Şişli Belediyesi'nin Nâzım Hikmet'in 123. yaşına özel hazırladığı “Şişli'de Bir Nâzım” kitabı yayımlandı. Kitap şairin hayatında önemli bir yer tutan Şişli'deki günlerine odaklanıyor.
Edebiyatımızın en büyük ustalarından biri olan Nâzım Hikmet'in hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği Şişli'deki yaşantısının izleri bir kitaba ilham verdi. Kendisi de şehir plancısı olan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın, Nâzım Hikmet’in ayak izlerini takip ederek ortaya çıkmasını sağladığı bu eser bir başlangıç niteliğinde. Dünyanın sesine kulak verdiği bu büyük ustanın şiirlerine, senaryolarına, yazılarına ilham olan dönemin Şişli’sinin atmosferini, sanatsal ilişkilerini, dönüşümünü takip edebildiğimiz eser şairin doğum günü 15 Ocak’ta Cemal Reşit Rey’de yapılacak büyük bir etkinlikle okurlarla buluşacak.
Şişli'deki yeri gösterir mektup
Çocukluk ve ilk gençlik döneminde ailesiyle Nişantaşı’nda yaşayan şairin bu bölgede geçirdiği günleri kitapta kronolojik ve detaylı bir şekilde irdeleniyor. Proje tasarımını Dündar Hızal'ın üstlendiği editörlüğünü Sibel Oral ve Veysel Saltanoğlu'nun yaptığı kitapta Uğur Aktaş, Bahriye Çeri, Gökhan Akçura ve Sevdagül Kasap gibi isimlerin Nazım Hikmet'in Şişli'de geçirdiği farklı dönemlere odaklanan makaleleri bulunuyor.
Hem bir dönem tanıklığı hem de bir semtin belleği
Alman Mavileri olarak isimlendirilen haritalar üzerinden yeri ilk kez bu kitapla tespit edilen Nişantaşı Sultanisi’nde öğrenim görerek başladığı Şişli hayatının yanı sıra 1930’ların başında Nişantaşı’ndaki İpek Film Stüdyosu’nda geçirdiği yılları Nâzım Hikmet’in günlük yaşamıyla birlikte dönemin kültürel ve toplumsal dinamikleriyle harmanlamasına dikkat çeken kitap hem bir ustanın dönem tanıklığını hem de bir bölgenin tarihini yeniden gözler önüne seriyor. O tarihlerde Nişantaşı, modern İstanbul’un entelektüel ve estetik merkezi olarak yükselirken usta şaire de ev sahipliği yapıyor. Şairin özellikle Valikonağı Caddesi’ndeki uğrak noktaları ve eşi Piraye ile paylaştığı evin de yeri ilk kez tespit edilmiş, şairin üretkenliğinin yaşandığı mekânlar olarak göze çarpıyor.
Bir şairin şiirine ilham veren uğrak mekânları
Şişli'de Bir Çocuk bölümüyle şairin ilk yılları ile açılan kitap 1914 yılında, 12 yaşındayken okumak için geldiği Nişantaşı'nın aynı zamanda tarihsel bulgularını da okurlarla buluşturuyor. O dönem konaklar semti olarak Osmanlı’nın Batı’ya dönük, gelişmekte olan bir semti durumunda olsa da yaklaşan savaş ve dönemin yoksulluğunun hissedildiği semtte büyük bir şairin ilk heyecanları da görülüyor. Akabinde Nâzım Hikmet’in yaşadığı evlerin izini süren kitap Kadıköy ve çevresinden sonra kısa sürelerle Cihangir, Gümüşsuyu’nda oturmuşsa da en çok yaşadığı Nişantaşı'ndaki evleri ve şairin uğrak mekanlarını inceliyor. Ardından Nazım Hikmet'in pek bilinmeyen bir yönü olan sinemacılığına ışık tutan kitapta Nişantaşı'ndaki İpek Film yılları irdelenirken son olarak ise şairin şiirine ilham veren Şişli'yi görüyoruz.
Süreyya Paşa Konağı
Nâzım Hikmet'in doğum günü olan 15 Ocak'ta okurlarla buluşacak “Şişli'de Bir Nâzım” kitabı aynı gün özel bir etkinlikle de kutlanacak. Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilecek özel etkinlikte edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda buluşacak.
Arka Kapak Yazısından
Dostoyevski St. Petersburg, Joyce Dublin, Kafka ise Prag denildiğinde akıllara gelir. Nâzım Hikmet de İstanbul'u dünyanın tüm köşelerine taşımıştır. Şişli ise onu İstanbul'unun ve hayatının en önemli duraklarından biridir. İstanbul'un edebiyat kalbi olma niteliğini günümüzde de sürdüren Şişli'nin, Nâzım Hikmet bu muhitteyken Şişli'de nasıl bir çerçevenin var olduğunu anlayacağınız bu kitap bir başlangıç niteliğinde. Nâzım'ın çocukluğunda eğitim aldığı sultani buradadır. Piraye ile evlenip kurduğu yuva Valikonağı üç numara Selçuk Apartmanı'ndadır. Sinemacı ve senarist olarak çalıştığı İpek Film Stüdyosu Şişli'de yer alır. Şişli'yi o kadar iyi tanır ki, takma isimle yazdığı Lüküs Hayat Operati'nde geçen "Şişli'de Bir Apartman" ifadesi tüm Türkiye'nin diline pelesenk olmuştur. Nâzım Hikmet'le aynı semtin sokaklarını arşınlamış ve İstanbul'u dünyanın bütün dillerine ulaştırmış bir diğer edebiyatçı Orhan Pamuk, babası Gündüz Pamuk'un, Nâzım Hikmet'i Nişantaşı sokaklarında gördüğünü söyler. İstanbul'u ve kültürünü dünyaya duyuran büyük ustaya İstanbul'un kalbinden bir selam vermek istedik.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Deniz Erbaş
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Özalp Birol
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: İpek Yeğinsü
Sanat Dünyasında 2024’ün EN’lerini Sorduk: Derya Yücel
Yorum yapmak için tıklayın