Noise_MediaArt'ın ‘In Sync’ İsimli Sergisi Viyana'da Palais Festetics'te Açılıyor!

ArtNews

24 gün önce

Karşılaştığımız imgeler, geçmiş ve gelecek hakkında neleri açığa çıkarır? Bir imgenin detaylı bir şekilde incelenmesi, dikkatimizden kaçan bağlantıları yeniden görünür kılabilir mi? In Sync, Ali M. Demirel, Deniz Tortum & Sister Sylvester, Doğa Ünyaylar, İmelda Kuyumcu, Kerem Ozan Bayraktar, Merve Mepa ve Toprak Fırat & Yasin Arıbuğa'nın işlerini bir araya getiriyor. Sergi, dünyayı yalnızca nesneler ve olaylar arasındaki nedensel ilişkiler üzerinden değil, eşzamanlılık deneyimiyle de görmeyi öneriyor. İçsel psikolojik manzaralarımız ile dışsal fenomenler arasındaki etkileşimden doğan anlamlı tesadüfleri vurgulayarak, zamansal bir varoluş çerçevesi sunuyor.

Toprak Fırat & Yasin Arıbuğa

Noise_MediaArt'ın ikinci edisyonunun bir parçası olan OI_Focus, medya ve teknoloji temelli sanatın bölgedeki farklı seslerini kutlamayı amaçlayarak Türkiye’den sanatçıları öne çıkarıyor. Teknolojiyle ilişkilenen zaman ve mekânın çeşitli biçimlerine odaklanan sergi, zamanın karmaşık yapısına dair derin kavrayışlar sunan ve 2005'ten günümüze uzanan işleri bir araya getiriyor. Heykel, video, yapay zekâ ve bilgisayar haritalamasını bir araya getiren sergideki işler, zamansal bütünlük fikrini altüst ediyor: çoğu zaman tesadüf olarak görülen anları geri kazanıyor ve öznel zaman algısına meydan okuyarak daha bütüncül bir akışı sunuyor. Yok olmaya yüz tutmuş ekosistemleri korumanın bir yolu olarak doğal dünyanın üç boyutlu modellerini içeren bir videodan, İstanbul'un trafik akışını izleyen kameraların yapay zeka tarafından müdahale edilmiş üç kanallı bir enstalasyonuna ve bir tomografi fosil rekonstrüksiyonuna kadar uzanan bu sanat eseri seçkisi, şimdiki anın çok yönlü, anlaşılmaz doğasını tasvir ediyor. Bu dokuz sanatçının tasavvur ettiği dünyada teknoloji, çevremiz ve insanlarla etkileşim kurmanın yeni örüntülerini oluşturmak için bir araç haline geliyor ve bize şimdi olarak anladığımız şeyi oluşturan kümülatif bilgiyi hatırlatıyor.

Merve Mapa

Viyana'da bir Neo-Rönesans mimarisi olan Palais Festetics'te gerçekleşen In Sync, izleyicileri varoluşumuzu şekillendiren eşzamanlılık örneklerini gözlemlemeye davet ediyor. Eserlerin oluşturduğu bu seçki, uyum vaad etmek yerine, şu anın tek gerçeklikmiş gibi yaşandığı günümüze bir arada var olduğumuz başka bir yolu hatırlatıyor. 

 Palais Festetics

Sanatçılar: Ali M. Demirel, Deniz Tortum & Sister Sylvester, Doğa Ünyaylar, İmelda Kuyumcu, Kerem Ozan Bayraktar, Merve Mepa, Toprak Fırat & Yasin Arıbuğa

Küratör: Zehra Begüm Kışla

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

2 gün önce

New York Metropolitan Sanat Müzesi’nden Yıldız Holding’e Ziyaret

5 gün önce

Zorlu PSM’de 12. Sezon Başlıyor!

10 gün önce

Fırat Engin’in “OYKNOCK KNOCK!” Adlı Sergisi Galeri Siyah Beyaz’da Açılıyor

10 gün önce

Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı" İsimli Romanı Opera Sahnesinde

12 gün önce

İstanbul Tiyatro Festivali 28. Kez Perdelerini Açmaya Hazırlanıyor

En Çok Okunanlar