Bağımsız sanatçılar için özgün bir platform sunan offgrid art project, İpek Eyüboğlu’nun kuruculuğu ve Nilay Yerebasmaz’ın kurucu direktörlüğünde MSGSÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. N. Didem Öz'ün "Imprint"isimli kişisel sergisiyle 26 Aralık Perşembe günü kapılarını sanatseverlere açtı. İzleyicilere dokuma sanatına dair yeni bir perspektif sunmayı amaçlayan "Imprint", sanatçının el sanatlarına dair bilgi birikimini ve yaratıcı vizyonunu ortaya koyuyor.
Kültürel mirasın korunmasına ve geliştirilmesine önemli katkılarda bulunan Öz’ün bilimsel araştırma projesinin bir çıktısı olarak tasarlanan bu sergide geleneksel dokuma ve motiflerin çağdaş bir yaklaşımla ele alındığı eserler, offgrid art project'in disiplinler arası ve çok sesli sergi konseptiyle uyum içerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Yazmacılık ve dokuma tekniklerini birleştirerek özgün, üç boyutlu ve modern eserler oluşturmayı hedefleyen N. Didem Öz, eserlerinde klasik yazma teknikleri ve motiflerinden yola çıkıp sınırlarını genişleterek, iki boyutun ötesine geçen tasarımlar yaratmayı amaçlıyor. Özel koleksiyonlar üzerinde yapılan araştırmalar ve daha önce karşılaşılmamış örneklerin keşfi “Imprint” sergisindeki eserlerin önemli bir boyutunu oluşturuyor. “Imprint” sergisi 1 Şubat 2025 tarihine kadar offgrid art project’de ziyaret edilebilir.
Sentire Hotel & Residences içerisinde yer alan offgrid art project sanatın sınırlarını aşan, disiplinler arası ve çok sesli bir sergi deneyimi yaratmayı hedefliyor. Bu özgün alan, bağımsız sanatçıların eserlerini özgürce sergilemesine imkan tanırken, sanatın farklı formlarını bir araya getirerek izleyicilere ilham veren bir atmosfer yaratmayı hedefliyor. offgrid art project, sanatçıların geniş kitlelerle buluşmasını desteklerken, yaratıcı ifade biçimlerine İstanbul’un kalbi Taksim’de yeni bir alan açıyor.
İpek Eyüboğlu, Kurucu
2015 yılında Northeastern Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden lisans derecesiyle mezun olan İpek, New York ve Boston’da Junior Mimar olarak çalıştı. 1992 yılında kurulan aile şirketi İpek & Petek İnşaat A.Ş.'de 2016 yılından itibaren mimar olarak görev alan İpek Eyüboğlu, aralık ayında Sentire Hotel & Residence içerisinde bağımsız sanatçılara yeni alanlar sunmayı amaçlayan offgrid art project’i hayata geçiren İpek & Petek İnşaat A.Ş.’nin temsilcisidir.
Nilay Yerebasmaz, Kurucu Direktör
İstanbul doğumlu Nilay Yerebasmaz Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümünden mezun olduktan sonra GalataPerform Tiyatrosu'nda Yönetici Asistanı ve Mekan Yöneticisi olarak çalıştı. Berlin, İstanbul ve Zürih’te prömiyeri yapılan uluslararası "House of Hundred" oyununda Proje Asistanı olarak katkıda bulundu. Yerebasmaz, küratöryel ve sergi koordinasyonu alanında BaSE sergilerinde küratör Derya Yücel'e asistanlık yaparak deneyim kazandı. Anna Laudel Galeri’de Sanatçı İlişkileri, Satış ve Proje Yöneticisi olarak çalıştı. Son projeleri arasında "Bir Koleksiyonerin Hikayesi: Taviloğlu Koleksiyonu" sergisi için küratör asistanlığı bulunmaktadır. Şu anda, offgrid art project’in kurucu direktörü olarak disiplinlerarası sanat projeleri geliştirmeye devam etmektedir.
Doç Dr. N. Didem Öz
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde eğitim alan N. Didem Öz, 2003 yılında lisans mezunu oldu. 2005 yılında MSGSÜ, Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2006 yılında “Türk Yazmacılık Sanatı ve Son Dönem İstanbul Yazmaları” başlıklı tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. “Yazmacılık Sanatımız İçinde Hitit Eserlerinin Yorumu” başlıklı eser çalışmaları ile de 2015 yılında sanatta yeterlik derecesi aldı ve aynı yıl Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. Geleneksel Yazma ve dokuma teknikleri ile özgün eserler ortaya koyan Öz’ün eserleri, Ukrayna’da 2014 yılında düzenlenen Scythia 11. International Biennial Exhibition Competition ve 2015 yılında düzenlenen Scythia Mini Textile Art Exhibition Competition isimli yarışmaların sonucunda sergilenmeye layık görüldü. 2015 yılında katıldığı Paris Maison&Object Tasarım Yarışması sonucunda eseri, sergilenen yedi eser arasında yer aldı. Yazmacılık ve geleneksel dokumalar hakkında birçok bildiri sunmuş ve makaleleri uluslararası dergilerde yayımlanmış olan Öz, 2017 yılında sunmuş olduğu bildiri ile KATÜ tarafından “Geleneksel Sanatlara En İyi Katkı Ödülü’ne” layık görüldü. 2018 yılında “Kızılcık Şerbeti” ve “Yazma/Dokuma”, 2020 yılında ise “Yazma ve
Dokumada Çağdaş Yorumlar” isimli üç kişisel sergi açtı. 2019 yılında Doçent ünvanı alan Öz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde çalışmalarına devam etmektedir.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Prof. Dr. Kıymet Giray
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Mustafa Taviloğlu
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Banu Çarmıklı
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Nazlı Pektaş
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman
Yorum yapmak için tıklayın