Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinden ressam, akademisyen ve yazar Özdemir Altan hayatını kaybetti. 1931 doğumlu sanatçı, yetmiş yılı aşan üretimi boyunca resimden kolaja, üç boyutlu çalışmalardan duvar halılarına uzanan pratiğiyle Türkiye sanat tarihinde özgün bir yer edindi.
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer’in öğrencisi olan Altan, 1956 yılında mezun oldu. 1962’de aynı kurumda asistan olarak akademik kariyerine başlayan sanatçı, uzun yıllar sürdürdüğü öğretim üyeliği boyunca çok sayıda sanatçının yetişmesine katkıda bulundu.
Özdemir Altan’ın üretimi, farklı dönemlerde geliştirdiği Krallar ve Kraliçeler, Tepegöz ve Sinek Kralı, Vurulmuşlar, Kolaj ve Üç Boyutlular ve Soyağaçları gibi dizilerle şekillendi. Farklı köken, kavram ve görsel unsurları aynı düzlemde buluşturan yaklaşımı, özellikle geliştirdiği “Rastlantısal Buluşma” yöntemiyle sanatının belirleyici unsurlarından biri haline geldi.
Avangart yaklaşımlar ve Pop Art’ın Türkiye’deki gelişiminde öncü isimlerden biri olarak değerlendirilen Altan, sanatçı kimliğinin yanı sıra akademisyenliği ve yazılarıyla da kuşaklar üzerinde etkili oldu. Yurt içinde ve dışında çok sayıda sergiye katılan sanatçı, Türkiye’de çağdaş resmin dönüşümüne tanıklık eden ve bu dönüşüme yön veren isimler arasında yer aldı.
Özdemir Altan, ardında farklı kuşaklarla diyaloğunu sürdüren kapsamlı bir üretim ve Türkiye çağdaş sanatının gelişiminde önemli bir miras bıraktı.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Frida Kahlo’nun Eserleri Miras ve Mülkiyet Tartışmalarının Merkezinde
Renoir Müzesi’nde Şafak Soygunu: İki Eser Kayıp
Hakan Gürbüzer METANOIA ile Galeri 77’de: Kübizm ve Hiperrealizm Arasında Parçalı Bir Gerçeklik
İstanbul Modern’de 1940’lardan Günümüze: Aynı Mavinin Altında
Sessizliğin İçinden Yeni Bir Ses: Elena Papadimitriou’nun “MUTE” Sergisi İstanbul Concept Gallery’de
Yorum yapmak için tıklayın