Mart 2016 Sergileri | Yazan Yasemin Semercioğlu

Yasemin Semercioğlu

8 yıl önce
Yücel Kale | Özgörü | G-Art Galeri

 


Yücel Kale

Galeri G-Art’da açılmış olan Yücel Kale’nin heykel sergisi ile başlamak istiyorum. Heykel dedim ama ürettiği eserlerde aynı zamanda resimsel öğeler de taşmakta ve bu özelliği ile de dikkat çekmekte. Ahşap malzeme üzerinden sanatsal üslubunu oluşturan sanatçının bu sergisinde cam, bakır gibi farklı malzemeleri kullanışını, yeniliğe açık keşifci yönünü de gördük. Yücel Kale’nin ‘ÖZGÖRÜ’ sergisinde karşımıza çıkan formlar bizi çocukluğumuza götürür adeta harikalar diyarının anahtarı gibi. Kendine has şiirsel üslubu ile fantastic öğeler ve masallar üzerinden bir anlatım yolu şeçen sanatçı bakmak ile görmek arasındaki büyük farka dikkat çeker. Dikkat çekici diğer unsur ise portrenin önemi, kullandığı her malzemede karşımıza çıkan kuvvetli portrelerde her türlü mimik ve ifade, eserin can alıcı noktası halini alması.



Yücel Kale

Yücel Kale instagramdan ilgiyle takip ettiğim bir sanatçı. Siz de insan ve hayvan karışımı figürlerini görmek, gündelik yaşamdan masalsı bir diyara yolculuk etmek isterseniz takip etmenizi tavsiye ederim.

 

Ahmet Polat | A Bridge Too Far | x-ist Galeri



Ahmet Polat

Artık biliyorsunuz fotoğraf aşkımı ve her yazımda bir de fotoğraf sergisine yer verdiğimi. Yolum her Nişantaşı’na düştüğünde uğramadan geçmediğim x-ist Galeri’de bu ay, Ahmet Polat'ın "A Bridge Too Far" başlıklı, dördüncü fotoğraf sergisi vardı. Fotoğraf ile yakından ilgilenenler hatırlayacaktır, Ahmet Polat daha önce dünyanın en önemli fotoğrafçılık kurumu olan ICP'nin (International Center of Photography - Uluslararası Fotoğraf Merkezi) düzenlediği 22. Infinity Awards'da "Genç Fotoğrafçı" ödülünü kazanan ilk Türk fotoğrafçı olmasıyla adından söz ettirmiş, 2015 yılında Hollanda'da "Yılın Fotoğraf Elçisi" seçilmişti.



Ahmet Polat

Türkiye'de ve ağırlıklı olarak Hollanda'da çalışmalarına devam eden Ahmet Polat, uluslararası başarılarına yenilerini ekleyerek kariyerine devam ederken; yeni sergisi ile Türkiye'deki izleyicisiyle buluşmuş oldu. Küratörlüğünü R. Paul McMillen'ın gerçekleştirdiği sergide sanatçı Europalia Sanat Festivali kapsamında BOZAR Brüksel'de sergilenen 'İmagine İstanbul' serisinden bir seçki sundu.




Ahmet Polat

Çok kültürlü kimliğini, çalışmalarında, hem o kültürün bir parçası, hem de dışarıdan bir göz olarak deneyimleyen Ahmet Polat, yeni sergisi İstanbul’a odaklanarak irdelediği fotoğraflardan oluşur ve İstanbul’un bugününe dair bir kayıt niteliği taşır. Sanatçı, x-ist'te gerçekleştirdiği kişisel sergisinin ardından, 19-24 Mayıs tarihleri arasında da x-ist ile Photo London fuarına katılıyor.


Harun Antakyalı | %100 Harun Antakyalı | Ark Kültür
 



Harun Antakyalı

Sıradaki güzergahım Cihangir’de Ark Kültür’de açılan %100 Harun Antakyalı sergisi. Ressam Harun ANTAKYALI’ nın 100 cm x 100 cm ve 100 tuvalden oluşan projesi ilk kez geçtiğimiz ekim ayında m1886 Sanat Projeleri’nde Ankara izleyicisi ile buluşmuştu. Küratörlüğünü Döne Otyam’ın, görsel yönetmenliğini Hakan Irmak’ın yaptığı Abitus Sanat Projeleri ve Ark Kültür işbirliğiyle düzenlenen sergi Sanatçının yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sürecinin ürünü. Aynı zamanda Antakyalı’nın her döneminden seçilmiş örneklerin de bulunduğu bir tür retrospektif özelliği de taşıyor. Bu sergiden çok etkilendiğimi söylemeliyim. 2014 yılı sonunda tamamlanan proje, numaralı 100 eserden oluşuyor. Sanatçının her tuvalinin arkasında projenin logosu, numarası ve ıslak imzası bulunuyor. Dünyada ilk defa denenmiş numaralı bir koleksiyon çalışması olan projede eserlerin tek edisyon olması ve sanatçının üretme aşamasında asistan desteği almaması projenin bir başka özelliğini oluşturmuş.



Harun Antakyalı

Sergide ayrıca tüm eserlerin görselleri sanatseverler ile paylaşılarak projenin tamamının görülebilmesi de sağlandı. Kaçıranların üzüleceği bir sergi o atmosferi görmenizi isterdim.



Harun Antakyalı

 

İrfan Önürmen | SARKAÇ / PENDULUM | C24 Gallery


Birazda, şöyle uzaklara doğru açılmak istiyorum. New York’ta C24 Gallery’de Mart ayında açılan ve 23 Nisan 2016 tarihlerine kadar sürecek olan, eserlerinin hastası olduğum İrfan Önürmen’in SARKAÇ / PENDULUM ismini taşıyan sergisi çok güzel.

 


İrfan Önürmen



Önürmen’in C24 Gallery’deki '' üçüncü solo sergisinde içinde bulunduğu ruh halinin tezahürünü görürüz. Sanatçı içsel olanla yaşanan realitenin sarsıcılığı arasında gidip gelen bir sarkaç gibi salınır. Sürekli bir ikilem yaşar gibidir. Bu durumla baş edebilmesi için sanat bahçesinde hem oyun kuran hem oyunbozan olmayı yeğlemiştir. Bunun için ciddiyetle sanatsal yapıtlar üretmek ve onun ironisini yapmak arasındaki sınırda dolaşmayı hep sevmiştir. Uyum ve uyumsuzluğun peşinden koşmak isterken kırılganlık, şeffaflık, parçalanma ve derinlik gibi kavramlar üzerine kurduğu bir estetik anlayış geliştirmiştir. Kurguladığı gizemli atmosferlerinde gerçek olan, örtülmüş ve bir perdenin arkasına gizlenmiş gibidir. Yapıtlarında ikili anlamlar hiç peşimizi bırakmaz ve bizi tedirgin eder. Konuları bir yanıyla son derece günlük ve sıradandır ama aynı zamanda büyük insanlığı sembolize edecek şekilde devasadır.



İrfan Önürmen

Sanatçı; insani trajedilerin yaşandığı coğrafyada yaşar, insan hayatının parçalanması ve sürgün edilmesinin şahididir, savaşın sinsiliğini ve acımasızlığını hisseder. Sonuçta konuları hayata aittir ve medyadan üzerimize akan simge ve imgelerle yüklüdür. Yolu New York’a düşecek olanların sergiyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim.

 

Ayşe Gül Süter | Görünmez Hareket | Pg Art Gallery


Son olarak, Tophane’de Pg Art Gallery’de ise Ayşe Gül Süter’in ‘Görünmez Hareket’ adlı ikinci kişisel sergisi vardı. İlk kişisel sergisinin devamı niteliğindeki bu sergide Ayşe Gül Süter, hareket, ışık, etkileşim ve mekan olgularını yeni medya pratikleriyle ele alarak deneysel olarak gerçekleştirdiği çalışmalarını izleyiciye sunar. ‘Görünmez Hareket’ yaşamı mikroskopik düzeneklerle inceleyen ve bunları karışık tekniklerle soyutlamaya odaklanan bir sergi. Animasyon eğitiminden dolayı hareketi ekranda, izleyicide, eserde veya biyolojik oluşumlarda araştıran sanatçı, kişisel sergisinde bu unsurların hepsini sunmuştur. Gözümüzle o hareketi algılayamasak da günümüz teknolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde organizmaların mikro hareketlerine ve değişim süreçlerine şahit olabiliyoruz. Aslında bu hareket, hayat enerjisinin akışıdır; durursa yaşam da sonlanır.Sergide, motorlarla hareketlendirilmiş ve durağan ışık yerleştirmeleri ile sıcak cam üfleme tekniği kullanarak ürettiği cam işlerinin yanı sıra sanatçıya ilham kaynağı olan araştırmalarından seçtiği mikroskobik görüntüler de yer alıyor. Galeri mekanının yarısına hakim olan enstalasyon, sanatçının biyolog Joseph A. DeGiorgis ile yürüttüğü gezi ve araştırma projelerinin dokümantasyonudur. Sergide bilim alanında kullanılan görünteleme tekniklerinin kullanılması ve katılımcıya deneyimletmeleri, pek çok alandaki sınırların kalktığına bir örnek oluşturmaktadır.



Ayşe Gül Süter

Bu ayki turumda burada son buluyor.
Sanatsız kalmayacağımız aydınlık barış dolu günlerde bir daha ki ay görüşmek üzere…


Yazı: Yasemin Semercioğlu

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Semercioğlu

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

6 yıl önce

Gülfem Kessler, Anniversary of Memories ile Ren Art Gallery'de | Yazan Yasemin Semercioğlu

7 yıl önce

Kemal Tufan’ın Atölyesi, DÜNYA | Yazan Yasemin Semercioğlu

8 yıl önce

Şubat Ayı Sergileri | Yazan Yasemin Semercioğlu

8 yıl önce

2015’e Damgasını Vuran 15 Sergi | Yazan Yasemin Semercioğlu

9 yıl önce

Karaköy’den Tophane’ye Sanat | Yazan Yasemin Semercioğlu

En Çok Okunanlar