6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Alpin Arda Bağcık | Apocryphon | Zilberman Projects-İstanbul

104 B izlenme  
31.10.2020

Alpin Arda Bağcık

Apocryphon

14 Aralık 2019 - 21 Şubat 2020

Zilberman Projects-İstanbul

 

Alpin Arda Bağcık, çalışmalarında bilgi üretiminin gerçekliğini, özellikle de medyada dolaşan görseller, bu görsellerin uzantısı olan mitleri ve komplo teorilerini sorgular. Resimleri, 20. yüzyılın dönüm noktalarından esinlenir. Bu tarihi anlar, her ne kadar çalışmalarının, arkasındaki itici güç de olsa, Bağcık 21. yüzyıl medyasının uyuşturucu etkilerine parmak basar. Bu sebeple sanatçı işlerine Zopiklon, Metilfenidat, Imovane ya da Ritalin gibi antipsikotik ve antihistaminik ilaçların isimlerini verir.

 

Ünlü teorisyen Jean Baudrillard, The Gulf War Did Not Take Place başlıklı kitabında propaganda görsellerinin gücünden bahseder. Baudrillard’a göre, Birinci Körfez Savaşı sırasında biçimlendirilmiş medyanın (yanlış) temsilleri, savaşın simulakr’ını, gerçeklikten oldukça uzak bir bilgisayar oyununu yaratmıştır. Buna benzer olarak Bağcık da post-hakikat kavramına ve totaliter bir otoritenin gücün tek sahibi olduğu iddiası üzerinde kurulmuş dünya üzerinde hakimiyeti gibi hikayelere odaklanır. İncil’deki anlamından uzaklaşan ‘Apocrypha’ kelimesi, ifadelerin ve imgelerin anlamlarını yitirecek derecede bozulması ve manipülasyona uğramasına değinirken İstanbul’da serginin başlığı olan ‘Apocryphon’ ise aynı kelimenin çoğuludur ve sözde “gizli öğretiler”i içinde barındıran metinlere göndermede bulunur.

 

Bağcık’ın Zilberman Projects’te gösterilen işi Benzodiazin, 2019, Çin’deki tarihi Tiananmen Meydanı’nın günümüzde çekilmiş bir fotoğrafını konu alır. Yirmi beş parçadan oluşan çalışmanın ilk karesinde net olarak gördüğümüz bu görsel, Bağcık’ın kullandığı özel bir baskı tekniği sayesinde her ilerleyen karede bulanıklaşır ve kolayca ayırt edilen renkler birbirine karışır. Böylece iş, meydanın tarihinde gömülü olan hikaye ve gerçeklerin, kontrol altında tutulan medya tarafından nasıl yok edildiğinin bir görsel dışavurumu niteliği kazanır.

 

Sergiye Çelenk Bafra, Christoph Tannert ve Lotte Laub’un yazılarını içeren bir katalog da eşlik etmektedir.

 

Sergi ile ilgili daha fazla bilgi almak için Naz Beşcan ile iletişime geçebilirsiniz: naz@zilbermangallery.com.

 

 

Alpin Arda Bağcık (1988, İzmir, Türkiye), 2007 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır. Kişisel sergi ve sunumları arasında Kırmızı Reçete (Zilberman, İstanbul, Türkiye, 2017), Ambivalans (Zilberman, İstanbul, Türkiye, 2015) bulunmaktadır. Aralarında Genç Yeni Farklı-10: Devam Etmek Gerek (küratör: Burçak Bingöl, Zilberman, İstanbul, Türkiye 2019), Motherland in Art (MOCAK, Krakow, Polonya, 2018), Darağaç III (İzmir, Türkiye, 2018), Uzak Hafıza (küratör: Yaren Akbal, Abud Efendi Konağı, İstanbul, Türkiye, 2018), Rotary Sanat Yarışması (Proje 4L, İstanbul, Türkiye, 2015), Sınırlar Yörüngeler 13 (Siemens Sanat, İstanbul, Türkiye, 2013), Violence(?) (küratör: Maria Marangou, Çağdaş Sanat Müzesi, Rethymnon, Girit, Yunanistan, 2013) ve Genç Yeni Farklı-3 (Zilberman, İstanbul, Türkiye, 2012)’nin de bulunduğu karma sergilerde çalışmaları sergilenmiştir. Bağcık’ın MOCAK Museum of Contemporary Art in Krakow (Krakov, Polonya), 21c Museum Hotels (Kentucky, ABD), OMM - Odunpazarı Modern Müze (Eskişehir, Türkiye), Salsali Museum (Dubai, BAE) ve PAPKO Sanat Koleksiyonu (İstanbul, Türkiye) gibi birçok kamusal ve özel koleksiyonda çalışmaları bulunmaktadır. 

Müzik:Müzikotek

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin