Koleksiyoner Feride İkiz’in kripto sanat dünyasının tanınmış sanatçılarının yer aldığı NFT koleksiyonu “Crash” başlığı altında, Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda 1-6 Haziran tarihleri arasında, Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da izleyiciyle buluşuyor. Piksel Yeni Medya Programı’ndan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın (ha:ar) proje ve kürasyonunda, Türkiye’de kişisel bir NFT koleksiyonunun ilk kez fiziksel ortamda sergileneceği “Crash” sergisi, alışılmış kalıpları farklı bakış açılarıyla yıkıyor.
Feride İkiz Collection 'Crash'
Allegoria Sacra, Reincarnation - AES+F - 2021
Koleksiyoner Feride İkiz son bir senedir koleksiyonuna pek çok NFT eser ekledi. Bu yeni dünyanın dinamiklerini yakalamak için uzun araştırmalar ve okumalar yaptı, sanatçılarla sohbet etti, NFT piyasalarını takip etti, belki onlarca esere teklif verdi. Seçkisine dijital sanat çalışmalarıyla bir anda dünya çapında bilinirlik kazanan ve kripto sanat dünyasının da en tanınmış isimleri arasında yer alan Pak’tan 1987’den beri dijital sanatla uğraşan, dünya çapında pek çok ödül alan, önemli müze ve koleksiyonlarda eserleri yer alan Rus sanatçı kolektifi AES+F’e, Türkiyeli sanatseverlerin çok yakından tanıdığı ve büyük beğeniyle takip ettiği Refik Anadol’dan kripto sanat dünyasına başarılı bir giriş yapan sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın)’a, Gulbenkian Vakfı Ödülü’ne sahip enstalasyon işleri ile tanınan Özge Topçu’dan eleştirmen, koleksiyoner, sanatçı Kenny Schachter’e, İtalya’dan esrarengiz sanatçı Dot Pigeon’dan yapay zeka sanat hareketinde öncü Mario Klingemann’a, dünyaca popüler Grimes’dan dijital sanatın öncülerinden Gmunk’a pek çok ismin NFT çalışmalarını ekleyen İkiz’in bu kapsamlı koleksiyonu “Crash” başlığı altında House of Brothers Lounge’da hayat buluyor.
Siren Experiments No.2 - Mario Klingemann -2021
House of Brothers Lounge
“Crash” sergisi kapsamında NFT dünyasıyla ilgili pek çok konunun tartışmaya açılacağı, koleksiyoner Feride İkiz ve sanatçı ikilisi ha:ar, sanatçı Lev Evzovich (AES+F sanatçı kolektifi), avukat Sima Baktaş, x-ist galeri direktörü Zeynep Pakel’in katılımıyla Burcu Dimili ve Nil Nuhoğlu moderatörlüğünde “Piksel Talks at House of Brothers” adlı bir konuşma serisi de düzenlenecek. Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda gerçekleşecek olan “Piksel Talks at House of Brothers” konuşma serisini Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da canlı olarak dinleyebilir veya konuşmaların videolarına Brothers1801 Instagram ve Youtube hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Grifting - Kenny Schachter - 2021
Five Cubes - Pak - 2021
1-6 Haziran tarihleri arasında Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da ziyaret edilebilecek “Crash” sergisi ve konuşma programı yeni dünyanın kapısını aralamayı; sanatçı, koleksiyoner, galerici ve izleyiciyi ortak bir platformda bir araya getirerek bir tartışma zemini yaratmayı amaçlıyor. Sergi ve konuşma programı ile ilgili tüm detaylar için Brothers1801 Instagram hesabını takip edebilirsiniz.
House of Brothers Lounge
Piksel Talks at House of Brothers Konuşma Programı:
•NFT Dünyası Koleksiyoner & Sanatçı Arasındaki Mesafeleri Ortadan Kaldırıyor mu?
