Rakamlarla Frieze Art Fair ve Contemporary Istanbul – Yazan Sevgi Yıldırım

Sevgi Yıldırım

10 yıl önce

Frieze Art Fair

Geçtiğimiz ay Londra’da gerçekleşen Frieze Art Fair, şüphesiz ki hem sanatçıları hem de ziyaretçileri ile gerek yazılı basında gerek sosyal medyada çok ses getirdi. Peki Frieze Art Fair’da bu yıl neler oldu, ne kadar satış yapıldı?

Bu yıl da Londra’da Regent’s Park’ta yer alan Frieze Art Fair, üç bölümden oluştu: Frieze Sculpture Park, Frieze London ve Frieze Masters. Bunun yanı sıra canlı performansların sergilendiği “Frieze Project” e de ev sahipliği yapan Frieze Art Fair’ın ilk satışını White Cube Galeri gerçekleştirdi.  Damien Hirst’ün “Because I can’t Have You I Want You” isimli eseri açılıştan birkaç dakika sonra 4 milyon pound’a alıcı buldu.  Aynı gün White Cube Galeri ikinci büyük satışını David Hammons’un  mikrafon enstalasyonundan oluşan “Which Mike Would You Be Like” isimli eserini  4 milyon pound’a satarak ile gerçekleştirdi. 


David Hammons- Which Mike Would You Be Like

İlk güne dair bir başka ilgi çekici satış ise Frieze Masters’da oldu. Frieze London’dan 5 saat sonra açılan Frieze Masters da açılışından birkaç dakika sonra Dickinson Galeri ile ilk satışını gerçekleştirdi. Pablo Picasso’nun “Le Peintre Au Travail” isimli eserini  2 milyon pounda satan Dickinson, Frieze Masters’ın açılışını görkemli bir şekilde yaptı.


Pablo Picasso – Le Peintre Au Travail

Frieze Sculpture kısmında ise karşımıza New York’lu Galeri Perrotin çıkıyor. Sosyal medyada da sıkça karşımıza çıkan KAWS’ın “Small Lie” eserinin 120.000-310.000 dolar arasında alıcı bulduğu belirtiliyor. Heykel parkında başka bir dikkat çeken eser ise Gabriele de Santis’e ait olan “Can’t Take my Eyes of You” isimli eseriydi. Satış fiyatı açıklanmayan eserin Abu Dhabi’li çok genç- artistten bile genç- bir koleksiyonere satıldığı söyleniyor.


Kaws- Small Lie


Gabriele de Santis- Can’t Take Eyes of You

İkinci gün ise açılışı aynı hafta içinde Tate Modern’da da sergisi başlayan Sigmar Polke yaptı. Frieze Art Fair’da Michael Werner Galeri içerisinde eserlerini sergileyen Sigmar Polke’un 2003 yılına ait “İsimsiz” eseri 800.000 dolara alıcı buldu.  Bir başka göze çarpan satış ise Sprüth Magers Galeri tarafından gerçekleşti. Andreas Gursky’nin “Kirchentag” isimli eseri  400.000 dolara alıcı buldu.  Göze çarpan başka bir satış ise Hauser & Wirth Galeri tarafından gerçekleştirildi. Anna Maria Maiolino’nun “They are 40” isimli heykeli  120.000 dolara satıldı.

Digital dünyanın sanata olan etkisini Frieze Art Fair’da da görüyoruz. Lisson Galeri-Londra’ ya ait iki digital görüntünün birleşiminden oluşan “Lake” isimli digital eser 60.000 dolara alıcı buldu. Fuara ait dikkat çeken başka bir nokta ise; alıcıların neredeyse yarısının fuara gelmeden önce eserlerin digital versiyonlarını önceden görüp rezervasyon yaptırmasıydı.

2014 Frieze Art Fair eserleri ve sanatıları kadar satış rakamlarıyla da dikkat çekti. 2015 yılında ise sanatseverleri nelerin beklediğini hepberaber bekleyip göreceğiz.
 


Contemporary Istanbul
 


Bu yıl 9. yaşını kutlayan Contemporary Istanbul, 23 ülkeden 520 sanatçıya ev sahipliği yaptı. 108 çağdaş sanat galerisinin katıldığı fuar, 77 bin sanatseveri ağırladı. 8 ayrı uluslar arası müze grubunun ziyaret ettiği çağdaş sanat fuarı, ziyaretçilerinin sayısı kadar satış rakamlarıyla da dikkat çekti.

Contemporary Istanbul, bu sene gerçekleşen uluslar arası fuarların satış değerlerinin çok üzerine çıktı. Eserlerin toplam  değeri 190 milyon TL olan fuarın ne kadar satış yapacağı merak konusuydu. 2014 yılında gerçekleşen uluslararası sanat fuarlarının satış oranı ortalama 42% iken, Contemporary Istanbul 30%’luk bir artış göstererek 72% satış oranına ulaştı.

En çok dikkat çeken satış, Jaume Plensa’ya ait. Sanatçının “ Sanna’s Dream” isimli heykeli 230.000 euroya alıcı buldu.


Jaume Plensa- Sanna’s Dream

Yeni medya ve digital dünya bu sene Contemporary Istanbul’da ön plandaydı.  NohLab/Musion ‘ın In-ter-sec-ti-on isimli hologram çalışması 35.000 euroya alıcı bularak Türkiye’de satılan en yüksek fiyata ait yeni medya çalışması oldu.  Ayrıca CI Dialogues konferans programında “Yeni Medya Galerisi Yönetimi” konusunun tartışılması dijitalin sanata olan etkisini gözler önüne serdi.

Contemporary Istanbul’da yabancı sanatçılar olduğu kadar Türk sanatçıların da eserleri ilgi gördü.  Ergin İnan’ın “Öteki Dünya Kapıları” isimli eseri 180.000 euro’ya alıcı bulurken Melissa Mızraklı ve Nuri Bilge Ceylan’ın 20 eseri sahiplerine teslim edildi. Contemporary Editions fuarın ilgi çeken bölümlerindendi. Sınırlı sayıda üretilen edisyonları sanatseverlerin beğenisine sunan editions kısmı, önemli sanat fuarlarına katılım için davet aldı.

Yazı: Sevgi Yıldırım

Yazı ve Fotoğraflar: Sevgi Yıldırım

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

7 yıl önce

Almanya'nın Göç Tarihine Işık Tutan Sergi, Immer Bunter | Yazan Sevgi Yıldırım

7 yıl önce

Çikolatadan Sanata, Sprengel Müzesi | Yazan Sevgi Yıldırım

7 yıl önce

Pop-Art'ın Godfather'ı Eduardo Luigi Paolozzi Londra’da! | Yazan Sevgi Yıldırım

7 yıl önce

Elton John Koleksiyonu Tate Modern’de | Yazan Sevgi Yıldırım

7 yıl önce

Londra Design Museum’da Fear and Love | Yazan Sevgi Yıldırım

En Çok Okunanlar