COVİD-19 salgını sürecinde sanatçılarımızın karantina günlerini nasıl geçirdiğini ve sanatlarını nasıl etkilediğine dair oluşturduğumuz röportaj serimizin konuğu; büyüleyici kinetik heykelleri ile ünlü sanatçı Server Demirtaş.
Tüm dünyanın büyük bir mücadele içinde olduğu korona günlerinde siz neler yapıyorsunuz? Vaktinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemi henüz başlamadan önce, çalıştığım atölyemde deprem ile ilgili güçlendirme çalışmaları başlayacağından geçici bir süre için başka bir yere taşınmam gerekiyordu. Atölyemi toparlayıp arkadaşımın mekanına çalışmak için gittiğim sırada pandemi süreci başladı. Kısaca başka bir mekanda çalışıyorum ve pandemi rahatlasa da uzun bir süre daha kendi atölyemden uzakta çalışmalıyım. Bu günler benim için vaktimi değerlendireceğim bir süreç olmasından çok, daha fazla heykel yapmaya yoğunlaştığım bir dönemim oluyor. Sosyal olamamak, dışarıya çıkamamak bana daha iyi geldi gibi sanki.
Bu dönemde okuduğunuz kitaplar ve izlediğiniz filmler nelerdir? Önerileriniz var mı?
Bu dönemde kitap okumaya fırsatım olmadı ama bazı çağdaş fotoğrafçıları araştırdım, ilham alabileceğim pek çok kitap karıştırdım. TRT 2’de çok güzel filmlere ve belgesellere rastladım.
Korona dönemi evde olduğumuz karantina süreci sizin eserlerinizi nasıl etkiledi? Bu döneme ait eser veya eserler olacak mı?
Karantina süresinde kapalı kalmak benim için daha verimli çalışmaya neden oldu diyebilirim. Bu arada babamın hastalığı ağırlaştığı için onu hastaneye yoğun bakıma aldılar ve hala yatıyor. İlk ustam olması dışında ondan öğrendiklerim sanatım için çok cesaret verici olmuştur. Bu dönemde yaptığım ‘ÇIĞLIK’ adlı heykelim melankolik yaşlı bir kadını tasvir ediyor olsa da sonradan izlediğimde babamdan pek çok izleri keşfettim. Ama herşeyden daha fazla beni anlattıklarını düşünüyorum. Yani karantina süreci, yerimi değiştirmek zor olsa da üretmek anlamında beni etkilemedi.
Korona dönemi sanat dünyasında tüm galerilerin geçici bir süre kapandığı, çoğu galerilerin online olarak hizmet verdiği bir dönem. Bu süreç bittikten sonra sanat dünyası sizce nasıl etkilenecek?
Sanat dünyası bana göre bütün işlere birkaç ay ara vermiş olacak sanırım. En zorda olanlar sanatçılar, kiralarını veremeyen birkaç arkadaşım var, satışlar tamamen durdu, galeriler kapalı. Birkaç ay sonra eski günler yavaşça geri gelse de yaraları telafi etmek kolay görünmüyor. Sanat dünyası pandemiden önce zaten çok kişi için pek parlak değildi, sonrası için daha umutlu olabileceğim bir neden göremiyorum.
Türk sanat tarihinin önemli bir ismi olarak düşünceleriniz ve deneyimleriniz bizim için önemli. Başarınızın sırrı nedir? Bu dönemde genç sanatçılara ve sanatçı adaylarına vermek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
Resim bölümünden mezun oldum, şimdi hareketli heykeller yapıyorum. Bu süreç benim için hiç kolay olmadı, maddi imkanlar iyi olmayınca sanat pek kolay üretilmiyor. Zamanla öğrendiğim şey çok fazla çalışmanın ve sanata odaklanmanın en önemli olduğudur. Başarının sırrının ne olduğunu bilmiyorum ama sanat yapma aşkı diye bir şey var, arzulu iseniz bir yol bulunur diye düşünüyorum.
Türkiye’nin ilk ve tek online sanat televizyonu ARTtv hakkında görüşleriniz nelerdir?
ARTtv’ye bayılıyorum, ne zaman izlesem ‘Hay Allah bunu nasıl kaçırmışım’ diye düşünüyorum. Çok başarılılar ve sanat ortamı için çok önemli bir görevi yapmaktalar. İnci Aksoy’u ve değerli ekibini başarılarından dolayı kutluyorum, iyi ki varlar.
Hazırlayan: Özge Kahraman
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
31. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu
Melek Zeynep Bulut’un “Duo” Adlı Eseri İkonik Painted Hall’de Sergileniyor
9. Çanakkale Bienali Kapsamında KTSM İşbirliğiyle ‘Kamusal Alanda Sanat’ Çalıştayı Gerçekleştirildi
Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Hibe Desteğiyle Hayata Geçirilen Çekirdek Eskişehir
Yer Değiştirme Kavramını Yeniden Yorumlayan "Critical Shifts Sergisi Barın Han Sanat Merkezi’nde!
Yorum yapmak için tıklayın