Konuşmacılar: Feride İkiz & ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın)
Moderatör: Burcu Dimili
Tarih: 3 Haziran Perşembe Saat: 11:00
Bir koleksiyonerin NFT dünyasındaki arayışı nedir? Sektörü takip etmek ve alım yapmak için sahip olması gereken motivasyonlar nelerdir? Sanatçıların NFT eser üretiminden satış aşamasına deneyimleri nasıl özetlenebilir? Aradaki mesafeleri bir nevi ortadan kaldıran kripto sanat dünyasında sanatçı ve koleksiyoner ilişkisi nasıl yorumlanabilir?
NFT dünyasında aktif rol oynayan koleksiyoner Feride İkiz ve sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın) ile kripto sanat, NFT eserler, üretim ve satış safhaları, sürdürülebilirlik konusu ve güncel gelişmeler üzerinden sektördeki beklentileri konuşacağız.
•Kripto Sanat ve Çağdaş Sanatın Kesişen, Ayrışan Noktaları Nelerdir?
Konuşmacı: Lev Evzovich (AES+F sanatçı kolektifi)
Moderatör: Nil Nuhoğlu
Tarih: 3 Haziran Perşembe, Saat: 13:00
Bir çağdaş sanatçının NFT sektöründeki deneyimleri nelerdir? Kripto sanat ile çağdaş sanatın benzer ve farklı yönleri nasıl tanımlanabilir? Uluslararası sanat dünyasında tanınmış bir sanatçıyı NFT sektöründe yer almaya iten etmenler nelerdir? NFT dünyasında deneyimli bir ismin sektöre ilk adımlarını atacak birine ilk önerileri ne olur?
Uluslararası sanat dünyasında tanınmış sanatçı Lev Evzovich ile bir sanatçı gözünden kripto sanat ile çağdaş sanat arasındaki farklar, kripto sanat dünyasında bir sanatçı kolektifi olarak varlık göstermek, NFT eser üretiminden satış aşamasına deneyimleri ve sektörün geleceği hakkındaki öngörülerini konuşacağız.
•Kripto Sanat Telif Haklarına Yeni Bir Bakış Açısı Getirebilir mi?
Konuşmacı: Sima Baktaş
Moderatör: Burcu Dimili
Tarih: 4 Haziran Cuma, Saat: 13:00
Sanatta açmaza giren telif hakları konusu blokzincir teknolojisiyle iyileşme sürecine evrilebilir mi? Kripto sanatta ikinci el satışları sanatçı haklarının sürdürülebilirliği konusunda nasıl bir gelecek vadediyor? Bu alandaki eser orijinalliği, güvenilirlik, hakların korunması ne kadar mümkün, ihtiyaç duyulan gelişmeler neler?
Avukat Sima Baktaş ile sanat dünyasında bir devrim olarak değerlendirilen NFT sektörünün hukuksal perspektifini, telif hakları ve eser orijinalliği konusunda atılan yenilikçi adımları, söz konusu olabilecek vergi düzenlemelerini konuşacağız.
• Sanat Galerileri Kripto Sanat Dünyasında Nerede Konumlanıyor?
Konuşmacı: Zeynep Pakel
Moderatör: Burcu Dimili
Tarih: 4 Haziran Cuma, Saat: 14:30
Sanat galerilerinin kripto sanat dünyasındaki konumu nedir? Kripto sanatın geleneksel sanat ile kurduğu diyalog nasıl yorumlanabilir? Galeriler bu dünyaya nasıl adapte olabilir ve bu konuda ihtiyaç duyulan gelişmeler nelerdir?
x-ist galeri direktörü Zeynep Pakel ile kripto sanatın geleneksel sanat piyasasıyla kurduğu ilişki, galerilerin sistemdeki rolü, sanatçıların bu dünyaya dahil olmak için neler yapabileceği, kripto sanatın geleceğiyle ilgili öngörülerini konuşacağız.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Akbank Sanat’ta Büyüleyici Bir Dans Yolculuğu: PALMA
Baksı Kültür Sanat Vakfı "Anadolu Ödülleri 2024" Sahiplerini Buldu!
CerModern'de Ali Teoman Germaner’in “ALOŞ, dün, bugün, yarın” Sergisi
Seçkin Pirim İtalya’daki İlk Sergisiyle Triennale Milano’da!
Art Basel Miami Beach 2024 ve Untitled Art’ın Öne Çıkan Standları
Yorum yapmak için tıklayın