6109d5f6-b0e3-40d8-bad6-12b8e06fda9f.jpeg

''Retrospektif '' Yüksel Arslan

32 B izlenme  
3.12.2020

20. yüzyılın yetiştirdiği dünyanın istisnai sanatçılarından Yüksel Arslan’ın ilk retrospektif sergisi 13 Eylül 2009 – 21 Mart 2010 tarihleri arasında santralistanbul’da.

20. yüzyılın yetiştirdiği en istisnai sanatçılardan biri olan Yüksel Arslan’ın, dünya ve Türkiye’deki koleksiyonlardan derlenen beşyüzün üstünde yapıtyla, bu eserlere eşlik eden ve onun düşünce, hayal, resim dünyasını biçimlendiren unsurları açıklayan yardımcı metin, fotoğraf ve kayıtlarla Levent Yılmaz küratörlüğünde hazırlanan sergi yedi ay süresince Garanti Bankası ana sponsorluğunda santralistanbul’da olacak. İkinci yılını geride bırakan santralistanbul, Yüksel Arslan’ı ilk retrospektif sergisi ile ağırlıyor.

Eyüp’ün Bahariye semtinde doğan Arslan, aslında bu sergiyle yıllar sonra mahallesine de dönüyor. Fransa’da Türk yılının olduğu bir dönemde, Fransa’da yaşayan bir Türk sanatçı bu sergi ile beraber İstanbul’a taşınıyor. 1960’lardan beri Paris’te yaşayan istisnai bir sanatçının sanatını ve düşünce dünyasını, sanatçının etkilendiği kaynakların izini sürerek izleyiciye göstermeyi amaçlayan sergide bu doğrultuda “Tanıklıklar” başlıklı bir panel ve sergi boyunca Cevat Çapan, Mete Tunçay, Ferda Keskin gibi isimlerin katılacağı “Çarşamba Konuşmaları” düzenlenecektir. Eyüp’te bir fabrika işçisi baba ve ev kadını annenin oğlu Yüksel Arslan’ı istisnai bir sanatçı yapan ayrıntılardan biri de kullandığı doğal boyalar.

Doğal boyaları halı ve kilim için iplik boyayan kadınlardan öğrenir Yüksel Arslan. Kadınlardan kök boyaları, taşları, toprağı, ardından Mauduit adlı yazarın kitabı sayesinde mağara devrinin boya tekniğini öğrenir. Arslan bu tekniği yıllar içinde geliştirecek, yetkinleştirecektir. Doğal renklere olan ilgisini şu sözlerle anlatır Arslan: “Yapay renklere duyduğum nefret, beni doğal renkler aramaya ve kişisel bir teknik bulmaya zorladı.” 1955’te açtığı ilk sergisinde bütün eserleri satılan, Gerçeküstücülük’ün Papası André Breton tarafından 1959 Gerçeküstücülük sergisine davet edilip Türkiye’nin özel şartları yüzünden katılamayan Arslan, 1961’de Paris’e gider. 1969’dan bu yana ülkesine hiç dönmemiş olan Arslan, sergi açılışında, yani 40 yıl sonra tekrar, İstanbul’da, Türkiye’de bugüne dek yapılmış en kapsamlı retrospektif sergiye ev sahipliği yapan santralistanbul’da olacak.

Devamı

Seçtiklerimiz

Bizi Whatsapp'ta takip edin