Ahmet Güneştekin | Mitoslar Evreni | Bank Austria Kunstforum Wien

112 B izlenme  
31.10.2020

Ahmet Güneştekin 

Mitoslar Evreni 

3 – 27 Ağustos 2019

Bank Austria Kunstforum Wien

 

Güneştekin’in Mitoslar Evreni Arşivi Viyana’da

 

Bank Austria Kunstforum Wien 3 Ağustos’ta Ahmet Güneştekin’in Mitoslar Evreni adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının sıra dışı biçimlerde yorumladığı mitoslarla oluşturduğu düşünce dünyasını sunan serginin küratörlüğünü Ulrich Ptak üstlendi. 

 

Mitoslar Evreni, sanatçının, iç içe geçmiş geometrik kurgularla sonsuzluk duygusu yayan işlerinden, kumaşın kullanım biçimlerinin hikâye anlatıcılığı ve mitoslarla olan bağından yola çıkarak çalıştığı kırkyamalarından ve hafıza mekânı olarak çalıştığı eserlerinden oluşuyor. Mitosları postmodern bir şekilde çakıştırarak farklı kültürel bakışlar arasında bağ kurduğunu söyleyen küratör, sanatçının yaratımını hümanist bir manifesto olarak tanımlıyor. 

 

DAAX Corporation sponsorluğunda Viyana’da açılacak sergi 27 Ağustos’a kadar devam edecek. Sanatçıyı sergide Galerie Michael Schultz temsil edecek.

 

Son dönemde ürettiği en önemli ve radikal çalışmalarından biri olan Yoktunuz adlı enstalasyonuyla Güneştekin hafıza mekânları kavramına adını veren Pierre Nora’yı referans gösteriyor. Nora’nın en bilinen tezi, bir ulusun, hatta daha küçük toplulukların bile toplumsal hafızasının belli mekânlarda kendini dışa vurduğudur. Yoktunuz enstalasyonunda Güneştekin bu hafıza mekânlarından birini yaratır. Anıtsal boyuttaki enstalasyon, zorla yerinden edilen tüm insanları anımsatır. Eserde bu insanlar görünmezler. Sanatçı aniden bildiğimiz renkler dünyasını terk etmiş ve bir medeniyetin kalıntılarını kasvetli bir griye bulamıştır. Bir tek nesneler bize yaşanmış hayatları hatırlatmaktadır. Eser dehşetin çarpıcı bir tasviri olmaktan çok, derin bir felsefi sorgulamayı yansıtır.   

 

Sergileme mekânında enstalasyonun izleri ile onu çevreleyen işlerin renk topografyası arasında kurgulanmak istenen gerilim, sanatçının, mitosların geçmişle birlikte şimdiki zamanın da bir görünümü olduğu düşüncesini gösterir. Sanatçıya göre mitoslar olayların fantastik yansıması ve subjektif bir kavrayışın sonucudur. Çok renkli ve katmanlı ifade biçimi sergide kurgulanmak istenen bu estetik yaklaşıma eklenir. Şaşırtıcı bir şekilde eserlerinde palyaçolara rastlarız ve sanatçının daha önceki çalışmalarına kıyasla bu eserlerinde renk kullanımı, Gotik katedrallerinin mistisizmi geride bırakıldıktan sonra ortaya çıkan Kalvinist kiliselerin ışığını çağrıştırır. 

 

Güneştekin’in yapıtlarındaki temel diyebileceğimiz bir özellik olan tekrarlar, neredeyse manik denilebilecek bir konsantrasyon, ender rastlanır bir odaklanma yetisi ve sabır ister. Sanatın, kendisini tamamıyla etkisi altına aldığından, resim yapmanın iyileştirici bir gücü olduğundan bahseden sanatçı, adeta bir ritüelin içindeymişçesine kendini işine bırakır. 

 

Mitler sanatçının yaratımının merkezinde yer almayı sürdürür. Ne var ki sanatçının bunları yalnızca çarpıcı, göz alıcı bir şekilde yüzeye taşıdığı fikrine kapılmamalı. Aksine, sanatçı mitosları ve gelenekleri dönüştürerek kendi sanatsal diline aktarır. Mitoslar tamamen sezgisel olarak ve sanatçının kendisine özgü üretme tekniği ile ortaya çıkarlar. Bir hikâye veya anlatısal yapı geliştirmek gibi bir kaygı duymayan sanatçı, her ne kadar eserlerinde bir tür iç dünya sergilese de esas olarak soyut olmayı sürdüren görsel bir dünya yaratma peşindedir.

 

Detaylı bilgi için iletişime geçiniz:

Güneştekin Sanat Merkezi Nilgun Ozten 00 549 520 73 93 nilgun.ozten@gsmsanat.com

 

 

Bank Austria Kunstforum Wien 

Londra Kraliyet Akademisi dahil olmak üzere Stedelijk Müzesi ve Guggenheim Müzesi gibi önde gelen sanat kurumlarının sergi ortağı olan Bank Austria Kunstforum, Avusturya’nın uluslararası düzeyde tanınmış ve kabul edilmiş sanat müzelerinden biridir. Çağdaş sanatta yeni akımların oluşmasında belirleyici bir rol üstlenen müze bugüne kadar klasik modern ve avangart sanatın öncülerinin uluslararası sergilerine ev sahipliği yapmıştır. Oluşumundan itibaren Schiele, Kokoschka, Turner, Van Gogh, Cézanne, Picasso, Miró, Malevich, Schwitters, Kandinsky, Lempicka, Chagall ve Lichtenstein gibi sanatçıların eserlerini sergileyen müze, 2000 yılından itibaren de çağdaş sanatçıların işlerine ev sahipliği yapmaya başlamıştır. 

 

DAAX Corporation

Uluslararası platformlarla önemli ve prestijli projeler yürüten DAAX Corporation 2009 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde kuruldu. Sanatı mimari ile birleştiren projelere imza atan firma, projelerinin teknolojik ve geometrik yapısı, dayanıklılığı, kullanışlılığı ve ihtiyacı karşılayan dizaynları ile sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Dubai merkezli firmanın sahibi Hassan Gozal özellikle Azerbaycan’ın sembolü haline gelmiş ünlü mimar Zaha Hadid’in eşsiz projesi Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin Bakü’deki inşasından sonra, şimdi de yine bir başka benzersiz Zaha Hadid Projesi olan Irak Merkez Bankası projesini Bağdat’ta hayata geçiriyor. Gozal’ın inşaat projelerinin yanı sıra uluslararası petrol ürünleri ticareti ve lojistiği ile, sigortacılık, sağlık ve yenilenebilir enerji sektörlerinde de faaliyetleri bulunuyor. Sanatı yaşatan mimari eserler yaratma misyonuyla projeler üreten DAAX Corporation, ünlü mimar Zaha Hadid’in konsept tasarımını yaptığı Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesiyle 2011 yılında Wallpaper Dergisi’nden dizayn ödülü almıştı. 

 

Ulrich Ptak

Galerie Michael Schultz tarafından Bank Austria Kunstforum Wien’de düzenlenen serginin küratörlüğünü Ulrich Ptak üstleniyor. Humboldt-University Berlin’de sanat tarihi üzerine doktorasını yapan Ptak, aynı zamanda Kunsthalle Rostock’un baş küratörüdür. Christo & Jeanne-Claude, Sean Scully, Ilya & Emilia Kabakov, Jan Fabre, Steve Shapiro, Katharina Sieverding gibi sanatçılarda çalışan Ptak’ın küratörlüğünü üstlendiği bienal ve sergiler arasında Baltic Biennale, CREDO (Richter, Baselitz, Graubner, Uecker), IN AETERNAM (Beuys, Warhol, Kiefer, Twombly, Bourgeois yer alıyor.

 

Galerie Michael Schultz 

1986 yılında Berlin’de kurulan galeri ilk yıllarında, George Baselitz, Markus Lüperts ve A.R. Penck, daha sonra da Anselm Kiefer ve Gerhard Richter ile birlikte Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Robert Rauschenberg ve Andy Warhol gibi sanatçıları temsil etti ve eserlerini sergiledi. 2006’da Seul, 2007 yılında da Pekin’de açtığı galeriler ile programını genişletti. Galerie Michael Schultz, temsil ettiği sanatçılar için müzelerde, sanat vakıflarında ve diğer galerilerde yıl içinde 40’ın üzerinde sergi düzenlemektedir. Sergi katalogları gibi düzenli yayınlar çıkaran galeri ile çalışan sanatçılar arasında Rebecca Raue, Römer + Römer, Maik Wolf, Bernd Kirschner, Feng Lu, Sonja Alhäuser ve Sabina Sakoh gibi isimler bulunuyor. 

Müzik : Müzikotek

 

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin