ekavbanner1.jpg.jpg
Yeni Nesil Sanatçılar 21-24 Aralık’ta BASE’te!

Yeni Nesil Sanatçılar 21-24 Aralık’ta BASE’te!

15 B izlenme  
9.11.2017
Türkiye’nin 2017 mezunu yeni nesil sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda aynı çatı altında bir sergide buluşturacak olan BASE, panel ve söyleşilerle de sanat dünyasının önemli isimlerini ağırlayacak. Türkiye’nin bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçı adayları, 23 kişiden oluşan uluslararası bir seçici kurulun değerlendirmesiyle 21-24 Aralık’ta Galata Rum Okulu’nda gerçekleşecek BASE’de sanatseverlerle buluşacak. Baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, görsel iletişim tasarımı, grafik tasarımı, heykel, resim, seramik, Türk el sanatları ve video kategorilerinde, 51 farklı üniversiteden 1000’e yakın başvuru alan BASE Türkiye’nin ilk kolektif Güzel Sanatlar yeni mezunlar platformu.
 
Her biri farklı bir tecrübe ve göze sahip uluslararası isimlerin seçtiği yeni mezun sanatçı adaylarını tek bir çatı altında bir araya getiren BASE, mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde onlara destek olmayı amaçlıyor; aynı zamanda galeri, koleksiyonerler, sanatseverler ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonu taşıyor. BASE’de Türkiye’nin dört bir yanından 31 üniversiteden 108 sanatçı adayının toplam 116 yapıtı sergilenecek. BASE’in kürasyonu ise küratör, sanat yazarı, akademisyen Derya Yücel’e ait. BASE’de tüm genç sanatçılar, üretimlerini sergileme ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle birebir tanışma imkanı bulurken, koleksiyonerler ve sanatseverler de kariyerlerinin başında olan bu genç sanatçıları keşfetme ve aracısız olarak iletişim kurup yapıtlarını edinme imkanına sahip olacak.

BASE'te eserleri yer alacak 9 genç sanatçının, nasıl sanatçı olmaya karar vermelerinden, nelerden ilham aldıklarına, BASE üzerine düşüncelerinden, hayallerine kadar pek çok önemli detay bu yazıda!
 
 

Beste Kopuz (Marmara Üniversitesi)


Sanatçı olmanın açıkcası bir süreç ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum ve doğrusu bu şekilde anılmak henüz hala alışamadığım bir şey. Ama sanırım daha derinlikli ve farklı açılardan bakmaya başladığımda bu sürece de girmiş oldum diyebilirim.



 

 
Genellikle kent üzerine çalışmalar üretiyorum. Bu çalışmalar doğrultusunda fotoğraf makinem ile şehrin sokaklarını karış karış geziyorum. Bazen bir pencerede gördüğüm bir perde yada tamamen boşaltmış bir binanın duvarında yazan küçük bir yazı bile çalışmalarımın ilerleyişini etkileyecek bir ilham olabiliyor benim için.
 

Hasan Avni Koçak (Dokuz Eylül Üniversitesi)




 

 
BASE’te yer aldığımdan dolayı çok mutluyum. Sanat, içinde olmak her zaman istediğim bir şeydi. Ortaokul dönemimde arkadaşlarımın resim ödevlerini yaparak mutlu oluyordum. Çizim yapmak beni aşırı derecede mutlu ediyordu. Doğup büyüdüğüm yerlerde imkanlar kısıtlıydı. Güzel sanatlar lisesi diye bir lisenin olduğunu ben Anadolu lisesinde son sınıfta öğrendim. Mezun olduktan sonra Turkcell mağazasında, 5 yıl çalıştıktan sonra orta okul hocama telefon satışı yaptıktan sonra hocamın beni tanımasıyla bana niye çalıştığımı sordu. Ve güzel sanatlar fakültesi olduğunu, o zaman öğrendim. İşi bırakmamı ya da, çalışırken, akşamları kurs vermeyi teklif etti. O gün benim için sanatçı olmak için attığım ilk adımdı.


Şule Nur Alev (Dokuz Eylül Üniversitesi)




 
Şimdiye kadar insanların bu konu hakkında çok abartılı görüşleri olduğunu gözlemledim, kendi aklımı kullanabildiğim süreden itibaren yapmak istediğim şeyi yapıyorum, başka bir dil ve materyal kullanarak anlatmak istediklerimi anlatıyorum ve yakın süreçte bu dil ve materyal kişisel defterler oldu diyebilirim. Bu sorunun benim için açık bir cevabı bu sebeple yok. Sanatçı unvanı oldukça iddialı ve ciddi entelektüel altyapı gerektiriyor. Ben de bu unvanı hak etmek için elimden geleni yapıyorum fakat yolun henüz başındayım bana kalırsa.


Kübra Boy (Mimar Sinan Üniversitesi)




 
Sanata karşı küçük yaşlardan beri ilgim vardı. Zamanla bu ilgi akademik eğitim almama olanak sağladı.
Eserlerimi üretirken, daha çok doğa ve evrensel konulardan ilham alıyorum.


Çağla Aydın (Mersin Üniversitesi)

Sanatçı olmaya ilk okulda karar verdim. Etrafımdaki herşey benim için malzemeydi. Bunlar toprak, ahşap, kağıt, kumaş, boya vs. her şeyden bir resim malzemesi çıkarıyordum. Kendimi geliştirmek ve sonrasında neler yapabilirim derken resim eğitimi almaya karar verdim. En büyük hayalim, tanınmak, işlerime kaldığı yerden devam etmek ve de büyük ustaların çalışmalarını yakından görmek.



 
 
Çalışmalarımda 1970 ‘lerden bu yana olan aile fotoğraflarından yararlanıyorum. Genel olarak çektiğim fotoğraflardan kesitler alıp kullanacağım yüzeye geçiriyorum. Çalışmalarımda dahil ettiğim imgeler çoğunlukla aile fotoğraflarımdan geliyor. Ahşap üzerine çalışmayı marangoz atölyesinde geçirdiğim zamanlarda başladım. Sadece kendime ait fotoğraflar değil, yabancı insanların sözlü anlatımları ve yıpranmış fotoğraflarından harmanlıyorum çalışmalarımı . Ayrıca okuduğum kitaplar ve izlediğim filmlerdeki mekan ve imgeleri dikkate alıyorum bunun üzerinden nasıl bir kompozisyon oluşturacağımla ilgili çalışmalar yapıyorum.
 
BASE‘e katılmaktan çok mutluyum. BASE ile yeni kapılar açacağım.
 
 
Zafer Geyikçi (Erciyes Üniversitesi)
 



 
Ne olmak istediğim konusunu hiç düşünmedim, hem de hiçbir zaman...
Eserlerimi üretirken, salt gerçeklerden ilham alıyorum.


BASE, çok heyecan verici bir etkinlik. Eserlerimin, sanatseverler ile bir araya gelecek olmak, beni sabırsızlandırıyor. Sanatseverlerin, sanat adına verimli bir dört gün geçireceklerini temenni etmekle kalmayıp, garanti edebiliyoruz. Sanata doyacağız.

 
 
Emrah Ateşli (Hacettepe Üniversitesi)

 
Çocukluk yıllarımda resim yaparak başladım. O dönemler tabi ki sanatçı, nasıl olunur, nasıl olunmaz? gibi bir düşünceye sahip değildim ama çocukluğumdan bu yana gelen içimde bana ait duyguları ifade etme isteği hep vardı. 2002 yılında değerli hocam Meral Aran Kayısı ile tanışarak, heykel sanatı ile devam ettim.
 




 

Çalışmalarımda doğadan ilham alıyorum, doğa tahribatlarından biri olan "özel mülkiyetler" çalışmalarımda büyük yer kaplıyor. Bir sanatçı olarak ülkeme faydalı olmak, güzel insanlar yetiştirmek ve de çalışmalarıma evrensel değer katmak isterim.

BASE' de olmak beni onure etti. bBirbirinden değerli isimlerin çalışmamı beğenmelerinden mutluluk duydum.
Umarım devamı gelen bi proje olur.
 

 

Damla Yalçın (Marmara Üniversitesi)
 
 
Yaşadığımız topraklardaki kültür yapısı ve gelenek göreneklerimiz yaşama alanıma dahil olmaya başladığında bu sürece devam etme kararı aldım.
Sanatımda, yaşadığımız kültür ve gelenek yapısını, anne figürü ile ilişkilendirip, annemle olan fotoğraflarımdan ve anılarımdan ilham alıyorum.






BASE' de yer almaktan ötürü çok mutluyum.Böyle değerli bir jüriden onay almak ve Türkiye'nin en iyi küratörlerinden biriyle çalışacak olmak ve serginin gerçekleştirileceği mekan beni oldukça heyecanlandırıyor. Sizlerle de bu heyecanı paylaşmayı çok isteriz.
 

Özgür Canbaz (Marmara Üniversitesi)
 
 
Meslek lisesi ve yüksek okul tecrübelerimin ardından, yapmak istediklerimin çok farklı şeyler olduğunu anlayınca sanat alanına yönelmeye ve kendimi bu alanda yetiştirmeye karar vererek güzel sanatlar fakültesine hazırlık yapmaya başladım.
Bir sanatçı olarak tek ve en büyük hayalim sanatımı özgürce sürdürebilmek ve bunu yaparken de duygu ve düşüncelerimi etkin bir biçimde izleyiciye aktarabilmek.
 




 

Sanat söz konusu olduğunda ilham konusunu belirli kalıplara sokmak bence çok doğru değil; yaşadığımız hayat, gördüğümüz bir rüya, okuduğumuz romandaki bir karakter ya da bir ayak parmağı bile ilham kaynağı olabilir. BASE gibi güzel ve önemli bir organizasyonda olmak öncelikle çok mutluluk ve güven verici. Ziyaretçilerin günlük yaşamın kargaşasından biraz da olsa sıyrılıp yaşamı anlamlandırmaları adına onlara küçük bir mola verdirerek; fikri, mesajı olan sanatçılar olarak eserlerimiz aracılığıyla kendi iç dünyalarında bir sorgulama ve farkındalık yaratmak benim açımdan bırakılabilecek en güzel iz olacak.
 
Devamı

Seçtiklerimiz