Sanatçı Kadınlar Derneği’nden ‘Mutant’ Projesi: Çevre Felaketlerinin Görünmeyen İzleri

ArtNews

20 saat önce

Sanatçı Kadınlar Derneği (SKD), doğa ve çevre felaketlerinin canlılar üzerindeki yıkıcı etkilerini görünür kılmak amacıyla geliştirdiği “MUTANT” projesini sanatseverlerle buluşturuyor. 19-23 Şubat 2025 tarihleri arasında sergilenecek olan bu proje, özellikle kelebeklerin genetik mutasyonları üzerinden ekosistemin kırılganlığını ve insanlığın çevreye olan sorumluluğunu vurguluyor.

Kelebekler, doğadaki en hassas yaşam döngülerinden birine sahiptir. Çernobil, Fukuşima, Hiroşima ve Nagazaki gibi nükleer felaketler, yalnızca insanları değil, tüm ekosistemi derinden etkilemiş; kelebekler bu değişimlerin en belirgin tanıklarından biri olmuştur. 2011’deki Fukuşima nükleer felaketi sonrası kelebeklerde genetik mutasyonlar gözlemlenmiş, üçüncü nesilde buruşmuş kanatlar ve şekil bozuklukları tespit edilmiştir. Bu proje, kelebeklerdeki her deformasyonun, doğanın insan eliyle nasıl zarar gördüğünü anlatan sessiz ama güçlü birer kanıt olduğunu hatırlatıyor.

Nilgün Sipahioğlu Dalay

Sanatçı Georgia O’Keeffe’nin “O çiçeği büyük bir ölçekte resmedebileceğimi düşündüm; böylece güzelliğini göz ardı edemezdiniz.” sözünden ilham alan MUTANT, kelebeklerin doğasında bulunan zarafet ile mutasyona uğramış formları arasındaki tezatlığı ortaya koyarak, izleyiciyi çevre sorunları üzerine düşünmeye davet ediyor. Sanatın, görünmeyeni görünür kılma gücüne inanan Paul Klee’nin şu sözleri, projenin felsefesini destekliyor: “Sanat, görünmeyeni görünür kılmaktır.”

 

Sanat ve Çevre Bilinci Bir Arada

SKD Başkanı Yasemin Coşkun’un öncülüğünde hazırlanan proje, 20 sanatçının: Adile Homan,Asuman İnceayan ,Aydan Özbalkan,Aysel Demli,Ayşe Ertem,Ayşe Kürklü,Fulya Turan,Gülcan Acar,Hale Metin,Hatice Celebcioğlu,Hatice Suna Sönmezalp, Lale Akyol,Leyla Bölünmez Coşkun,Nihal Arslan,Nilgün Sipahioğlu Dalay,Oya Arutan,Selma Türlü,Sinem Öney,Şükran Ersoy,Yasemin Coşkun farklı malzemeler kullanarak oluşturduğu eserlerden oluşuyor. Her sanatçı, kendi yorumuyla kelebeklerin mutasyona uğramış bedenlerini, çevre felaketlerinin ve insan müdahalesinin yarattığı deformasyonları yansıtıyor. Kimi çelik tellerle buruşmuş kanatlar oluştururken, kimi deniz kabuklarını taşlaşmış kelebek kanatlarına dönüştürüyor. Plastik, metal, kumaş, kağıt ve organik malzemelerle tasarlanan eserler, mutasyonun yalnızca bir tür için değil, ekosistem için nasıl bir yıkım getirdiğini gösteriyor.

Lale Akyol

Sanatçı Kadınlar Derneği Hakkında

Sanatçı Kadınlar Derneği (SKD), yurtiçi ve yurtdışındaki kadın sanatçıları bir araya getirerek, sanatın gücüyle sosyal ve kültürel farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. 2008 yılında kurulan dernek, bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası sergiye imza atmış olup, “Kuşlar da Ölür”, “Dört Duvar”, “İki Uzak Sandalye”,Kabak Tadı”,Al “gibi dikkat çeken projeler gerçekleştirmiştir.

“MUTANT”, sanatın çevre bilinci oluşturmadaki rolünü vurgulayan, sanatsal ve toplumsal bir çağrı niteliğindedir. Çevresel felaketlerin etkileri yalnızca geçmişin birer kaydı değil, geleceğe dair bir uyarıdır. Bu eserler, kelebeklerin kanatlarında doğanın yardım çığlığını gözler önüne seriyor.

Leyla Bölünmez Coşkun

Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews

Paylaş:


Yorum yapmak için tıklayın

Diğer Yazıları

15 gün önce

Ekavart Gallery’de Ergin Varlıbaş’ın “Hava Durumu: Sağanak Aşklı” Sergisi

18 gün önce

Hitay Vakfı Sanat Yarışması: Genç Sanatçılara Uluslararası Keşif Fırsatı

23 gün önce

Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Erimtan ve Bor Sanat’tan Kapsamlı Bir Fikret Mualla Sergisi

24 gün önce

Arura Mardin’in ‘Görünmeyeni Görünür Kılmayı’ Amaç Edinen Sergisi: Yansı

bir ay önce

Galeri/Miz Özel Seçkisiyle London Art Fair’de!

En Çok Okunanlar