Olcayart | Artweeks İstanbul XI
63 B izlenme 14.04.2025Olcayart
10 - 14 Nisan 2025
Artweeks İstanbul XI
Olcayart, Artweeks İstanbul’un 11. edisyonunda beş sanatçının üretimlerinden oluşan kapsamlı bir seçkiyle sanatseverlerle buluşuyor. 10-14 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte yer alan sanatçılar: Selim Turan, Seçil Erel, Mert Özgen, Deniz Kurdak ve Şebnem Gencer.
Selim Turan
(1915, İstanbul – 1994, Paris)
20. yüzyıl Türk modernizminin öncülerinden Selim Turan, klasik sanat eğitimiyle başladığı yolculuğunu Paris’te soyut sanatla buluşturarak sürdürdü. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayan eğitimini Léopold Lévy’nin atölyesinde tamamlayan Turan, hat ve ebru gibi geleneksel sanatları da çağdaş bir dilde yorumladı.
1947’de gittiği Paris’te Hans Hartung’un asistanlığını yaptı, Pierre Soulages ve Joan Miró gibi sanatçılarla litografi çalışmaları gerçekleştirdi. “Siyah Dönem” olarak bilinen erken Paris döneminde, çarmıha gerilmiş İsa figürünü soyutlayarak kullandı. 1960’lardan itibaren figüratif arayışlara yönelen Turan, dev kamusal heykeller ve freskler üretti.
1980’lerden itibaren İstanbul ve Paris arasında yaşayan sanatçının üretimi, Doğu ve Batı sanat geleneklerini soyut bir form diliyle buluşturur.
Seçil Erel
Londra ve İstanbul arasında yaşayan Seçil Erel’in üretim pratiği, soyut resim aracılığıyla içsel varoluşa açılan bir kapı sunar. Renk, katman ve doku üzerinden gelişen kompozisyonları; zaman, mekân, kimlik ve kozmik bağ üzerine düşündürür.
Sanatçı, Doğu ve Batı’nın kadim bilgeliğini çağdaş bir estetikle birleştirerek, izleyiciyi “şimdi”de kalmaya ve evrensel olanla bağ kurmaya davet eder. Erel’in eserleri aynı zamanda bir bütünün parçaları gibi birbirine bağlıdır; her tuval sonsuz bir evrende potansiyel bir geçit olarak şekillenir.
Mert Özgen
Mert Özgen’in beş parçadan oluşan portre serisi, tanımsız bedenler üzerinden bir varoluş hikâyesi anlatır. Her portre, zamanın ötesinde, cinsiyetin ötesinde, kendi bütünlüğüyle sessiz bir direnişi temsil eder.
Beden üzerindeki kesikler; acının değil, hafızanın ve direncin izleridir. Sanatçının iç dünyasında şekillenen bu karakterler, tanımlardan bağımsız bir kutsallığa sahip.
Mert Özgen’in resimleri, izleyiciyi insan olmanın sınırlarına ve bu sınırların ötesinde mümkün olan bir varoluşa davet ediyor.
Deniz Kurdak
Sanat pratiğini hafıza, kimlik ve aidiyet temaları üzerine inşa eden Deniz Kurdak, tekstil ve dikişi kavramsal bir anlatım aracı olarak kullanır. Kesme, dikme, işleme gibi eylemleri duygusal onarımın bir formu olarak ele alan sanatçı, kişisel belleğini kumaş üzerine işlediği motiflerle görselleştirir.
Dikiş makinesini bir çizim aracı gibi kullanan Kurdak, ritmik ve bedensel bir üretim süreciyle çalışır. Eserlerinde yer alan porselen nesneler, sanatçının çocukluğundaki kırılma anlarıyla kurduğu ilişkiye ve göç hikâyesine gönderme yapar.
Deniz Kurdak, tekstil sanatına yönelik geleneksel ve cinsiyet temelli bakış açılarını ters yüz ederek, bu alandaki anlatım gücünü çağdaş bir söylemle görünür kılar.
Şebnem Gencer
1988 İstanbul doğumlu Şebnem Gencer, çalışmalarını Sydney, Avustralya’da sürdürmektedir. Resim ve sanat eğitimi alan sanatçı; kültürel geçişler, beden, doğa ve bilinç gibi temalar etrafında şekillenen üretimlerinde, içsel olanla dışsal dünya arasında şiirsel bir köprü kurar.
Gencer’in sanatı; katmanlı, duygusal ve sezgisel bir alanda var olurken, izleyiciye de kendi içsel yolculuğuna eşlik etme alanı sunar.