15 Nisan 2020 tarihinde pandemi dolayısıyla Instagram canlı yayını ile açıklanan ödüller, 5 Kasım Perşembe günü yapılan tören ile sahiplerine takdim edildi.
Piramid Sanat’ın sponsorluğunda, pandemi kuralları gereğince az sayıda izleyicinin önünde gerçekleşen Dünya Sanat Günü Ödül Töreni, UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın konuşması ile başladı. Pandemi nedeniyle Dünya Sanat Günü’nden 6,5 ay sonra bu ödüllerin ancak verilebildiğini aktaran Baykam, önce İzmir depreminde kaybettiğimiz değerli insanlarımızın yüreğimizi kan ağlattığını belirtti. Ardından, Dünya Sanat Günü teklifini ilk hazırlayan UPSD Yönetim Kurulu’ndan arkadaşlarını hatırlattı ve Dünya Sanat Günü’nün 2012’den başlayan serüvenini özetledi.
Türkiye gibi bir ülkede en namüsait şartlarda sanatçıların sanat üretmek durumunda kaldıklarını vurgulayan Baykam, “artislik yapma lan” söyleminin sokak kültüründen zirvelere kadar gündemde olduğu bir ülkede sanat yapmanın zorluklarını anlattı, ancak bu zorlukların bazen yüksek sanatın tetikleyicisi de olabileceğini vurguladı.
Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Ödülleri 2020
Yılın Sanatçısı
Taner Ceylan
Kendisi, Olimpos’ta sanatsal faaliyetler sürdürdüğü için aranıza katılamayan Ceylan adına, ödülü eşi Alp İşmen, sanatsever Müge Tezman Sırmabıyık’tan aldı.
“Türk çağdaş sanatına getirdiği cesur soluk ve yurtdışında ülkemizi başarıyla temsil eden en önemli sanatçılarından biri olarak uzun yıllara yayılan emeğinin değerinin bilinciyle… Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle...”
Sanat İnsanı Onur Ödülü
Faruk Sade
2016’da kaybettiğimiz Ankara’daki Galeri Siyah Beyaz’ın kurucusu olan Faruk Sade’nin ardından kızı Sera ve eşi Fulya Sade tarafından genç sanatçılara destek olmak amacıyla oluşturulan Faruk Sade Sanat Fonu’nun değerli çalışmalarından bahseden Baykam, Fulya ve Sera Sade adına ödülü teslim alması için, Faruk Sade’nin gençlik yıllarından beri yakın arkadaşı olan Contemporary İstanbul kurucusu Ali Güreli’yi sahneye davet etti. Ödülü Baykam’dan alan Güreli, duygulu anlar yaşadı.
“2016 yılında kaybettiğimiz Türk çağdaş sanatındaki yol arkadaşımız Faruk Sade’nin anısı için Faruk Sade Sanat Fonu’nu oluşturan değerli ailesi Fulya ve Sera Sade’ye, Türk sanatının genç kuşaklarına verdikleri eşsiz destek için… Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle...”
Basın Onur Ödülü
Doğan Hızlan
Törene katılamayan Hızlan yerine ödülü, sanatsever Nurcan Germani tarafından teslim alındı. Germani, Hızlan’ın kültür dünyasında müstesna bir çınar olduğunu ve en zevkle okuduğu yazar olduğunu vurguladı.
“Gerçek bir sanatsever ruhuyla tüm sanat dallarının duayeni, eleştirmen, yazar ve yayıncı olmanın ötesinde, bütün bu değerleri bünyesinde taşıyan bir İstanbul beyefendisine… Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle...”
Yılın Sanat Kurumu Ödülü
Baksı Müzesi
Müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan gelemediği için ödül, İnci Aksoy tarafından Koçan adına Feride Çelik’e verildi.
“Zorluklara meydan okuyan, yurduyla her şeyi paylaşarak örnek teşkil eden bir Anadolu projesini ülkemize kazandırmış olmanın anısına, değerli eski Başkanımız Hüsamettin Koçan’a Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle...”
Yılın Genç Sanatçısı
Alpin Arda Bağcık
Bağcık’a, ödülü çok değerli heykeltraş Meriç Hızal tarafından takdim edildi. Hızal, böyle başarılı bir genç sanatçıya ödül sunmaktan mutluluğunu dile getirdi.
“Türk çağdaş sanatının yarınlarına güvenle bakmamızı sağlayan genç kuşağın temsilcilerinden Alpin Arda Bağcık’a, çok başarılı bir şekilde ülkemizin coğrafyasını değerlendiren çok kültürlü ve katmanlı özgün işleri için, Sevgi ve teşekkürlerimizle...”
Onur Ödülü
Turan Erol
Pandemi nedeniyle törene katılamayan Ankaralı duayen sanatçı Erol yerine ödülü, onun öğrencisi olan Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin’e takdim edildi.
“Türkiye’nin duayen sanatçılarından, ısrarla ve sebatla inanarak ömrü boyunca resim yapmış, ülkemizin bir renk ve kompozisyon ustasına, Türk resim sanatının büyük bir değerine… Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle...”
UPSD Özel Ödülü
OdaTv (Barış Pehlivan-Barış Terkoğlu)
Ödül, yazar ve editörleri Silivri’de hapis yatmış OdaTv adına, bizler için demokrasi nöbeti tutmuş Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a verildi. Ödülü vermek üzere galerici Moiz Zilberman’ı davet eden Baykam, “sanat ile ifade etme özgürlüğünün birbirini tamamlayan kaçınılmaz güç birliğini” vurguladı.
“Dalgalı denizlerdeki iniş çıkışlarda büyük bir fener gibi özgürlüklere ışık tutan, demokrasiyi aydınlatan seslerin platformu oldunuz. Demokrasi nöbetindeki tüm Barışlar adına, Türk Gençliği adına…Sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…”
Bu sene, Dünya Sanat Günü Onur Ödülleri’ni Wallace Hartley ve Grubu’na adandı.
Wallace Hartley ve Grubu, 1912 tarihinde trajik bir şekilde batarak 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı. Sanata olan tutkuyu ve inancı dünyaya kanıtlayan Wallace Hartley ve Grubu, artık her yıl, Dünya Sanat Günü Ödülleri’ne adını vererek, “the show must go on” (gösteri devam etmeli) sloganının en çarpıcı örneği olarak bize ışık tutuyor; yolumuzu aydınlatırken, her şartta, ne olursa olsun sanatçıların bir kırılma yaşamadan insanlığa eser sunmaya devam edeceklerinin bir kanıtı olarak tarihteki yerini alıyor.
Wallace Hartley ve Grubu’nun ödüllere adını vermesinin ilginç ve önemli bir nedeni daha var: Titanic’in battığı, Wallace Hartley ve arkadaşlarının da öldükleri tarih… 15 Nisan!
UPSD Başkanı Bedri Baykam, UPSD olarak bu kararı “Sanatın, tarihin yaşayabileceği en korkunç anlarda bile gerçek sanatçılar tarafından son ana kadar icra edildiğini” vurgulayarak, Wallace Hartley’nin bu tavrının artık sonsuza dek tüm sanatçılara bir örnek teşkil edeceğini dile getirdi.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Yolculuğu: Mehmet Birkiye ile Söyleşi
31. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
Melek Zeynep Bulut’un “Duo” Adlı Eseri İkonik Painted Hall’de Sergileniyor
9. Çanakkale Bienali Kapsamında KTSM İşbirliğiyle ‘Kamusal Alanda Sanat’ Çalıştayı Gerçekleştirildi
Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Hibe Desteğiyle Hayata Geçirilen Çekirdek Eskişehir
Yorum yapmak için tıklayın