ekavbanner1.jpg.jpg

Başak Bugay | Saklanmak Keyiftir | Milli Reasürans Sanat Galerisi

93 B izlenme  
3.11.2020

Başak Bugay
Saklanmak Keyiftir
5 Nisan - 5 Mayıs 2018
Milli Reasürans Sanat Galerisi

İstanbul doğumlu sanatçı, 2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sanatta yeterlilik programına devam etmektedir.

Başak Bugay, 2013 yılında başladığı bez bebek temalı çalışmalarını, 2015 yılında “Bebe” adlı atölye sergisini izleyiciyle buluşturmuştu. El dikişini kullandığı büyük boyutlu çalışmalarını oyunsal bir üretim pratiğiyle sürdüren Bugay, Millî Reasürans Sanat Galerisi için hazırladığı son sergisinde malzeme alanını genişletiyor. “Saklanmak Keyiftir” başlıklı sergi, sanatçının psikanalitik kuramlar üzerine yaptığı okuma ve araştırmalarla paralel ilerlemiş bir serinin sunumu.

Başlığı D. Winnicott’un “Saklanmak keyiftir, bulunamamak felaket” sözünden alıntılanan sergide Bugay, yine psikenin hallerini ve esas olarak mahremiyet kavramını araştırıyor. Katı ve kimliksiz yapılar içinde öznel mahremiyet temsilleri arayan sanatçı, izleyiciyle birlikte kolektif bilinçdışını tetikleyen bir buluşma sürecini hedefliyor.

Zeynep Sayın, sergi için kaleme aldığı yazısında şöyle der: “Başak Bugay’ın işleri rahatsızlık vericidir. Bakılmaması, görünmemesi gereken şeylere ve mekanlara baktığımız hissine kapılır, çocukları bu bebekevlerinden korumak istedikçe daha çok yabancılaşırız onlara: aslında korumak istediklerimiz çocuklar değil; kendimizizdir. Yine de kendimizi tutamaz, daha çok bakmak için bir kapağı açar, bir örtüyü kaldırır, bir delikten bakar, bir mahreme sızarız. Değil mi ki, baktığımız, bir bebek evidir. Ama değildir. Ölüm insanın mahremidir.

Başak Bugay güzellemeden, yüceltmeden, kanmadan, anlam yüklemeden, maketleri ve bebekleriyle oyun oynamanın gerçeğini suratımıza çarpıvermiştir: (…) Doğru yerde doğru takılan bir maske, doğru sürülen bir iz, unuttuğumuzun farkında bile olmadığımız şeyleri bize hatırlatabilir. Atalara tapınacağına atalara nasıl tapınmış olduğumuzu bize açabilir. En basit bezden bebekler üzerinden sanat (imge/ kültür/ siyaset/ hukuk) tarihlerini okunur kılınabilir. Bugay’ın işleri, bebekler üzerinden tarihe doğru iz sürmemizi sağlayan birer geçit olabilir.

Sahipli olanlar imgelerdir ölüm sahipsizdir. Başak Bugay, soysuzluğun bebeklerini dikmiş, yüzsüzlüğün maskesini pişirmiştir.”

5 Mayıs’a kadar devam eden sergi, Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

Müzik:Müzikotek

Devamı

Seçtiklerimiz