6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Arstrun Apresian & Ashot Yan | İki Bakış | İmoga Art Gallery

90 B izlenme  
4.11.2020

 Arstrun Apresian & Ashot Yan
İki Bakış
5 Mayıs -27 Mayıs 2016
İmoga Art Gallery

 

Imoga Art Gallery, 3B4 Art işbirliği ile Erivan’dan gelecek iki sanatçının “İki Bakış” isimli sergisi için geri sayımda. 5 Mayıs – 27 Mayıs tarihleri arasında Kızıltoprak’ta bulunan Imoga Art Gallery’de görülebilecek ”İki Bakış”  isimli serginin açılışı 5 Mayıs Perşembe günü saat 17:00-20:00 arası gerçekleşecek.

1981 Odzun doğumlu ressam Artsrun Apresian, 9 yıl süren sanat eğitiminden sonra, kendi ülkesi dışında, içlerinde Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede sergilendi. Eserleri önemli koleksiyona dâhil oldu.

Artsrun’un işlerine baktığımızda, paletindeki açık renk tonlarıyla incelikle kıvrılan çizgilerin yarattığı zarif figürlerin oluşturduğu kompozisyonlar görüyoruz. Bu figürleri, kimi zaman muzip jestleri ile kimi zamansa eseri deneyimleyen kişiyi düşündüren bakışlarıyla, ama her daim karakterin yüz ifadesini başarılı şekilde tuvale yansıtan bir ressamın büyülü fırçasından çıkmış şekilde görüyoruz. Genellikle Rönesans kıyafetleri içinde betimlediği bu figürler bazen kıyafetlerin ait olduğu Rönesans döneminden çıkıp zamanda biraz ileri giderek Maniyerizm üslubunun etkisi ile anatomilerdeki klasik oranı bozarak uzun zamandır görmediğimiz bir estetik anlayışı ile karşımıza çıkıyor. 

Hikâye anlatım şekli ise genel olarak her farklı bakış açısını apayrı sonuçlar çıkartılabilecek şekilde açık kapılar bırakıyor. Örneğin “Van Kedisi” isimli esere bulunduğumuz günlerin penceresinden bakıp resmin tasarım matematiğini de işin içine katarak çözümlemeye çalıştığımız zaman, eserin sağında oldukça Natüralist şekilde betimlenmiş kocaman, zarif bir Van Kedisi, solda İstanbul’un eşsiz silueti, ikisinin ortasında ise karşıt renklere sahip iki küçük topun durmakta olduğunu görüyoruz. Van, kültür tarihi bağlamında farklı medeniyet ve kültürlere kucak açmış, aynı kedisinin gözleri gibi farklı renklere ev sahipliği yapmıştır. Aynı, Türkiye haritasında olduğu gibi, eserde de sağ tarafa konumlandırılmıştır. Daire içinde sunulmuş İstanbul silueti, kendine ait dinamiği ve çok renkliliği ile “Van Kedisi”nin hemen solunda konumlanmıştır. Birbirlerinden ayrı ve biraz uzakta durmaktadırlar, ne var ki bir şeklide onların arsındaki bağı, kedi ile İstanbul -ya da turistlerin tercih ettiği gibi Catstanbul- yakınlığı gibi hissederiz.  İkisinin arasındaki siyah ve beyaz toplar ise, renk olarak tezat olsalar da eserin tasarım matematiğindeki dengenin kilit taşıdır. Eserden bu kilit taşını çıkartmayı düşündüğümüzde, Artsrun’un kompozisyondaki dengeyi ne kadar büyük bir ustalık ile inşa ettiğini aynı zamanda çözümleme doğrultusunda bu önemli noktaya sembolik olarak ne kadar büyük bir önem atfettiğini görebiliriz. 

Dış çizgileri aynı olup renkleri farklı olan insanların hep birlikte güzellik, zenginlik ve duygu yüklü bir ilişikler yumağı yaratması durumunu hatırlatır gibi…  

Müzik: Müzikotek

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin