25d6c2f0-c840-40c1-9071-45c48878b9e3.jpg

Hamamda | Nevmekan Selimiye

66 B izlenme  
2.05.2025

Hamamda 

11 – 28 Nisan 2025

Nevmekan Selimiye 

 

“Hamamda” sergisi Nurcan Perdahçı, Fatoş Beykal, Hülya Küpçüoğlu ve Figen Batı’yı bir araya getiriyor. Sergide sanatçılar kendi üsluplarında oluşturdukları eserlerle, geçmişi çok eskilere dayanan hamam olgusunu yorumluyorlar.

Nurcan Perdahçı sergideki enstalasyonu için yeniden yapılandırdığı resimlerinde ve sanatsal çalışmalarında görsel dil içinde varlığın zamansal bir oyunda olduğu ve öznenin/nesnenin bir iz bırakarak süreç içerisinde sürekli başka bir şeye, şeylere evrilerek dönüştüğünü gösteriyor. Selimiye Kışlası ile beraber Sultan III. Selim tarafından 1800-1801 yıllarında Nizam-ı Cedid askerlerinin kullanması için yaptırılmış olan tarihsel mekânının ev sahipliği yaptığı Hamamda sergisi için Perdahcı, aile geçmişinden kalan nesnelerin üzerinde yer aldığı masa ve güncellenerek üretilmiş bir 15. yüzyıl Uşak halısını zamansal bir yolculukta yeniden yapılandırırken izleyicisine yeni yaklaşımlar sunuyor.

Fatoş Beykal sergideki yumuşak heykelleri için “Bu sergide kuracağım düzenleme bugünden geçmişe hamam kültürüne ait 'Kurnabaşı Sohbetlerine' bir gönderme yapmayı amaçlar. Sergi alanının bana duyumsattıklarıyla, geçmişin hafızamızda kalan izlerinde buluşmanın bir arayışı olacaktır bu enstalasyon...” açıklamasını yapıyor.

Hülya Küpçüoğlu sergideki çalışması hakkında “Ahşap ve odun malzemeleri ile uzun zamandır çalışıyorum. Mekânı ilk gördüğümde yine bu malzemelerle bir enstalasyon yapma fikri gelişti. Çalışmam, hamam kültürüne ait, ‘ateş, ısı, ısınma, terleme, temizlenme, arınma’ temalarına bir gönderme yapmayı amaçladım” açıklamasını yapıyor.

Figen Batı’nın eserlerinde zaman ve varlık arasındaki diyalektik ilişkide sanatçının varoluşun benliğine yüklediği korkuları, mutlulukları, düş kırıklığı, iç çatışmaları arasında kendi varlığına sıkışmışlığı geçmiş ve geleceği içinde taşıyarak imgelerle zamanı nesneleştiriyor. Her imge onda gerçek olayların somut tasarımlarıdır. Değişik formlarda ortaya çıkar. Yaşamla ilintili olan her olgu birbirine dolanarak sanatçının estetik idealinin kavrayışına varırlar.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin