ekavbanner1.jpg.jpg

Bana Bak! ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar | Pera Müzesi

100 B izlenme  
4.11.2020
Bana Bak!
”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar
7 Aralık 2017 – 4 Mart 2018
Pera Müzesi
 
Pera Müzesi, “Bana Bak!: ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” sergisi ile, sanat tarihindeki en eski ifade biçimlerinden biri olan portreyi, günümüz çağdaş sanat üretimleriyle yeniden ele alıyor. 7 Aralık 2017 - 4 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşen sergi, kendimizi bir imge olarak nasıl yorumladığımız sorusunu gündeme taşıyor.
Pera Müzesi’nin ”la Caixa” Vakfı iş birliği ile düzenlediği “Bana Bak!” sergisi ”la Caixa” Koleksiyonu’na ait resim, fotoğraf, heykel ve video çalışmalarından oluşan bir seçkiyle çağdaş sanatta portreyi inceliyor. 7 Aralık Perşembe günü ziyarete açılan serginin küratörlüğünü Nimfa Bisbe Molin üstleniyor. Bir yandan portrenin normlarını sorgularken diğer yandan ona ait stratejileri ve toplumsal alışkanlıkları açığa çıkaran sergide yer alan işlerin çoğu, hafıza ve kurmacanın yanı sıra, hakikat, görünüm ve temsil kavramlarını inceliyor. Sergideki resimler maskeleri ve makyajı ortaya sererken; fotoğraflar kurmaca ve gerçekliğin kafa karıştırıcı etkilerini üretme potansiyelini kullanıyor. Portrelerin toplumsal aynasında kendilerine bakmaya davet eden sergi 22 sanatçının yapıtlarını içeriyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Janine Antoni, Eduardo Arroyo, Juan Navarro Baldeweg, Jean-Michel Basquiat, Christian Boltanski, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Esther Ferrer, Günther Förg, Curro González, Stefan Hablützel, Roni Horn, Sharon Lockhart, Pedro Mora, Vik Muniz, Óscar Muñoz, Bruce Nauman, Carlos Pazos, Cindy Sherman, Antoni Tàpies, Gillian Wearing, Sue Williams bulunuyor.
Porte resmi, bir karakterin imgesini yaratmak ve bu imgeyi toplumun geri kalanından ayrıştırmak için kullanılmış, portresi yapılan kişiye sadakat ve benzerlik, her zaman bu sanatın temelini oluşturmuştur. Portrelerin nihai amacı ise resmi yapılan kişinin kimliğini yansıtmaktır. Ve sanat üretiminin hiç de kolay olmadığını anladığımız yer tam da burasıdır: resim yapmak, fotoğraf çekmek, veya kara kalem resim yapmak, bir kişiliği yeniden üretmek veya ifşa etmek değil, bir imge yaratmaktır. Bugünlerde sürekli olarak kendi fotoğraflarımızı çekiyoruz, Roland Barthes'in sözlerini özetleyerek söylemek gerekirse, bir kameranın lensine baktığımızda bir başkasıymışız gibi davranıyoruz. Popüler söylemde “Kamera yalan söylemez” şeklinde bir deyiş vardır, ancak hepimiz portrelerin aslında bir kişiliğin temsilini yaparken bir miktar kurmaca içerdiğini biliriz. Portreler, portre resminin tanımını genişleterek ulaşmıştır günümüze. Yeni sanat eserleri, yeni kavramlar, teknikler ve diller aracılığıyla, insanlık durumunun imgelerini yaratmak ve kimlik ve onun toplumsal anlamlarının karmaşıklığını incelemek için çeşitli olasılıklar olduğunu gösterir bize.
“Bana Bak!: ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” sergisi, portreyi ele almak üzere, “Sahnelenen Duygular”, “Kimliğe İlişkin Uzlaşımlar”, “Maskeler ve Diğer Kurmacalar” ve “Yüzün Hafızası” başlıkları altında dört tematik bölümden oluşuyor. ”la Caixa” Koleksiyonu’ndan bu temalar çerçevesinde seçilen eserlerde, kimi sanatçılar portrelerin anonimliğine ilgi gösterirken kimileri de kimliği temsil etmenin sorunlarını vurgulayıp toplumsal rolleri araştıran işlere imza atıyor. Bazı yapıtlar bir insan figürünü veya yüzü tanımlıyor bazıları ise toplumların ayırt edici sembollerini resmediyor.
Sergiye eşlik eden yayın, ”la Caixa” Vakfı Direktörü Elisa Duran’ın sunuşu, vakfın Çağdaş Sanat Koleksiyonu Yöneticisi ve aynı zamanda serginin küratörü Nimfa Bisbe Molin, Virginia Torrente ve Lorena Amorós’un makalelerini içeriyor. Küratör Nimfa Bisbe katalogda yer alan metninde sergi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Çağdaş portre, insanlık durumuna dair imgeler üretmenin ve karmaşık kimlik mefhumunu keşfetmenin pek çok ihtimalini göz önüne serer. Serginin saptadığı bakış açılarının kesişim noktasında, portreler izleyiciye bakmaktan vazgeçmiyor, onlara daima insanla ilişkili olacak şu soruları yöneltiyor: Onlar kim? Onları nasıl görüyorum? Ben kimim? Beni nasıl görüyorlar?”.
Sergi kapsamında ”la Caixa” Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu Yöneticisi ve küratör Nimfa Bisbe eşliğinde, 7 Aralık Perşembe günü saat 18:00’de bir sergi turu gerçekleşiyor.
“Bana Bak!: ”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” sergisi 4 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
 
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 - 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
 
“Bana Bak!” sergisi Pera Müzesi’nin ”la Caixa” Vakfı iş birliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü ile İspanya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenleniyor.
 
Müzik: Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz