Julian Opie / Galerist

27 B izlenme  
11.11.2020

Galerist, İngiliz çağdaş sanatının önemli temsilcilerinden Julian Opie’nin Türkiye’deki ilk kişisel sergisine 21 Nisan – 20 Mayıs 2010 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Sergide, sanatçının ahşap, cam ve aliminyum üzerine akrilik ve vinil çalışmalarının yanı sıra LCD video işleri sanatseverlerle ilk kez buluşuyor. Seçtiği imajları figüratif bir reprodüksiyona çeviren ve dijital teknikleri kullanarak değiştiren Opie, bir dizi eleme işlemiyle imajlarını kurgulayarak kısa ve redüktif bir görsel lisan geliştirmiş. Opie'nin insan figürüne ve portreye olan ilgisi zamanla genişleyerek onu hareket eden animasyonlara yöneltmiş. Bu figürler gerçek insan hareketinin akıcılığıyla yürüyor, gülümsüyor ve dans ediyorlar.
Sanatçının İstanbul’daki ilk sergisinde yer alacak eserlerinin bir kısmı Londra Kraliyet Balesiyle çalısırken tanıstığı İspanyol balerin Catherina’nın resim ve heykellerinden olusuyor. Catherina, yüksek hızlı (high speed) video, çizim programları, bilgisayarla kesilmis vinil, ipek baskı sanatı ve çelik kullanılarak, koreografisi Wayne McGregor tarafından hazırlanan bir dansın tam ortasında, hareket halinde görüntülendi. Hareketli dört yeni figür ve bir dizi siluet portresi de ilk defa sergileniyor. LCD ekranlarda gösterilen bilgisayar filmleri, Opie’nin asistanlarını yürüyen tablolar olarak tasvir ediyor. Ahsap üzerine bilgisayarla kesilmis vinillerde yer alan oval siluet portreler, 18. Yüzyılda, fotoğrafın icadından hemen önce çok popüler ve yaygın olan hızlı otomatik portre üretim tekniğini çağrıstırıyor. Eserlerde kullanılan diğer bir eski icat da iki genç Koreli kardesin dört mercekli portresinde yer alıyor. Üç boyutlu bir etki yaratmak için oluklu bir mercek kullanılan ve hem manga filmlerine hem de arka planda uzakta manzaralar yer alan eski zaman ustalarının portrelerine göndermeler yapıldı.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin