Mesut Karakış | Katmanlar ve Oluklar | Galeri 77

132 B izlenme  
1.09.2023

Mesut Karakış

Katmanlar ve Oluklar

16 Aralık 2021 - 16 Ocak 2022

Galeri 77

Galeri 77, Mesut Karakış’ın “Katmanlar ve Oluklar” isimli üçüncü kişisel sergisine 16 Aralık – 16 Ocak tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Tekniği ve renk çalışmalarıyla diğer tüm soyut çalışmalardan farklı bir yola sapan ve bu yolda olağanüstü başarılı eserler üreten sanatçı, resimlerinde dolaysız bir biçime yönelerek formların, lekelerin ve renklerin birbiriyle olan ilişkisini tuval sınırlarının ötesine taşıyor.

"Tuval yüzeyinde derinlik, boşluk-doluluk etkisi, transparan geçişler ile çok renklilik içeren ve aynı zamanda göze hoş görünen estetik bir algı yaratma arzusu".

Bu tanım; Türk çağdaş sanatına yeni bir soluk getiren Mesut Karakış'ın amacını ve tekniğini çok iyi anlatıyor. Mesut Karakış’ın eserleri yaratma ve silme ile açığa çıkarma ve gizleme arasında karmaşık bir diyalog sonucu ortaya çıkıyor. Çoğunlukla tuvalini yatay bir yüzeye düz şekilde yerleştirdikten sonra üst üste 40 ila 60 katman akrilik boya uyguluyor. En yeni eserlerinde bu sayı iki katına çıktığı için bir resmin tamamlanma süresi üç aya kadar sürebiliyor. Eserin bütünü çok sayıda renk katmanından oluşuyor. Her bir katman bir üstündeki boyanın psiko-görsel etkisine nüfuz ediyor, bu da duyusal bir resimsel derinlik hissi yaratıyor. Son katmanda çizgi ve şekillerin oluşturduğu karmaşık dokular ön planda canlı bir renk alanı yaratıyor ancak son katman fırçayla tamamlanmıyor.

Mesut Karakış, su ve akrilik boya arasında oluşan kimyasal tepkimeyi rengin bazı kısımlarını ayırmak ve yok etmek için kullanıyor. Ressam, suyun renk katmanlarına emilmesini ve böylece belirli miktarda boyanın yok olup altındaki kısımları açığa çıkarmasını sağlıyor. Su, akrilik boyanın üzerinde bekledikçe katmanlara daha da derinlemesine nüfuz ediyor ve altındaki katmanları açığa çıkarıyor. Bu manada resim süreci, renklere yönelik bilimsel bir araştırmaya benziyor. Su, ressamın görsel fikrini gerçekleştirebileceği belirli derinliğe ulaştıktan sonra Mesut Karakış ince zımpara kâğıdı kullanarak çözülen boya parçacıklarını ortadan kaldırıyor. Bu yüzden resmin yüzeyi sentetik bir baskıymışçasına pürüzsüzleşiyor.

Bulanıklık ve netliği temel alan özgün estetiği oluşturan eserler, hem soyut resmin zengin tarihini hem de günümüzün görsel kültürünü açığa çıkarıyor. Boyama, silme ve açığa çıkarmadan oluşan alternatif metodu yalnızca görsel bir niteliğe sahip değil. Bu dinamik akışın sonuçlarını gözlemlemek ve çok sayıda boya katmanının içerisine ve ardına bakmak anlamına geliyor.

Metodun görsel etkisi oldukça yüksek ve çekici. Tabi, bu çok katmanlı şeffaflık ve dinamizm aynı zamanda görsel kültürümüzün, yüksek hızda birbiri içinde eriyerek bitmek bilmeyen bir görsel akış yaratmasına da atıfta bulunuyor. Bu sebeple, yaratma ve silmenin yanı sıra, gösterme ve gizleme de bu kültürel akışı temsil ediyor.

Eserlerinin kavramsal yanı, resimlerinin görsel kültürümüzün matrisinde gerçekleşmiş patlamalara benzediği şu anki serisinde daha da güçlü halde. Eserleri yalnızca daha çok katmanlı ve daha renkli hale gelmenin yanı sıra dokuları ve kompozisyonları da daha fazla çeşitliliğe sahip. Galeri 77’deki sergisinde ziyaretçiler farklı serilerin çok sayıda estetiğini iyi şekilde görebiliyor.

Mesut Karakış gibi soyut ressamlar için bir eserde önemli olan unsurlar yalnızca şekiller ve renkler. Kompozisyon, resmin içsel yapısı üzerine odaklanarak izleyici üzerinde en üst seviyede görsel ve göze hitap edecek bir etki bırakmayı hedefliyor. Eserler asla anlatısal olmadıkları için yalnızca fiili ve fiziksel varlıklarını ortaya koyuyor.

Mesut Karakış’ın özellikle bu son eserleri, ressamın sanat yaratmanın yeni yollarını bulmaya devam etmek amacıyla hala çeşitli resim biçimleri araştırdığını kanıtlıyor. Karakış sürekli sanatsal ve resimsel ifade için alternatif yaklaşımlar aramaya devam ediyor. Galeri 77’deki sergisi, Karakış’ın soyut sanat dünyası üzerindeki yolculuğunun hikâyesine eklenecek yeni bölümler vadediyor. Yeni estetiğe doğru sürdürdüğü bu arayışta ona katılabilmek de bizim talihimiz. Sanatçının bu çok katmanlı ve renkli eserleri 16 Ocak 2022 tarihine kadar Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında tüm sanatseverler tarafından ziyaret edilebilir.

Galeri 77, İstanbul dışında bulunan sanatseverleri de düşünerek sergiyi eş zamanlı olarak çevrim içi ortamlardan da izleyicileri ile buluşturuyor. Bu amaçla; sergiye dair üç boyutlu sanal tur, çeşitli video ve paylaşımları “Galeri 77” sosyal medya hesapları ve internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Ufak bir hatırlatmada bulunalım; Sağlık Bakanlığı önlemleri kapsamında galeri mekânı düzenli olarak dezenfekte edilmekte olup sanatseverlerin ziyaretleri süresince maske takmaları ve fiziksel mesafenin korunması hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin