1d924af2-c320-4af8-84fd-2cfae5b5095a.jpeg

Bubi-Heykeller Sergisi-Artcollection

83 B izlenme  
10.12.2020

Bubi
Heykeller Sergisi
20 Aralık 2012 – 30 Ocak 2013
Gallery Artcollection

Artcollectıon ‘Bubi Heykeller Sergisi’’ Nişantaşı Atiye Sokakta sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sergide Türk modern ve çağdaş resim sanatının önde gelen sanatçıların dan;  BUBİ’nin heykelleri ve özel eserleri yer alıyor.

Artcollectıon Bubi Heykel Sergisi hakkında değerli şair-sanat tarihçi ve sanat eleştirmeni Sn.Yalçın Sadak şöyle yazmıştır;

‘Bubi’nin heykelle meşgul olması değil, olmaması şaşırtıcı olurdu. ‘Kafesler’ adıyla bilinen çalışmaları zaten, zengin dokulu birer rölyeftir ve onlar apaçık biçimde, duvardan kopmaya da eğilimlidir. Yani, yüzeyi sarıp sarmaladığı gibi, kütleyi de sarıp sarmalamaya adaydır o örgüler.

Elbette yüzeyi sarıp sarmalamakla, kütleyi sarıp sarmalamak arasında çok fark var. Birinci durumda sorunsallaştırılan tuvaldir, tarihsel ve olası tüm olanaklarıyla tuval. İkinci durumda sorun edilense kütledir.

Bir demir sütun, dikdörtgen prizma, T biçiminde bir kalas… Bu ham materyaller birer omurgadır aslında. Örgülerin, sarmalların oluşturduğu sınırlar umulmadık biçimde nesneler dünyasına açılır çünkü. Bir gövdeyi imler, bir figüre dönüşür, bir nesneye işaret eder; fallus ya da dikilitaş benzeri bir şey…
Her kütleyi sarabilir bu ipler, halatlar, bez rulolar. Yayılmacı potansiyelleri her türden nesneyi kuşatmaya yatkındır. Nitekim, buraya gelinceye kadar, figürler, gövdeler, paravanlar tuhaf biçimli objeler üretti Bubi. Nihayet, İstanbul Modern’in önce sipariş verip sonra sansürlediği ‘Oturak.’   Geçtiğimiz yıla damgasını vuran o yapıtın,  absürd biçimde muhafazakarlaşan bu günlerimizin mottosu olmaya aday olduğunu da unutmayalım.

Verili kütleyi gizlemek değil Bubi’nin temel derdi. Kütle üretmektir. Konstürüktivistlerin sanatla zanaat arasındaki sınıra saldırırken yaptıkları gibi, “üretmek.” Ama aynı zamanda Dada’nın o eskitilemez ironisini de sahiplenir. Malzeme seçimindeki ve sunumundaki zıtlıklar da destekler bu son söylediğimi. Çöplükten toplanmış atık bezler ve ipler, kullanılmamış benzerleriyle birlikte harmanlanmış ve altın, gümüş, oksit tonlarda boyanmıştır.  Sofistike olanla kiç olan, soylulukla hoyratlık, satirik olanla iffetlilik iç içe.

 Zapt edilmez bir taşkınlık kısacası; Bubi.’

Müzik: Müzikotek

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin