Miami Sanat Haftasına Türkiye'den Kimler Katılıyor? | Yazan Fulden Karayel Okumuş

Fulden Karayel Okumuş

bir yıl önce

Sanat dünyasının merakla beklediği Miami sanat haftası bu yıl rekor sanat etkinliği duyurdu. Tatilin içinde sanat varsa insana neşe katar, umut katar ve hayatı ne kadar sevdiğinizi size hatırlatmadan durmaz değil mi? Öyle ki yapılan bilimsel araştırmalar arasında sıcak iklimde yaşayan insanların soğuk iklimde yaşayanlara göre sonsuz bir hayal gücüne sahip oldukları yer alıyor. Akıllarda iz bırakan ve sanatseverlere yeni bakış açıları kazandıran inanılmaz sanat fuarlarından bahsediyorum. 

Dünya’nın en iyi sanat fuarları arasında gösterilen Art Basel Miami Beach, Amerika'nın önde gelen çağdaş ve modern sanat fuarı Art Miami ve CONTEXT Art Miami;  29 Kasım Salı günü sadece davetlilerin katılabileceği VIP Önizleme akşamı ile başlayacak. Fuarlar 30’unda başlayıp 4 Aralık Pazar gününe kadar devam edecek. Peki Miami sanat haftasına Türkiyeden kimler katılıyor? 

CONTEMPORARY İSTANBUL TÜRK SANATÇILARI TANITACAK!

Contemporary Istanbul ve Amerikan Türk Cemiyeti ortaklaşa büyüleyici özel bir gece organize ediyorlar hemde Miami’de önemli uluslararası çağdaş sanat sergileri ve projeleri ile ön plana çıkan The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’nde gerçekleşiyor inanabiliyor musunuz? Bu çok özel gecede Amerika ve Türkiye’deki çağdaş sanat arasında köprü kurmaya devam etmek amacıyla koleksiyonerler, sanatçılar, galeriler ve sanat profesyonellerinden oluşan uluslararası özel davetlileriyle Miami Sanat Haftası’nda bir araya geliyor.

American Turkish Society & Contemporary Istanbul’un organizasyonunda gerçekleşen bu etkinlik Türk Hava Yolları, LG OLED evo ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliği ile gerçekleşiyor.

HA:AR VE EKİN BERNAY MIAMI’DE 

The Bass Çağdaş Sanat Müzesi’nde başlayacak gece Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Miami sanat haftası nedeniyle dünyanın her yerinden Miami’ye gelen uluslararası sanat profesyonellerinin davetli olduğu gecede, sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler ve Arda Yalkın)’ın Mindflow eseri yer alacak.

Mimari, performans, yapay zeka ve CGI teknolojisini harmanlayarak 9 video, 9 ses kanalından oluşan, Mindflow, klasik müziğin kurallara bağlı, geleneksel yapısını doğaçlama ile dönüştürerek “Yeni Müzik” parçası üretmeyi ve üretim sürecinde yaşananları jeneratif yapılarla görselleştirmeyi hedefliyor.

Yapay zeka bir kaynak olarak ele alınarak üretilen bu eser, performans sanatçısı Ekin Bernay’ın bedeninden gelen verileri, Lidar tarayıcılarla kaydedilerek bir CGI video üretildi. Bu video da, hem performans sanatçısının hem de Anadoluya ait İznik çinileri, ortodoks ikonografisi ve tekstil desenlerinin görsel temsili, motion capture verileri ile jeneratif olarak manüple edildi. Borusan Filarmoni Orkestrası üyesi olan Berlin, Londra ve Prag’ın büyük orkestralarda solist olarak yer almış 8 klasik müzik sanatçısı, bu videoyu izleyerek bağımsız doğaçlama performanslar gerçekleştirdi. Bu videoya bakarak doğaçlama yapan her müzisyen ise 360 derece ses veren birer hoparlör ve birer ekran ile temsil ediliyor.


Contemporary İstanbul’un ülke sanatçılarımızın uluslararası arenada tanınması için attığı adım gerçekten çok değerli. Peki Miami sanat haftasına Türkiyeden kimler katılıyor? Ülkemizi hem Türkiye de hem dünya çapında rakipsiz temsil eden nice sanatçılarımız var.  Ardan Özmenoğlu onlardan biri, neon objeleri, cam çalışmaları ve enstalasyonlarında çağdaş toplumdaki çok çeşitli fenomenlere derinlemesine baktığını göreceksiniz. Kadir Akyol Gama Gallery ile Inception isimli izleyiciyle adeta bir diyalog kuran yeni seri çalışmalarıyla yer alıyor. Tuba Önder Demircioğlu’nun ideoloji ve hikayelerini yansıtan seramik heykelleri sizi bekliyor. İskender Giray’ın demir heykelleri ise doğa ve toplumsal adaletsizlik konularını size sorgulatıyor. Evren Temel’in Miami’nin en ünlü plajı South Plajını yansıtan tablolarından Filiz Hatipoğlu’nun anadolu topraklarını sentezleyen eserlerine Alea Pınar Du Pre’nin insan deneyiminin kutsallığına inanan eserlerini göreceksiniz.

İşte Türkiyeden Miami sanat haftasına katılan sanatçılar ve eserleri:

Fremin Galeri - Ardan Özmenoğlu

Ardan Özmenoğlu: Art Miami’ye Fremin Gallery ile katılan Özmenoğlu kullandığı farklı malzemeler ve tekniklerle oluşturduğu kendine has sanat stiliyle imzası haline gelen yeni post-it çalışmalarıyla ve neon cam objeleriyle sanatseverlerle buluşacak. Eserlerinde küresel popüler kültür ve Türk kültürüne ait ifade ve imgeleri konu alan sanatçı yine alışılmış kalıpların dışında özgün, orijinal fikirleriyle dikkat çekiyor. 

Gama Galeri - Kadir Akyol - Hermes' Surreal Dream I

Kadir Akyol: Art Miami’ye Gama Gallery ile Inception adlı yeni seri çalışmalarıyla katılan sanatçı, Çalışmalarında Doğu ve Batı'yı birleştirmeye yönelik gelenekselden evrensele dair üretimleri farklı dönem, kavram ve mitolojik sembollerle benzersiz bir şekilde vurguluyor.

Gama Galeri - Tuba Önder Demircioğlu – 2. Scent Collection - Anita

Tuba Önder Demircioğlu: Seramik heykel sanatçısı Tuba Önder Demircioğlu, Art Miami de koku koleksiyonundan oluşan porselen heykelleriyle Gama Galeri de dikkat çekiyor. Sanatsal yaratımın felsefe ve düşünceden ayrılamayacağına inanan sanatçı, yaratılışa geçmeden önce okumak ve araştırma yapmanın önemine değiniyor. Çalışmalarının arkasında bir ideoloji ve hikayelere yer vermeye öncelik gösteriyor.

Gama Galeri - Evren Temel - South Beach II

Evren Temel: Keçe yünü ile yaptığı resim çalışmalarıyla dikkat çeken Evren Temel, renkli Soutch Beach’i ve kalabalık kitlelerden oluşan eserlerini Gama Galeri Art Miami de sanat severlerle buluşturuyor. Evren Temel’in eserlerine bakarken hayattan ve kendinizden birçok şey bulacaksınız.

Gama Galeri - İskender Giray - Themis Vs Corruption - Round I 

İskender Giray: Demir heykelleriyle ünlü sanatçı çalışmalarını çoğunlukla bir hikâye üzerine kuruyor. Doğa ve toplumsal adaletsizlik gibi konulara odaklanıyor. Gama Galeri Art Miami de karışık teknik işlerini göreceksiniz.

Gama Galeri - Filiz Hatipoğlu - Yazgı Paradoksu - Değişmeyen Değerler

Filiz Hatipoğlu: Sanatçı Filiz Hatipoğlu, Resimlerinde kültürel bir anlayış barındırıyor. Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin sanatından bir sentez yapıyor. Hatipoğlu’nun Yazgı Paradoksu – Değişmeyen Değerler adlı eserinde kaligrafi dokunuşları ve hayatın izlerini taşıyan detaylar göreceksiniz. Esere bakarken sanki rüyadaymışsınız gibi hissedeceksiniz. Sanatçının eserleri geleneksel türk sanatının motifleriyle dikkat çekiyor. Art Miami Gama Galeri de görebilirsiniz.

Gama Galeri - Alea Pınar Du Pre - Bacardi Sun

Alea Pınar Du Pre: Benzersiz bir teknik ile işler üreten Avusturyalı Türk ressam Alea Pınar Du Pre, dijital sanatı gerçek dünya ile harmanlayarak resme sürekli olarak radikal biçimde yeni ve yenilikçi yaklaşımlar geliştiriyor. Eserlerini yaparken bilim, bilimkurgu, tarih ve antropoloji gibi alanlardan ilham alıyor. Sanatçı, insan deneyiminin kutsallığına inanıyor ve eserlerinde o enerjiyi, canlılığı ve ışıltıyı göreceksiniz. Art Miami Gama Galeri de görebilirsiniz.

Yazı: Fulden Karayel Okumuş

Yazı ve Fotoğraflar: Fulden Karayel Okumuş

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

19 gün önce

Bir Şehirde Sanatın Evrenselliği Yankılanıyorsa, O Gün 19. Contemporary Istanbul Günüdür!

bir ay önce

Caeli’de Alice’inizi Keşfetmenin Tam Zamanı Mı Dersiniz?

2 ay önce

Hayatınızdaki İzleri Bu Sergide Keşfetmeye Var Mısınız? | Yazan Fulden Karayel Okumuş

3 ay önce

Tesadüfün Sanata Dönüştüğü Yer: Olafur Eliasson’un İstanbul Boğazı’ndaki Sergisi | Yazan Fulden Karayel Okumuş

4 ay önce

Mücevher Tasarımcısı Ali Rıza Akdolu'nun Aliens Heykellerinin Sırrı 1 Milyon Yılda Mı Gizli? | Yazan Fulden Karayel Okumuş

En Çok Okunanlar