f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Işığın Ustaları | Arkas sanat Merkezi

124 B izlenme  
6.11.2020
Işığın Ustaları
18.01.2017 – 31.03.2017
Arkas Sanat Merkezi
 
Arkas Sanat Merkezi, 2017 yılının ilk sergisi olan “Işığın Ustaları” ile Arkas Koleksiyonu’ndan 75 seçme yapıt sergileyerek, 18 Ocak-31 Mart tarihleri arasında tüm sanatseverlere Belçika resim sanatından zengin bir seçki izleme fırsatı sunuyor.
 
19. Yüzyılda büyük ustalarla çalışmak isteyenler ile yeni gelişmelere ilgi duyanlar, Avrupa’nın çeşitli yerlerinden, resim sanatının merkezi Paris’e geliyorlardı. Akademik resme katkıda bulunan sanatçılar ile geleneğe karşı gelen, özgür ifade olanakları arayan sanatçıların arasında belirgin bir ayrım söz konusuydu. Yenilikçi sanatçıların çabaları farklı üslupsal gelişmelere yol açıyordu.
 
Bu dönemde Paris’in sanat ortamı, Belçikalı sanatçılar için de ilgi merkeziydi ve aynı zamanda Belçika’nın başkenti Brüksel’de de canlı ve enerjik bir sanat ortamı vardı. Resmi salon sanatına karşı yıllık fuarlar düzenleniyor, ressamlar, yazarlar, şairler, kitap illüstratörleri ve besteciler yoğun sanatsal faaliyetlerini sürdürüyorlardı. Belçika’da sanatsal etkinlikler birbiri ardısıra aktif olan sanatçı grupları ile temsil ediliyordu. Bunlar arasında en bilineni Octave Maus önderliğinde kurulan ve 1883-1893 yılları arasında etkin olan Yirmiler Grubu’ydu.
 
Bu grubun öne çıkan isimleri James Ensor, Jan Toorop, Théo Van Rysselberghe ve Henry Van de Velde’dir. Düzenledikleri sergilere o zamanlar henüz hiç tanınmamış olan Fransız sanatçıları Seurat, Gauguin, Van Gogh ve Cézanne katılıyor, Mallarmé ve Verlaine gibi sembolist şairler şiirlerini okumak üzere davet ediliyorlardı. Düzenledikleri konserlere yeni isim yapmış olan Debussy ve Richard Strauss gibi müzisyenler eserlerini icra etmek üzere çağrılıyorlardı. Bu grubun dağılmasının ardından kurulan ve daha dekoratif özelliklere sahip Serbest Estetik ise 1914’e kadar etkin olmuştu. Yine bu süreçte George Morren ve Emile Claus öncülüğünde bir grup sanatçı Yaşam ve Işık Grubu’nu kurdu. Işığın etkilerini yansıtmak onlar için araştırılması gereken temel konuydu.
 
Sergide, kuzey resim geleneğinde önemli rolü olan ışığın, Flaman sanatçıları tarafından resmin merkezine alındığını görüyoruz. Sözü edilen sanatçı gruplarının ve diğerlerinin ard arda kurulması Belçikalı sanatçıların yeniliğe ve arayışlara olan ilgisini gösteriyor.
 
Eserleri sergi kapsamında olan ressamlardan başta Théo Van Rysselberghe olmak üzere; Léon de Smet, Emile Claus, Anna Boch, Modest Huys, Anna de Weert, Juliette Wytsman tablolarının, puantilizm tekniğine yakın duyarlılıkta olduğu görülüyor.
 
Pazartesi hariç hergün 10:00-18:00, Perşembe günleri 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz “Işığın Ustaları” sergisi size, Arkas Koleksiyonu’nda yer alan 75 seçme yapıt ile Belçika resim sanatından zengin bir seçki tanıma fırsatı sunuyor.
Müzik: Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz