio Corneli

Tasarımcı kökenli sanatçı Fabrizio Corneli’nin eserleri en orjinal ve güzel işlerden biriydi. Duvara yerleştirdiği düz çizgi halindeki şekillere alttan ışıklandırma yapıldığında ortaya kadın suratı, ve aklınıza gelebilecek birçok figuratif çalışma ortaya çıkıyor.


Ayşegül Turan

Genç sanatçı Ayşegül Turan’ın çelik, demir ve mıknatısları orjinal ve görmeye alışkın olmadığımız şekilde kullandığı, sanatın bir parçası haline getirdiği ve ince detaylarla süslendiği eserlerin bazıları 3 boyutlu heykeller olarak cam içinde sergilendi kimiyse duvarda paslanmış bir eser kıvamında karşımıza çıktı. Farklı materyaller ve yalın bir dil ile ürettiği eserleri fuarda dikkatimi çekenlerden biri oldu. 


Kezban Arca Batıbeki, Shadow 2, 2012


Neveser Özenbaş

Neveser Özenbaş’ın pleksi katmanları üzerine yaptığı detaylı yağlı boya çalışma ortaya oldukça ilginç bir etki çıkarmıştı.


Marco di Giovanni, Dagli appunti del professor Richard Feynmann (Galleria II Chiostro)

İtalyan sanatçının ajandalardan oluşan bu eserini ilk baktıgınızda anlamanız biraz zor fakat sanatçının anlatımıyla beraber inanılmaz bir görüntü ortaya çıktı. Bilimadamı  Richard Feyman’ın quantum fiziği üzerine yaptığı çalışmalardan etkilenen sanatçı her ajandada dünya saatlerinin yazdığı sayfaları açıp üzerine ince detaylarla Richard Feynman’ın suratını resmediyor. Dikkatlice baktıgınızda ajandaların üzerinde kaşları, ağzını ... görebiliyorsunuz.



Plugin Istanbul Yeni Medya Bölümünde ses ve ışık enstalasyonları,  iç mekan mapping projeleri, etkileşimli ve jeneratif sanat projeleri, hologram işleri ve video sanatından çeşitli seçkiler yer aldı.





Alfred Haberpointer

Alman sanatçı Alfred Haberpointer’in ceviz ağacını oyarak şekillendirdiği ve akrilik boya ile renklendirdiği heykeli Sanatorium’da sergilendi.



Island 6 adlı Shanghai bazlı galeride sergilenen eserler kolektif bir çalışmaya ait. Video art, fotoğraf sanatçısı ve ressamlardan oluşan bu grup bu kezde İstanbul’da kapalıçarşıda çektikleri fotorafları ile beraber video sanatını kullanarak fuar için özel birçok Türkiye temalı eser ortaya çıkarmışlar.


Marco di Giovanni ile ben

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

6 yıl önce

Art Basel Miami 2017'nin Ardından | Yazan Yasemin Vargı

7 yıl önce

MOMA’da Francis Picabia Sergisi | Yazan Yasemin Vargı

7 yıl önce

New Museum’da İlginç Bir Sergi | Yazan Yasemin Vargı

7 yıl önce

Roma’da ‘Sevgi’ Sergisi | Yazan Yasemin Vargı

8 yıl önce

Art Basel 2016’nın Ardından | Yazan Yasemin Vargı

En Çok Okunanlar