8b4168d5-ad2e-4e36-9496-8b50bc14c98e.jpg

Bursa Kent Müzesi

40 B izlenme  
31.10.2020

Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacındadır.

Bu amaç doğrultusunda, Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Bu verilere dayalı olarak tematik ve kronolojik, geçici ve sürekli sergiler düzenlemektir. Dünyada uygulanan modern müzecilik anlayışını Bursa Kent Müzesi'nde uygulamak için Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan aktif bir kültür birimidir. Kent müzelerinin kentlerin birer devingen aynası olduğu düşüncesi ile yapılandırılmış olan Bursa Kent Müzesi'nde Bursa 'nın yaklaşık 7000 yıllık geçmişi anlatılmaktadır. Bu geniş tarih yelpazesinde Bursa kentinin tarihi, coğrafi, ticari, sosyal, ekonomik ve kültürel değerleri belli bir sistematikte ziyaretçilere aktarılmaktadır.

Bursa Kent Müzesi binası, 1926 yılında Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından Adliye Binası olarak kentin tam merkezinde inşaa edilmiştir. Bina 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüş olup Anıtlar Kurulu tarafından tescillidir. Bu tarihi bina restorasyonu yapılarak 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak 2010m² alanda, 3 katta hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin kent merkezinde oluşu özellikle kent dışından gelen ziyaretçilere ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.

Müzenin galerileri, 7000 yıllık geçmişi daha algılanabilir ve anlaşılır şekilde aktarabilmesi için her katta ayrı ayrı içeriğe sahiptir. Giriş katında kronolojik, alt ve üst katlarda ise tematik anlatım söz konusudur. Galerilerdeki sergileme sisteminde tek boyutlu anlayıştan uzaklaşmak amacıyla çeşitli objeler, canlandırmalar, maketler ve mankenler kullanılmıştır. Ayrıca sergileme alanlarında bulunan monitörler ve kiosklar ile ziyaretçilere hem daha ayrıntılı bilgi verilmekte hemde ziyaretçiye katılım imkanı sağlanmaktadır.

Böylece zengin içerik, panolar dışına da taşınmış olup mekan sınırlaması ortadan kaldırılmıştır. Müzeyi, müze rehber personeli ile gezmeyi tercih etmeyen ziyaretçiler için bir kulaklık sistemi hazırlanmıştır. Bu sistem ingilizce ve türkçe olarak iki lisanda bilgi aktarmaktadır.

Ayrıca teşhir vitrinlerinin içinde bulunan İngilizce - Türkçe tanıtım yazıları ile yabancı ziyaretçilere kolaylık sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra yine müzeye gelen yabancı ziyeretçilerin müzeyi rahatlıkla gezebilmeleri için ingilizce bilen rehber personelde bulunmaktadır.

Tüm katlarda galeri dışındaki koridorlar geçici sergi mekanı olarak tasarlanmış olup, değişen temalarla müzenin sürekli izlenen bir mekan olması hedeflenmektedir.

Sergileme mekanları haricinde müzenin zemin katında ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafeterya, hediyelik eşya satış birimi ile birinci katında araştırmacıların yararlanabileceği bir Kent Belleği, dia , multivizyon gösterileri ve küçük toplantıların yapılabileceği 51 kişilik çok amaçlı salon ve yönetim birimleri yer almaktadır.

Bursa Kent Müzesi;Avrupa birliğine giriş sürecindeki ülkemizde Avrupa standartlarındabir müze ile kendini sürekli geliştirerek yenilemektedir.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin