6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

Neriman Polat | Çatısız | Zilberman Gallery

123 B izlenme  
6.10.2023

Neriman Polat

Çatısız

24 Mayıs - 15 Temmuz 2023

Zilberman Gallery 

https://www.zilbermangallery.com/catisiz-tr-e344.html

Zilberman Gallery, sanatçı Neriman Polat’ın 'Çatısız' adlı sergisine  15 Temmuz 2023 tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında sanatçının pandemiden bu güne üzerine çalıştığı; mekâna özgü bir yerleştirme, fotoğraf ve videonun bulunduğu yeni yapıtları yer alıyor.

Çatısız iklim krizi, ekonomik güçlükler, barınma sorunu, yalnızlaşma, aidiyet, güvence, kadın hakları gibi konu ve kavramlar üzerinden bir anlatı oluşturuyor. Sanatçı maddi ve manevi olarak yoksunluk içinde olan halkın sistemin dışına atıldığı ve güvencesiz hissettiği bir atmosferi galeri mekânına taşıyor.

Polat temel ihtiyaçların bir lüks haline geldiği günümüz krizinin vahametini serginin girişinde duran Mutfak başlıklı yerleştirmesiyle vurguluyor. Tüller Serisi serginin merkezinde yer alan tüllerin bir apartmanın duvarından sarktığı hallerinin fotoğraflarıyla izleyiciyi karşılıyor. Sergiye ismini veren Çatısız yerleştirmesi, ziyaretçiyi tuğla ve çıplak duvarlardan yapılmış bir evin odalarına davet ediyor. Mekânı çevreleyen tüllerin kimisi altın renginden bakliyatları üstünde bir nakış gibi taşıyor kimi boşlukta, yırtık ve yıpranmış bir biçimde duruyor, kimi ise basma kumaşlardaki geleneksel motiflerden kesilmiş gül desenleri ile salınıyor. Barınma şartlarının giderek zorlaştığı, açlık seviyesinde hanelerin arttığı yoksulluk halini imleyen bu tüller aynı zamanda geleceksiz ve güvencesiz ortamın en büyük mağduru olan kadınların da hikayelerini üstünde taşıyor. Sanatçı, 2020 yılında faili meçhul bir şekilde ortadan kaybolan ve bugüne kadar haber alınamayan Gülistan Doku’ya ithafen ürettiği çiçeklerle bezeli tül aracılığıyla kadına şiddetin üstünün kapanmayacak önemli bir mesele olduğunun da altını çiziyor. 

Oyun parkında yalnız başına salıncakta sallanan bir kız çocuğunu izlediğimiz Sallanmak başlıklı video çocukların geleceksiz yarınlara doğru “sallanışını” betimliyor. İzleyiciyi uyguladığı kadrajla gözlemci pozisyonuna koyan sanatçı, yetişkinlerin geleceğe dair bakışını açık ediyor. Hareketin içindeki tekrar, görüntünün çoğalarak küçülmesiyle okunmaz hale geliyor ve mevcut koşulların her fert için benzer bir ritimde sirayet edişini akla getiriyor.

Serginin bütünü her şeye rağmen birlikte olmanın getirdiği sağaltıcı gücün öneminin altını çiziyor.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin