Müzeler, sanat ve tarihi eserler aracılığıyla önemli gerçekleri bizlerle buluştururken aynı zamanda tüm insanlığı birleştiriyor. Örneğin müzelerin Hindistan’da, kırsal halk ile modern halk arasında birleştirici rol oynadığı bilinmektedir. Buradaki müzeler, etkinliklerle toplumların ortak mirasın sahipleri olduklarını gündeme getirerek onların birlikteliğini sağlamaya çaba gösterir. Ülkemizde de Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel mirasını barındıran çok değerli müzelerimiz var. Ne mutlu ki İstanbul önümüzdeki günlerde 3 yıldız müzeye sahip olacak. Sanatseverlere farklı deneyimler sunmaya hazırlanan, dikkat çekici mimarileriyle de çok konuşulacak müzelerden bahsediyorum efendim. Hele ki o müzelerin içindeyken teknolojinin artık bütün imkanlarından faydalanabiliyor olmamız dijital çağın gelmiş olduğu en iyi noktayı gösteriyor. Böylelikle müzeciliğimizin dünya standartlarına daha rahat bir şekilde ulaşmasını sağlamak ülkemiz adına adeta bir gurur tablosu diyebilirim.. Tersane İstanbul’a Kadın Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi geliyor. Proje, Tersane Masterplan’ın bir parçası olarak hayata geçecek.
Tersane İstanbul
Frauen Museum
DÜNYA’DA KADIN MÜZELERİ
Dünya’da yüzlerce kadın müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Dünya’daki Kadın müzelerinden bazıları şöyle; Washington’daki National Museum of Women in the Arts, Meksika’daki Museum of Women, California'daki Uluslararası Kadın Müzesi, Almanya'nın Bonn kentinde kurulmuş dünyanın ilk kadın müzesi, Avustralya Kadın Müzesi, Danimarka'nın Aarhus kentinde, Danimarka'daki kadınların kültürel tarihine odaklanan kadın müzesi ve daha niceleri yer alıyor. Ülkemizde böyle değerli bir müzenin ilk defa açılıyor olması sanatseverleri ayrıca heyecanlandırıyor.
Sadberk Hanım Müzesi
SADBERK HANIM MÜZESİ DE VAR
Sadberk Hanım Müzesi’ne baktığımızda Vehbi Koç Vakfı tarafından, 1980 yılında Sarıyer İstanbul’daki Azeryan yalısında kuruldu. Türkiye’nin ilk özel müzesi olmakla birlikte müzenin adı Vehbi Koç’un eşi olan koleksiyoner Sadberk Koç’un adını taşıyor. Sadberk Hanım’ın hayatı boyunca topladığı geleneksel el işlerinden oluşan ilk koleksiyonla açılan müze, değerli taşlarla bezenmiş süs eşyaları ve 16. ve 18.yüzyllara ait giysi ve kumaşlar gibi etnografik eserlerle genişlemiştir. Müze günümüzde birbirinden kıymetli sergilere ev sahipliği yapıyor.
Müzenin Arkeoloji bölümünde MÖ 6000’den, Bizans Dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların kültürleri yansıtan arkeolojik eserler var. Pişmiş toprak kaplardan figürinlere, cam eserlerden sikkelere kadar çok değerli eserler yer alıyor. Türk İslam eserleri bölümünde ise iznik seramik koleksiyonundan Osmanlı dönemi tuğralı gümüş eserlere, çin porselenlerinden Osmanlı dönemi dokuma ve işlemelerin yer aldığı geleneksel kadın kıyafetlerine kadar çok kıymetli eserler dikkat çekiyor. Sadberk Hanım Müzesi büyüyen koleksiyonunu ve vizyonunu hızla gelişen kültürel bir bölge olan Haliç’teki tarihi bir tersaneye 2023 yılında taşıyacak.
Tersane İstanbul
Peki müzede başka neler olacak? Sergiler ve koruma programlarının yanı sıra akademik araştırma platformu, eğitim programı, performans ve konferanslar için çok işlevli bir oditoryum da dahil olmak üzere bir dizi destekleyici tesis olacak. Binayı Vehbi Koç Vakfı tarafından görevlendirilen Grimshaw yapacak. Grimshaw, dünyadaki en iyi müze binalarını yapmakla tanınıyor. Hatırlarsanız İstanbul’daki Arter’i de o yapmıştı. Tersane İstanbul tamamlandığında sinema salonları, müzeleri, sosyal alanları ile İstanbul için şahane bir çekim merkezi olacağa benziyor.
Yazı: Fulden Karayel
Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş
Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!
Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?
Hayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Tesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Mücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş
Yorum yapmak için tıklayın